Συνέντευξη Τύπου για την αντιφασιστική απεργία και συλλαλητήριο στις 15 Ιούνη, ημέρα έναρξης της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, έδωσε χθες η ΚΕΕΡΦΑ στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Όλοι οι ομιλητές κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 8πμ στο Μετρό Αμπελοκήπων και την πορεία προς το Εφετείο Αθηνών.

Στη συνέντευξη που έγινε στο ΕΚΑ πήραν μέρος:

Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας, δικηγόροι πολιτικής αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων, -Ηλίας Γκιουλάκης, πρόεδρος ΕΚΑ, Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Πάντειο, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Τζαβέντ Ασλάμ, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα”, Ναήμ Ελγαντούρ, πρόεδρος Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδος, Εύα Ντόκου, φοιτήτρια ΠΑΔΑ.

Παρών με σπασμένο χέρι από επίθεση φασιστών στο Κορωπί την περασμένη Πέμπτη 2/6 ο Ουαλίντ Ρασούλ, εργάτης, 26 ετών. Εριξαν το αυτοκίνητο τους επάνω στο ποδήλατο του  ανατρέποντας τον ενώ έβριζαν «Μ@@@@Α Πακιστανέ, φύγε, πήγαινε στη χώρα σου.»

 «Χαιρετίζουμε την απόφαση των εργατικών συνδικάτων, της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που καλούν σε στάση εργασίας και έχουν μετατρέψει το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Ιούνη σε πανεργατική κινητοποίηση. Για μας αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να σταματήσει τους φασίστες», είπε ανοίγοντας τη συνέντευξη ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, πριν δώσει το λόγο στον Ηλία Γκιουλάκη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.Aπόφαση με την οποία καλεί σε στάση εργασίας εξάδεωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικού και Εργαστηριακού προωπικού ΑΕΙ

«Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όχι τώρα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια ήταν ενάντια σε αυτό το μόρφωμα, θα το έλεγα το αυγό του φιδιού που έχει δημιουργήσει η κρίση των τελευταίων ετών», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑ. «Θα είμαστε παρών στις 15 Ιούνη με στάση εργασίας 8πμ με 11πμ και καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες να είναι εκεί. Είμαστε όλοι εδώ, απέναντι σε αυτό το μόρφωμα και θα το πολεμήσουμε», κατέληξε.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο που μαζί με πολλούς ακόμα πανεπιστημιακούς κυκλοφορούν κείμενο στήριξης της αντιφασιστικής διαδήλωσης στις 15 Ιούνη.

 Ακολούθησαν οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας. Ανέδειξαν την κρισιμότητα της νέας μάχης εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας. Αμέσως μετα μίλησε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα» μαζί με τον Ουαλίντ Ρασούλ, ένα από τα τελευταία θύματα φασιστικής επίθεσης στο Κορωπί, ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων και ο Ναήμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ:

Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά  μετατρέπουν σε πανεργατικό το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Ιούνη, μέρα έναρξης της δίκης της Χρυσής Αυγής σε β’ βαθμό.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές και μαθήτριες σταματάμε να δουλεύουμε στην πρωινή βάρδια μέχρι τις 11πμ, αναβάλλουμε μαθήματα και εξετάσεις και κατεβαίνουμε μαζικά με τα πανό των σωματείων και των συλλόγων για να πλημμυρήσουμε την Λ. Αλεξάνδρας.

Με τη δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος που έγινε κοσμοπλημμύρα στην Λ.Αλεξάνδρας στις 7 Οκτώβρη του 2020 έξω απο το Εφετείο, φτάσαμε στην ιστορική απόφαση με την οποία το δικαστήριο καταδίκασε τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Τους έστειλε στη φυλακή για τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, τις επιθέσεις κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, των μεταναστών και των αγωνιστών των κινημάτων.

Στις 15 Ιούνη στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν θα την αφήσουμε να παίζει βρόμικα παιχνίδια εμπλοκής στο πόλεμο στην Ουκρανία και να χύνει ρατσιστικό δηλητήριο κατά των προσφύγων που μετακινούνται προς την Ευρώπη για να σωθούν, να τους δολοφονεί στα σύνορα, να τους επαναπροωθεί παράνομα στην Τουρκία, να τους πνίγει στο Αιγαίο και τον Εβρο.

Συγκρουόμαστε με τις πολιτικές του ρατσισμού γιατί ανοίγουν ξανά την όρεξη στους φασίστες να προχωράνε σε νέες επιθέσεις όπως στην Θεσσαλονίκη, το Ν. Ηράκλειο, την Κοκκινιά αλλά και πρόσφατα στα Πετράλωνα, τα Πατήσια, το Μενίδι, με βόμβες σε τζαμί, σφαίρες, μαχαίρια και σιδηρογροθιές.

Θα βρεθούμε στις 15 Ιούνη έξω από το Εφετείο για να απαιτήσουμε να μην πέσουν στα μαλακά οι νεοναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής, να αυξηθούν οι ποινές τους, να μείνουν στην φυλακή.

Έχουμε την δύναμη να νικήσουμε, να τσακίσουμε τους φασίστες και τον ρατσισμό, να τελειώνουμε με την κυβέρνηση και το βάρβαρο σύστημα!

Ευχαριστούμε τον The Pressproject  για τη ζωντάνη μετάδοση. Οι φωτογραφέις είναι της Λένας Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη