Η Σοσιαλδημοκρατία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα «στραπατσαρίστηκε» στα χρόνια της κρίσης και σήμερα η απάντησή της πρέπει να είναι μία ισχυρή δημοκρατία, που να σέβεται τη διαφορετικότητα, με κράτος δικαίου και διάκριση των εξουσιών, και μία ισχυρή κοινωνία που να αναπτύσσεται με έναν δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας, μέσω skype από το Στρασβούργο, σε εκδήλωση του Ιδεολογικού Δικτύου Ελλήνων και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (Ι.Δ.Ε.Ε.Σ) στη Θεσσαλονίκη.

Η απάντηση στην παρακμή των θεσμών είναι η ενίσχυσή τους, και στον τομέα της οικονομίας είναι η φορολογική δικαιοσύνη και η μετάβαση σε μία ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, δεν θα δημιουργεί νέα φτώχεια και νέες ανισότητες, επισήμανε.

«Είναι εθνική προτεραιότητα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως δύναμη προόδου, να πρωταγωνιστήσει στη διαπαιδαγώγηση του κόσμου, ώστε να μιλήσουμε στο όνομα του φιλοευρωπαϊσμού, αλλά όχι με ευρωλαϊκισμό», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, για να αναφερθεί στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά συνεχίζει ένα παιχνίδι ενοχοποίησης οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης, προσπαθώντας ο ίδιος να παρουσιάζει ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα, και αυτή η τοξικότητα σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει», είπε χαρακτηριστικά.

Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι «έχει αποτύχει παταγωδώς και επιβιώνει πολιτικά μέσω του μηχανισμού του σκιάχτρου. Λέει ‘μη φύγετε από το μαντρί, γιατί απέναντι υπάρχει ο λύκος Τσίπρας’».

«Εάν θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, πρέπει να ρισκάρουμε και να πούμε πράγματα που στην αρχή δεν θα ακούγονται ευχάριστα, αλλά όσο τα λέμε, ο ελληνικός λαός θα καταλαβαίνει την τεράστια χρησιμότητά τους, ώστε να πάμε σε μία σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα, σε μία εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης, ενίσχυσης του ορθού λόγου και ενίσχυσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο, ως μία δύναμη που μπορεί να παρέμβει στις εξελίξεις», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και προσέθεσε: «Δυστυχώς, η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, και με την κυβέρνηση Τσίπρα, και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν έχει την αξιοπιστία να παρέμβει σε πολύ μεγάλα ζητήματα».

Ο κ. Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης ενός μόνιμου Ταμείου Ανάκαμψης και σημείωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε στα κράτη μέλη: ‘Τώρα που υπάρχουν και άλλα προβλήματα στο τραπέζι, αναθεωρήστε τα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης. Δημιουργήστε κριτήρια και προτεραιότητες’. Είδατε στην Ελλάδα η κυβέρνηση να πήρε κάποια σχετική πρωτοβουλία δημόσιου διαλόγου, με δεδομένο το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ώστε να αναπροσαρμόσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης; Έχουμε πολλές φορές μιλήσει για την κοινωνική κατοικία, για την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, με επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Για την Τουρκία: «Να συγκρουστούμε με ευρωπαϊκά και άλλα κατεστημένα»

«Δεν μου αρέσει να ακούω συναδέλφους μου στο Ευρωκοινοβούλιο να υποστηρίζουν μια τακτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, ώστε να μην βάλει ο κ. Ερντογάν βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας πως «δεν είναι σοβαρές πολιτικές επιλογές».

«Το Κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο, να συγκρουστούμε με την δεξιά ή με την αντιευρωπαϊκή αριστερά, αλλά και με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, που μέσα από μια συντηρητική αντίληψη, δεν δείχνουν διάθεση να συγκρουστούν με ευρωπαϊκά κατεστημένα, ακόμη και με κατεστημένα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μίλησε για τον κίνδυνο, σε λίγα χρόνια, να έχει επανακάμψει στις ΗΠΑ ο τραμπισμός, με τον Τραμπ ή κάποιον επίγονό του, η Ρωσία και η Κίνα να συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο, η Λατινική Αμερική να είναι κατακερματισμένη και να υπάρχουν μικρές νησίδες σταθερότητας παγκοσμίως και τόνισε πως «αυτός ο κόσμος, που θα έχει έλλειμμα συνεννόησης και θα έχει γκρεμίσει τις γέφυρες συνεννόησης, είναι πολύ επικίνδυνος και απρόβλεπτος».