Σε αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters σημειώνεται ότι μπροστά στο ενδεχόμενο η Ευρώπη να μην μπορεί να υποκαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ανοικτές στο ενδεχόμενο να εισρεύσει στην Ευρώπη πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με το Reuters – το οποίο επικαλείται πέντε άτομα που γνωρίζουν το θέμα – οι ΗΠΑ πρόκειται να επιτρέψουν στην ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni SpA και την ισπανική Repsol SA να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες που θα έχει η Ευρώπη λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό αργό.

Ανταλλαγές «πετρελαίου με χρέος»

Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσουν εκ νέου οι ανταλλαγές «πετρελαίου με χρέος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βενεζουέλα, οι οποίες σταμάτησαν πριν από δύο χρόνια όταν η Ουάσινγκτον προχώρησε σε κυρώσεις κατά της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ο όγκος του πετρελαίου που αναμένεται να μεταφέρουν η Eni και η Repsol δεν είναι μεγάλος, επισήμανε πάντως μία από τις πηγές του Reuters «οπότε η επίδραση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα είναι μέτρια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσέγγιση ΗΠΑ – Βενεζουέλας είχε ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής, με αιχμή του δόρατος βεβαίως τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.