Σε ύφεση είναι το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε χθες  από το Πυρνάρι στη Γλυφάδα και  εξαπλώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων προς το Πανόραμα Βούλας και τη Βάρη.

Με το πρώτο φως της ημέρας, μπήκαν στη μάχη της κατάσβεσης των εστιών που έχουν απομείνει τα εναέρια μέσα, σε μία προσπάθεια να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην Γλυφάδα  είναι σε ύφεση.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

Συνολικά επιχειρούν, 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 Α/Φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το ένα (1) ως συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Τεράστιες καταστροφές

Χθες, λόγω της επικινδυνότητας με την εξάπλωση της πυρκαγιάς, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οικισμοί στο Πανόραμα Βούλας.

Οι καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον αλλά και σε σπίτια που άφησε πίσω της το πύρινο μέτωπο τεράστιες.

Τουλάχιστον τέσσερα σπίτια κάηκαν στο Πανόραμα Βούλας, ενώ πάνω από 20 κατοικίες υπέστησαν ζημιές. Εκτός από τα σπίτια, κάηκαν αυτοκίνητα και μηχανές που οι κάτοικοι δεν πρόλαβαν να απομακρύνουν.

Σε όσους βρίσκονταν στην περιοχή εστάλη μήνυμα από το 112. «Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα, εκκενώστε τώρα προς Πλατεία Άλσους Άνω Βούλας», ανέφερε το μήνυμα που εστάλη.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνέδραμε στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και δύο ζώων.

Από πού ξεκίνησε η φωτιά

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αφού διακοπές ρεύματος υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πάντως πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, που έφτασε έως το Πανόραμα της Βούλας και απείλησε περιοχές στη Βάρη, ξεκίνησε από υποσταθμό.

Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, αφού ξέσπασε η φωτιά, να έγινε ίσως έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια, ενώ επιβεβαιώνει ότι ακολούθησαν διακοπές ρεύματος.


Εκκενώθηκαν οικισμοί και το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης

Οι φλόγες κινούνταν απειλητικά προς τη Βάρη και έτσι δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Νέα Κάλυμνος, Χέρωμα, Δίλοφο και Εξοχή. Επίσης, ζητήθηκε να εκκενωθεί προληπτικά και γηροκομείο στη Βούλα (ο «Άκτιος Οδηγός») με 100 φιλοξενούμενους, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, όπως και το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης.

Συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τη μάχη με τη μεγάλη φωτιά



Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA