Η Ουκρανία χορήγησε υπηκοότητα στον διακεκριμένο Ρώσο δημοσιογράφο Αλεξάντρ Νεβζόροφ, ο οποίος διέφυγε από την Ρωσία με τη σύζυγό του, αφού κατήγγειλε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

Η Ρωσία επιδιώκει τη σύλληψη του Νεβζόροφ, κατηγορώντας τον για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με αυτό που η Μόσχα παρουσιάζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Αυτός και η σύζυγός του διέφυγαν από την Ρωσία το Μάρτιο.

Ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι αρχές στο Κίεβο χορήγησαν υπηκοότητα στον Νεβζόροφ και τη σύζυγό του, Λίντα.

Ο Νεβζόροφ επιβεβαίωσε ότι έλαβε την ουκρανική υπηκοότητα σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας αποτελεί ένα έγκλημα, του οποίου το θύμα είναι η Ουκρανία.

«Παίρνω το μέρος του θύματος. Και είμαι ευγνώμων σε εκείνους τους βασανισμένους, απελπισμένους, αιμόφυρτους ανθρώπους της Ουκρανίας, που μου επέτρεψαν να πάρω τη θέση μου ανάμεσά τους», είπε.

Η Ρωσία ξεκίνησε έρευνα εναντίον του Νεβζόροφ, του οποίου το κανάλι στο YouTube έχει πάνω από 1,8 εκατομμύρια συνδρομητές, αφού ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σκόπιμα ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη.

Η Ρωσία αρνήθηκε τον βομβαρδισμό, κατηγορώντας την Ουκρανία για «σκηνοθετημένη πρόκληση».

Η έρευνα ξεκίνησε, αφού η Ρωσία, το Μάρτιο, ψήφισε νόμο που προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών για σκόπιμη διάδοση «ψευδών» ειδήσεων σχετικά με τον ρωσικό στρατό.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε νόμο που απλοποίησε την απόκτηση της ουκρανικής υπηκοότητας για τους Ρώσους που διώκονται για πολιτικούς λόγους στη χώρα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ