Η υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον, η οποία έχει φτάσει και στην Ελλάδα, τροφοδοτεί αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Πορτογαλία, η οποία έχει πλέον τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό λοιμώξεων στον κόσμο, απειλώντας ενδεχομένως την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα της χώρας.

Τις τελευταίες επτά ημέρες η Πορτογαλία κατέγραψε 2.447 νέα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, πολύ πάνω από τα 449 κρούσματα στη γειτονική Ισπανία και τα 70 στην Βρετανία, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Our World In Data στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η Πορτογαλία έχει τον πέμπτο υψηλότερο στον κόσμο δείκτη θνητότητας λόγω Covid και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε αύξηση, αν και παραμένουν πολύ κάτω από ότι στα προηγούμενα πανδημικά κύματα.

Τουριστικές επιχειρήσεις εκφράζουν ανησυχίες για την αναζωπύρωση, δηλώνουν ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις. Ο αριθμός των ξένων τουριστών τον Απρίλιο έφτασε κοντά στα προς της πανδημίας επίπεδα.

Περισσότερο από το 90% του πληθυσμού της Πορτογαλίας είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Ricardo Jorge αναφέρει σε έκθεσή του ότι η υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων.  Στη χώρα έχει εντοπιστεί και η υποπαραλλαγή BA.4, η οποία επίσης ανιχνεύεται και στην Ελλάδα.

Οι δύο αυτές υποπαραλλαγές θεωρούνται πιο μεταδοτικές λόγω αυξημένης διαφυγής από τη φυσική ανοσία και ενοχοποιούνται για το πέμπτο κύμα της επιδημίας στην Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα.

«Η Πορτογαλία είναι πιθανώς η ευρωπαϊκή χώρα με τον υψηλότερο δείκτη επιπολασμού σε αυτές της υποπαραλλαγές  και αυτό εν μέρει εξηγεί τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που διαπιστώνουμε» δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τέμιντο.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει άρει τα περισσότερα μέτρα κατά της πανδημίας, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, και δεν υπάρχουν σχέδια για την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Η υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι αρχές εξακολουθούν να συνιστούν την  χρήση μάσκας και θα συνεχίσουν την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου στους πλέον ευάλωτους.