Σχεδόν στήθος με στήθος είναι οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν τη 19η Ιουνίου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, υπέδειξε δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, η πρώτη μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου την Κυριακή.

Ισοψηφούν

Η έρευνα αυτή φέρει τον ανεξάρτητο επιχειρηματία Ροδόλφο Ερνάντες να βρίσκεται στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας το 41%, έναντι 39% του αντιπολιτευόμενου κεντροαριστερού γερουσιαστή Γουστάβο Πέτρο (αριστερά, στη φωτογραφία επάνω, από το Reuters).

Η δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου CNC (Centro Nacional de Consultoría), η οποία διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 πολιτών και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2,8%, βρέθηκε χθες στα πρωτοσέλιδα του κολομβιανού Τύπου. Πρακτικά, σημαίνει ότι οι δύο υποψήφιοι ισοψηφούν.

Το φαβορί των δημοσκοπήσεων εδώ και μήνες, ο κ. Πέτρο, κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών με το 40% των ψήφων. Θα αντιμετωπίσει τον κ. Ερνάντες, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση (28%) θέτοντας προς γενική κατάπληξη εκτός κούρσας τον υποψήφιο της δεξιάς, μολονότι αυτός ο τελευταίος υποστηρίχθηκε από πρακτικά όλα τα παραδοσιακά κόμματα της κολομβιανής πολιτικής τάξης.

Ο κ. Ερνάντες εξασφάλισε μετά τον πρώτο γύρο την υποστήριξη της δεξιάς, η οποία μονοπωλεί την εξουσία επί δεκαετίες, ωστόσο διαβεβαίωσε πως παραμένει ανεξάρτητος.

Οι «αντισυστημικοί» υποψήφιοι, οι κ.κ. Πέτρο και Ερνάντες, έθαψαν τις παραδοσιακές πολιτικές ελίτ, ο πρώτος κεφαλαιοποιώντας τη διακαή επιθυμία των ψηφοφόρων για αλλαγή, ο δεύτερος εκφέροντας –κυρίως μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης– λόγο εναντίον των «κλεφτών», των διεφθαρμένων.

Εκκλήσεις για ενότητα

Χωρίς κομματικό μηχανισμό να τον στηρίζει, ούτε ξεκάθαρη ιδεολογία, ο κ. Ερνάντες, μεγιστάνας των ακινήτων, πρώην δήμαρχος στην πόλη Μπουκαραμάνγκα (βόρεια), σημείωσε αστραπιαία άνοδο στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Με απλό λόγο, τόνο ενίοτε χιουμοριστικό, ενίοτε εσκεμμένα προκλητικό, αρνήθηκε να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε τηλεμαχία με αντιπάλους του.

Με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη, η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του κ. Ερνάντες ξεκαθάρισε πως έχει πάρει την απόφαση να μην εκτεθεί σε «κανένα» ντιμπέιτ ενόψει δεύτερου γύρου και να απευθύνει «εκκλήσεις για την ενότητα της χώρας μέσω συνεντεύξεων σε ΜΜΕ και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως όταν ήταν δήμαρχος».

Η συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο περιπλέκει τα πράγματα για τον κ. Πέτρο, που ευελπιστεί να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς στη χώρα, όμως πλέον είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να αναθεωρήσει την εκλογική του στρατηγική.

Η αποχή και οι νέοι…

Η «πραγματικότητα» σήμερα είναι πως η Κολομβία διχάζεται ανάμεσα στους δύο υποψήφιους, εξήγησε ο κ. Πέτρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος επικεντρώνεται πλέον σε δύο στοιχεία που χαρακτηρίζει «κλειδιά», την προσέλκυση όσων απείχαν και «ειδικά των νέων», εξήγησε.

«Τα πρώτα αποτελέσματα (…) δείχνουν υψηλό ποσοστό αποχής μεταξύ των νέων (…). Αν οι νέοι πάνε να ψηφίσουν μαζικά, όπως συνέβη στη Χιλή, μπορεί να γίνει το ίδιο πράγμα και εδώ», εκτίμησε ο κ. Πέτρο, αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του αριστερού προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς.

Πηγή: ΑΠΕ