Μέσα σε μια ευχάριστη, χαλαρή, «χωρίς κοστούμια» ατμόσφαιρα, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στις Πέργκολες του Εθνικού Κήπου το πρόγραμμα του Evia Film Project (15-19 Ιουνίου), της νέας πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για φέτος το καλοκαίρι.

Όπως εξάλλου έχει ήδη ανακοινωθεί, το Evia Film Project, ο τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο), αποτελεί ένα από τα έργα «Φωτοδότες», που εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας.

Μαζί με τους διευθυντές του ΦΚΘ κ.κ. Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστη Ανδρεαδάκη που έκαναν την παρουσίαση ήταν και ο τραγουδιστής – τραγουδοποιός Κωστής Μαραβέγιας, ο «ambassador» του Evia Film Project, ο οποίος το Σάββατο 18 Ιουνίου θα δώσει μια μεγάλη συναυλία στην παραλία της Αγίας Άννας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μαζί του οι Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ξένια Ντάνια και Ελένη Αράπογλου.

Οι εκδηλώσεις του Evia Film Project θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου στην Αιδηψό, τη Λίμνη και την Αγία Άννα. Εκδηλώσεις σημαίνει προβολές ταινιών, ανάπτυξη νέων κινηματογραφικών σχεδίων, «πράσινες» δράσεις, ανοιχτές συζητήσεις, masterclasses, εργαστήρια για παιδιά και φοιτητές και η συναυλία.

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου στον θερινό κινηματογράφο Απόλλων της Αιδηψού , το Evia Film Project ανοίγει με την ταινία της Κολίν Σερό, Ο «Πράσινος Πλανήτης». Να σημειωθεί ότι αυτή η αίθουσα ανοίγει ξανά ύστερα από δεκαετίες . Ταινία λήξης είναι το νέο ντοκιμαντέρ του γερμανού σκηνοθέτη του «Ταμπούρλου» Φόλκερ Σλέντορφ «Ο Δασοποιός». Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 19 Ιουνίου, στον κινηματογράφο Απόλλων.

Ανάμεσα στους δημιουργούς που θα βρεθούν στη Βόρεια Εύβοια είναι και οι Γιώργος Τσεμπερόπουλος – Σάκης Μανιάτης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το κλασικό ντοκιμαντέρ τους, «Μέγαρα». Επίσης, ανοιχτή συζήτηση για την βιώσιμη κινηματογραφική παραγωγή, ένα εργαστήρι της WWF Ελλάς για τις δασικές πυρκαγιές, masterclasses για τον ρόλο της δημοσιογραφικής έρευνας στις περιβαλλοντικές ταινίες, σε συνεργασία με το iMEdD, από τους δημοσιογράφους Γιώργο Αυγερόπουλο και Κατερίνα Χριστοφιλίδου ανήκουν επίσης στις δραστηριότητες της φετινής διοργάνωσης.

Να πούμε τέλος ότι το Evia Film Project περιλαμβάνει και ένα πρόγραμμα για γονείς και παιδιά με ταινίες που εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και περιβαλλοντικό επιτραπέζιο παιχνίδι. Όλες οι δράσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο.