Αυξάνεται η ανησυχία στο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία δεν αφήνει αναπάντητη την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν με προηγμένα πυραυλικά συστήματα το Κίεβο. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων των λεγόμενων Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων του, δηλαδή των πυρηνικών πυραυλικών στρατευμάτων της Ρωσίας.

Οι ασκήσεις που ανακοίνωσε η Ρωσία

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Yars, οι οποίοι είναι η νέα γενιά πυραύλων που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2007. Ο ρωσικός στρατός αναφέρει ότι στις ασκήσεις, που πραγματοποιούνται στην περιοχή Ιβάνοβο κοντά στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, περίπου 1.000 στρατιώτες συμμετέχουν στις ασκήσεις τις οποίες το Reuters περιέγραψε ως «έντονους ελιγμούς» χρησιμοποιώντας περισσότερα από 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars.

Χρειάζεται ωστόσο να διευκρινιστεί ότι δεν αναμένεται να γίνουν εκτοξεύσεις πυραύλων. Οι ασκήσεις συνίστανται σε περιπολίες, εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων και προστασία από επιθέσεις, όπως αναφέρεται.

Όπως επισημαίνει το Newsweek, η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της ανακοίνωσης των ΗΠΑ για την αποστολή προηγμένων πυραύλων στην Ουκρανία, απόφαση που είχε πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα, που κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά, ενώ μίλησε και για κίνηση που αυξάνει τον κίνδυνο «εμπλοκής τρίτης χώρας» στον πόλεμο.

Οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ δεν καθησυχάζουν τη Μόσχα

Οι ΗΠΑ επιχείρησαν να φανούν καθησυχαστικές, σημειώνοντας ότι έχουν διαβεβαιώσεις από το Κίεβο ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν θα χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος, με τον Μπάιντεν να δηλώνει ότι «οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς θα επιτρέψουν στην Ουκρανία «να χτυπήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια βασικούς στόχους στο πεδίο της μάχης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Μπλίνκεν που ανέφερε ότι το νέο πακέτο όπλων που κατευθύνεται προς την Ουκρανία είναι «ακριβώς αυτό που χρειάζονται» και θα ενισχύσει τη θέση τους σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις στο μέλλον, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι πύραυλοι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος.

Όσον αφορά στις ανησυχίες σχετικά με την ερμηνεία της Ρωσίας του πακέτου όπλων στην Ουκρανία ως κλιμάκωση, ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ήταν ξεκάθαρος με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε:

«Δεν κρύψαμε ποτέ τις προθέσεις μας. Ήμασταν απολύτως σαφείς σχετικά με αυτό από την πρώτη ημέρα, με τον Πρόεδρο Μπάιντεν να τις κοινοποιεί απευθείας στον Πρόεδρο Πούτιν. Άρα κάναμε ακριβώς αυτό που είπαμε ότι θα κάνουμε».