Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα. Ανέφερε, δε, ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία τερματίζει τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

«Οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι δεν θα έχουν ικανοποιημένο το ακροατήριό τους αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα», είπε μεταλύ άλλων ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται πως οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται αφού ο Κυριάκος  Μητσοτάκης έθεσε χτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το ζήτημα της Τουρκίας, ενώ ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν, για το ίδιο θέμα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες, Δευτέρα, στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός:

«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».