Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα στο Αμπου Ντάμπι με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Αλ Μποουάρντι (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter).

Σημαντική επίσκεψη

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς και τη συνεργασία στην στρατιωτική εκπαίδευση και την αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Η επίσκεψη του κ. Ακάρ κρίνεται ως σημαντική καθώς είναι η πρώτη τούρκου υπουργού Αμυνας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εδώ και 15 χρόνια, τονίζει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Και προσθέτει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του αραβικού κόσμου βρίσκονται σε φάση μεγάλης αναθέρμανσης μετά από χρόνια εντάσεων.

Η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στην Αγκυρα, τον Νοέμβριο του 2021, οδήγησε στην ανακοίνωση ενός ταμείου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις στην Τουρκία.

Υπογραφή αρκετών συμφωνιών

Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης αρκετές συμφωνίες για την ενέργεια, το περιβάλλον, την οικονομία και το εμπόριο.

Τον Φεβρουάριο, ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι δύο χώρες υπέγραψαν 13 συμφωνίες σε διάφορους τομείς, καταλήγει το Anadolu.