Μια νέα «εκδοχή» του θεσμού του πρύτανη των ΑΕΙ παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, φέρνοντας στη μνήμη «ημέρες του 2011» και των αντιδράσεων που είχαν ξεσηκωθεί την περίοδο εκείνη για τη στήριξη των εκλογικών διαδικασιών στα πανεπιστήμια.

Στη νέα αυτή εκδοχή του ο θεσμός ανατρέπεται συθέμελα, ο πρύτανης προτείνεται να είναι και πρόεδρος των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ (δηλαδή και ελεγκτής και ελεγχόμενος), η απευθείας εκλογή του από το σώμα των καθηγητών «μεταμφιέζεται» και οι αρμοδιότητές του… θολώνουν.

Ως αποτέλεσμα αυτών, ένας κατά τα άλλα μοντέρνος, εκσυγχρονιστικός νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ με περισσότερα από 300 άρθρα έφτασε τις προηγούμενες ημέρες να δέχεται κριτική και αρνητική δημοσιότητα.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν πανεπιστημιακοί κύκλοι, με το νέο μοντέλο διοίκησης στα ΑΕΙ οι συναλλαγές για την εκλογή των νέων συμβουλίων του θα είναι πολύ εύκολο να προηγηθούν της επιλογής των μελών τους, όπως και το να μπουν σε αυτά ευνοούμενοι πολιτικών, οικονομικών ή άλλων κύκλων. Ο δε υποψήφιος πρύτανης θα μπορεί πολύ εύκολα να οργανώσει «συμφωνίες» και «ομάδες» πριν από την εκλογική διαδικασία, απομακρύνοντας τον πολιτικό στόχο για κάθαρση των ΑΕΙ και μάλιστα οδηγώντας πιθανά στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»