Κάννες 2022: Ελληνογαλλική κινηματογραφική συμμαχία

Τι κερδίζει η Ελλάδα από τη Νέα Συμφωνία ανάμεσα στην χώρα μας και την Γαλλία για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές

Κάννες 2022: Ελληνογαλλική κινηματογραφική συμμαχία

Τι κερδίζει η Ελλάδα από τη Νέα Συμφωνία ανάμεσα στην χώρα μας και την Γαλλία για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της Νέας Συμφωνίας από τους κ.κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη (αριστερά) και Ντομινίκ Μπουτονά

Τρία νευραλγικά σημεία της νέας Συμφωνίας για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές  που την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε στις Κάννες  ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία είναι τα εξής :

Το ελάχιστο ποσοστό συνεισφοράς από τους συμβαλλόμενους συμπαραγωγούς κατεβαίνει στο 10% και το μέγιστο ανεβαίνει στο 90%, γεγονός που διευκολύνει τη συμμετοχή Ελλήνων παραγωγών σε ελληνογαλλικές συμπαραγωγές.
Ενίσχυση της εξωστρέφεια των Ελλήνων παραγωγών και καλλιτεχνικών συντελεστών καθώς διευκολύνεται η συνεργασία τους με τη γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης.

Παροχή της «γαλλικής ιθαγένειας» στις ταινίες των συμβαλλόμενων Ελλήνων παραγωγών και κατά προέκταση διεύρυνση της κινηματογραφικής αγοράς, διανομής και εκμετάλλευσής τους.

Όπως το ΒΗΜΑ έχει ήδη αναφέρει, η νέα Συμφωνία που από ελληνικής πλευράς  υπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης και από γαλλικής πλευράς ο κ. Ντομινίκ Μπουτονά, αντικαθιστά εκείνη του 1973 ενισχύοντας την ελληνική κινηματογραφία στο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, ενώ υποστηρίζει έμπρακτα τα κινηματογραφικά έργα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation. Στην τελετή της υπογραφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) στο Φεστιβάλ των Καννών, παρόντες ήταν από ελληνικής πλευράς μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Μάρκος Χολέβας, η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), Ρία Θανούλη, η Διευθύντρια του ΕΚΚ, Αθηνά Καρτάλου, η Γενική Διευθύντρια και ο Διευθυντής του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστης Ανδρεαδάκης, και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Για την υπογραφή της Συμφωνίας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Οι δεσμοί της χώρας μας με την Γαλλία και στον τομέα του πολιτισμού είναι στενοί και πολυετείς. Οι σχέσεις αυτές ενδυναμώνονται με τη νέα Συμφωνία για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές, η οποία προσφέρει περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες στους Ελληνες κινηματογραφιστές με την ισχυρότερη ευρωπαϊκή κινηματογραφία. Θέλω να συγχαρώ όλους όσους δούλεψαν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα για την επίτευξη αυτής της νέας Συμφωνίας. Τέτοιου είδους σημαντικές κινήσεις συμβάλλουν καθοριστικά στην εξωστρέφεια της ελληνικής σύγχρονης δημιουργίας και στην προβολή του έργου των Ελλήνων δημιουργών».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε σχετικά: «Είμαι ευτυχής που επιτέλους, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας. Η νέα Συμφωνία ενισχύει τις δυνατότητες και προοπτικές της ελληνικής κινηματογραφίας. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά η στενή σχέση Ελλάδας-Γαλλίας και στο πεδίο του πολιτισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εργάστηκαν μεθοδικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, ενώ ήδη δρομολογούνται αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες χώρες.»

Επιπλέον, στο περιθώριο του Φεστιβάλ των Καννών, ο κ. Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε με τον Επίτροπο αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και ομολόγους του από την Λιθουανία και την Εσθονία και εισηγήθηκε κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες τόσο για τις κινηματογραφικές αίθουσες που υποφέρουν διεθνώς στην μετα-covid εποχή, αλλά και για το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε σε έναν αριθμό ευρωπαϊκών παραγωγών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κενό που θα μπορούσε να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους. Επίσης συζήτησε για το νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο MediaInvest και τις προοπτικές που παρέχει στην ελληνική κινηματογραφία.

Τέλος, συζήτησε με ξένους παραγωγούς αλλά και το ευρωπαϊκό ταμείο Eurimages τόσο για προγράμματα ανάπτυξης και χρηματοδότησης, όσο και για κινήσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικότερο κινηματογραφικό προορισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική παρουσία στο 75ο Φεστιβάλ των Καννών είναι ιδιαίτερα δυναμική, ενώ ήδη η ταινία μικρού μήκους της Εύης Καλογηροπούλου, Στον Θρόνο του Ξέρξη, απέσπασε το βραβείο του Canal+ στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.