Η μεγάλη ώρα έφτασε. Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης «μάχονται» στο Παρίσι στον τελικό του Champions League με έναν και μόνο στόχο. Την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Δυο από τις σπουδαιότερες ομάδες στον κόσμο τίθενται αντιμέτωπες σε έναν τελικό που θα παραταχθούν στον αγωνιστικό χώρο 19 ευρωπαϊκά!

Από τη μία οι κόκκινοι που έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν την τέλεια σεζόν έχοντας κατακτήσει το Λιγκ Καπ, το FA Cup και χάνοντας στην 38η αγωνιστική την Premier League από τη Μάντσεστερ Σίτι και από την άλλη η βασίλισσα, που πήρε εύκολα το πρωτάθλημα στην Ισπανία και ψάχνει το 14ο τρόπαιο στην τεράστια ιστορία.

Από τη μία ο Γιούργκεν Κλοπ που άλλαξε μέσα σε μια επταετία την κατάσταση στη Λίβερπουλ και δημιούργησε μια τρομακτική «μηχανή» που κυριαρχεί. Και από την άλλη ο κορυφαίος «γυρολόγος» πιθανόν και στην ιστορία του ποδοσφαίρου, Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος επέστρεψε στους μερένχες και πέτυχε ξανά, κυνηγώντας και το κερασάκι στην τούρτα σε μια χρονιά σχετικά μεταβατική για τη Ρεάλ.

To10.gr παρουσιάζει τη «μάχη» των πάγκων σε μια κόντρα διαφορετική. Δυο προπονητές με τελείως διαφορετική φιλοσοφία, μεγάλη διαφορά σε τίτλους, αλλά και δυο προπονητές που αναμφίβολα θα είναι στο μέλλον δυο από τους κορυφαίους που κάθισαν σε πάγκο στον 21ο αιώνα.

Η ποδοσφαιρική τους καριέρα, η προπονητική τους πορεία, οι τίτλοι, τα χαρακτηριστικά, η τακτική, η φιλοσοφία και οι προηγούμενες αναμετρήσεις τους. Κάρλο Αντσελότι και Γιούργκεν Κλοπ είναι οι μετρ της τακτικής και όλοι αναμένουν ποιός θα επικρατήσει…

Οι μεταξύ τους μάχες και η πορεία τους στην προπονητική

Το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι Κλοπ και Αντσελότι θα βρεθούν αντιμέτωποι για 11η φορά. Τις προηγούμενες 10 οι νίκες και οι ήττες είναι μοιρασμένες… Ο Ιταλός έχει νικήσει τον Γερμανό τις 4, αλλά να έχει χάσει και τρεις (με άλλα τρία μεταξύ τους ματς να έχουν λήξει ισόπαλα). Το αποψινό όμως είναι το σημαντικότερο που θα δώσουν και το πρώτο που κρίνει έναν τίτλο. Και τι τίτλο…

Ο Αντσελότι και ο Κλοπ είναι δυο μεγάλοι τεχνικοί αλλά τελείως διαφορετικοί και σε φιλοσοφία και τακτικά, αλλά και σε επιλογές. Από τη μία είναι ο 63χρονος Ιταλός που δεν στεριώνει κάπου (επειδή το θέλει) με αποτέλεσμα να έχει γυρίσει μερικές από τις σπουδαιότερες ομάδες του κόσμου και από την άλλη είναι ο Γερμανός που είναι ήδη 7 χρόνια στη Λίβερπουλ και νωρίτερα ήταν άλλα τόσα στην Ντόρτμουντ.

Ο Αντσελότι, που είναι 8 χρόνια μεγαλύτερος από τον Κλοπ (63 ο Ιταλός, 55 ο Γερμανός, αμφότεροι θα τα κλείσουν μέσα στον Ιούνιο), κάθισε για πρώτη φορά στους πάγκους πριν 30 χρόνια, το 1992, ως βοηθός του εκλέκτορα της Εθνικής Ιταλίας και παλιού του γνώριμου από τη Μίλαν, Αρίγκο Σάκι.

Το 1995 ανέλαβε την πρώτη του ομάδα, την Ρετζιάνα και αυτό που τον χαρακτηρίζει από τότε, είναι ότι με εξαίρεση την οκταετή παρουσία του στον πάγκο της Μίλαν (2001-2009), σε καμία άλλη ομάδα από τις υπόλοιπες εννιά που έχει προπονήσει, δεν έμεινε πάνω από δυο χρόνια. Έχει περάσει από τη Ρεάλ Μαδρίτης (δυο φορές), την Παρί Σεν Ζερμέν, την Τσέλσι, την Έβερτον, τη Νάπολι, την Μπάγερν, τη Γιουβέντους…

Ο Κλοπ λοιπόν είναι 21 χρόνια στους πάγκους, από το 2001 όταν ανέλαβε τη Μάιντς μέχρι και σήμερα που είναι στη Λίβερπουλ. Μόνο που ο Γερμανός έχει προπονήσει μόλις τρεις ομάδες.

Οι τίτλοι Κλοπ – Αντσελότι

Οι δυο προπονητές έχουν μεγάλες διαφορές στις επιτυχίες, παρότι και οι δυο έχουν καταφέρει σχεδόν τα πάντα. Ο Αντσελότι είναι ένας γεννημένος νικητής, έχοντας πάρει τίτλους σχεδόν σε όλες τις ομάδες που εργάστηκε. Συνολικά μετράει 22 τίτλους και είναι ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Δεν χωράει αμφιβολία για αυτό.

Παράλληλα, είναι ένας από τους μόλις τρεις προπονητές στην ιστορία (μαζί με τους Μπομπ Πέισλι και Ζινεντίν Ζιντάν), που έχει φτάσει τρεις φορές στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League, δυο με τη Μίλαν και μια με τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο μοναδικός που έχει οδηγήσει τις ομάδες του σε πέντε τελικούς της διοργάνωσης.

Ακόμα, ο Ιταλός ανήκει στο κλειστό κλαμπ των μόλις επτά μελών, εκείνων που έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών τόσο ως παίκτες όσο και ως προπονητές. Μοιράζεται μαζί με τους Τραπατόνι και Φέργκιουσον, την κορυφή των προπονητών με τους περισσότερους τίτλους σε διοργανώσεις της UEFA (7) και φέτος πρόσθεσε ένα μοναδικό ρεκόρ, αφού έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία, που συμπλήρωσε τίτλους πρωταθλήματος και στις πέντε μεγάλες λίγκες της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία).

Ο Κλοπ έχει στο παλμαρέ του τους μισούς τίτλους από τον Αντσελότι, 11 έναντι 22 του Ιταλού. Φέτος μετράει ήδη δυο και θέλει και το Champions League. Αξίζει να σημειωθεί πως με τη Λίβερπουλ έχει καταφέρει να πανηγυρίσει όλους τους τίτλους που έχει συμμετάσχει. Όμως έχει μόλις ένα πρωτάθλημα σε 7 χρόνια.

Από την άλλη, με την Ντόρτμουντ μεγαλούργησε και την έφερε μέχρι και τον τελικό του Champions League, όπου εντέλει ηττήθηκε από την Μπάγερν. Ο Κλοπ είναι σταθερός και συνεπής χρονικά και στις τρεις ομάδες που έχει προπονήσει. Και στις 3 στην τριετία έχει πετύχει τους στόχους που θέτει. Στην Ντόρτμουντ στην τριετία πήρε πρωτάθλημα και τη σεζόν 2012/13 νταμπλ.

Στη Λίβερπουλ έφτασε το 2018 σε τελικό Champions League κόντρα στη Ρεάλ, όπου και ηττήθηκε, ενώ στη Μάιντς ανέβασε τον σύλλογο στην Bundesliga σε τρία χρόνια. Από τον Αντσελότι υστερεί σε τίτλους, όμως δεν είναι μόνο αυτοί που σε κάνουν πετυχημένο. Όσον αφορά τις τακτικές προσεγγίσεις, ο Γερμανός είναι λάτρης του «Gegenpressing» που το έχει τελειοποιήσει πλέον στη Λίβερπουλ, όπως και το passing game, «πνίγοντας» τους αντιπάλους του.

Αντίθετα ο Αντσελότι προτιμάει το 4-2-3-1 με δυο δημιουργικούς μέσους στις περισσότερες ομάδες του και με έναν κόφτη, ενώ δίνει ελευθερία κινήσεων στον αγωνιστικό χώρο. Παράλληλα, ο Αντσελότι λειτουργεί περισσότερο ως μάνατζερ παρά ως προπονητής, ακούγοντας και τους ποδοσφαιριστές του, ενώ αυτό που τον κάνει αυτό που είναι, είναι το γεγονός ότι έχει άριστη σχέση με τους παίκτες του και τους ακούει! Κάτι που ισχύει και για τον Κλοπ φυσικά αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό….

Κλοπ και Αντσελότι ως ποδοσφαιριστές

Μπορεί σαν προπονητές να είναι και οι δυο σπουδαίοι, όμως παρότι και έπαιξαν αμφότεροι μπάλα, αφού ξεκίνησαν σαν ποδοσφαιριστές, ο Αντσελότι – που αγωνιζόταν ως χαφ – ήταν κλάσεις ανώτερος από τον αρχικά επιθετικό και κατόπιν δεξιό αμυντικό Κλοπ.

Ο Ιταλός αγωνίστηκε στις Πάρμα (1976-79), Ρόμα (1979-1987) και Μίλαν (1987-1992), ενώ συμπλήρωσε και 26 επίσημες συμμετοχές με την Εθνική Ιταλίας, παίζοντας σε δυο Μουντιάλ (1986 & 1990) και στο EURO του 1988.

Από τη μεριά του, ο Γερμανός αγωνίστηκε για 11 χρόνια (1990-2001) στην Μάιντς, ποτέ όμως στην Bundesliga, αλλά σε χαμηλότερες κατηγορίες. Η διαφορά κλάσης αποτυπώνεται φυσικά και στους τίτλους που κατέκτησαν. Κανέναν ο Κλοπ, απέναντι σε 3 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα Ιταλίας, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο για τον Αντσελότι, που έχει να επιδείξει και μια τρίτη θέση με την Ιταλία στο Μουντιάλ του 1990.

Αναλυτικά οι κόντρες ανάμεσα σε Αντσελότι και Κλοπ:

1. Ρεάλ Μαδρίτης – Μπορούσια Ντόρτμουντ 3-0 (2/4/2014)
Champions League 2013/14, προημιτελική φάση

2. Μπορούσια Ντόρτμουντ – Ρεάλ Μαδρίτης 2-0 (8/4/2014)
Champions League 2013/14, προημιτελική φάση

3. Νάπολι – Λίβερπουλ 1-0 (3/10/2018)
Champions League 2018/19, φάση ομίλων

4. Λίβερπουλ – Νάπολι 1-0 (11/12/2018)
Champions League 2018/19, φάση ομίλων

5. Νάπολι – Λίβερπουλ 2-0 (17/9/2019)
Champions League 2019/20, φάση ομίλων

6. Λίβερπουλ – Νάπολι 1-1 (27/11/2019)
Champions League 2019/20, φάση ομίλων

7. Λίβερπουλ – Έβερτον 1-0 (5/1/2020)
Κύπελλο Αγγλίας 2019/20, τρίτος γύρος

8. Έβερτον – Λίβερπουλ 0-0 (21/6/2020)
Πρέμιερ Λιγκ 2019/20, 30η αγωνιστική

9. Έβερτον – Λίβερπουλ 2-2 (17/10/2020)
Πρέμιερ Λιγκ 2020/21, 5η αγωνιστική

10. Λίβερπουλ – Έβερτον 0-2 (20/2/2021)
Πρέμιερ Λιγκ 2020/21, 25η αγωνιστική