Τη δική του εκδοχή για την αρπαγή του 6χρονου Ράινερ από το σπίτι που έμενε με τη μητέρα του στην Κηφισιά, έδωσε ο πατέρας του παιδιού από τη Νορβηγία. Ο πατέρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 ισχυρίστηκε πως η μητέρα του Ράινερ δεν τον άφηνε να δει το παιδί του και δεν τον πήγαινε στον γιατρό.

Υποστήριξε ότι, δεν άρπαξε το παιδί, αλλά το πήρε για να προστατέψει την υγεία και την ασφάλειά του, λόγω του ότι, «η μητέρα του αρνείται να πάει στο γιατρό»

Έχω την πλήρη κηδεμονία του παιδιού κι η μητέρα δεν με αφήνει να το δω. «Η μητέρα να πάει στο γιατρό και να δει την ψυχοσύνθεσή της», είπε ο πατέρας του 6χρονου και επανέλαβε ότι, «ο γιος μου κι εγώ είμαστε καλά και δεν έχει ρωτήσει για τη μητέρα του».

Τι λέει η θεία της μητέρας

Η θεία της μητέρας του παιδιού, Εμμανουέλα Τερζοπούλου, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1, εξήγησε πως, «δεν έχει ακόμα εκδικαστεί η οριστική επιμέλεια, έχει δοθεί προσωρινή».

Σημείωσε πως, «οι δικαστικές αποφάσεις βγήκαν μετά την αποχώρηση της μητέρας από τη Νορβηγία, με τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα», αποχώρηση η οποία είχε συμφωνηθεί προφορικά και αποδεικνύεται μέσω των μηνυμάτων που έχουν σταλεί μεταξύ των γονέων και τα οποία έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο.

«Στα ελληνική δικαστήρια ήταν παρών σε όλα τα δικαστήρια ο πατέρας, ενώ στα νορβηγικά έγιναν ερήμην της μητέρας, η οποία δεν ειδοποιήθηκε», είπε.

Τέλος, διευκρίνισε ότι, «τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κατατεθεί στην Ελλάδα από τον πατέρα, για να επιστραφεί το παιδί, με την αιτιολογία ότι είχε γίνει αρπαγή, απορρίφθηκαν. Έχουν καταφύγει δευτεροδίκως στον Άρειο Πάγο και δεν έχει εκδικαστεί ακόμα».

Τι ανέφερε Νορβηγός δημοσιογράφος για την υπόθεση

Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε για την υπόθεση ο Νορβηγός δημοσιογράφος Kjetil Bortelid Maeland.

«Σε αυτή την περίπτωση, ο πατέρας είχε πλήρη επιμέλεια του παιδιού στη Νορβηγία. Το 2020 η μητέρα απήγαγε το παιδί και πήγε στην Ελλάδα. Στη Νορβηγία τη βαραίνουν κατηγορίες απαγωγής του παιδιού. Στη συνέχεια ο πατέρας ήρθε στην Ελλάδα για να μπορέσει να πάρει το παιδί πίσω μέσω των ενδεδειγμένων οδών, όπως το νομικό σύστημα. Τόσο η Νορβηγία και η Ελλάδα έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Χάγης, βάσει της οποίας το παιδί πρέπει να επιστρέψει στη χώρα από την οποία απήχθη. Αυτό δεν είχε συμβεί και τώρα ήταν στην αναμονή για την εκδίκαση της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο. Τελικά ο πατέρας επέλεξε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του», ανέφερε ο κ. Kjetil Bortelid Maeland.

«Το παιδί είναι νορβηγικής καταγωγής. Το δικαστήριο στη Νορβηγία έκρινε ότι το παιδί πρέπει να μείνει με τον πατέρα του. Δεν είναι ευθύνη των ελληνικών δικαστηρίων να αποφασίσουν σε ένα γενικό πλαίσιο για το πού πρέπει να μείνει το παιδί. Τα ελληνικά δικαστήρια θα έπρεπε να δουν το αν δεν ήταν καλό για το παιδί να επιστρέψει στη Νορβηγία. Εάν είχε το παιδί απαχθεί από την Ελλάδα, θα το είχε επιστρέψει εντός δύο εβδομάδων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιστολή – «φωτιά» της μητέρας του 6χρονου Ράινερ για τον πατέρα

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρει η μητέρα του 6χρονου Ράινερ σχετικά με τον πρώην σύζυγό της αλλά και κατ’ επέκταση με την κοινή ζωή τους στην Νορβηγία. Η μητέρα του παιδιού μίλησε μέσω επιστολής της για όλα.

Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Πριν τον ερχομό μου με τον Ράινερ στην Ελλάδα το 2020, υπήρξε δικαστική διαμάχη στην Νορβηγία μεταξύ εμένα και του πρώην άντρα μου που διήρκησε σχεδόν 2 χρόνια, από το 2018 που χωρίσαμε, όταν με απείλησε με μαχαίρι μπροστά στο παιδί. Υπήρξε πολύ σοβαρή βία εκ μέρους του προς εμένα στο παρελθόν και υπάρχει επίσημη καταγγελία στην Νορβηγία για τα συμβάντα.

Επί δύο συνεχόμενα χρόνια πάλευα μόνη μου στην Νορβηγία να διεκδικήσω τα δικαιώματά μου, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Παρέδωσα στην αστυνομία αρκετές αποδείξεις για την βίαιη συμπεριφορά του, τις απειλές, τα επεισόδια βιασμού μέσα από μηνύματα αλλά και από έγγραφα από το νοσοκομείο του Κρίστιανσαντ.Εκείνη την περίοδο ξεκίνησα να υποψιάζομαι και για βίαιη συμπεριφορά πάνω στο παιδί μας, από την αντίδρασή του Ράινερ όποτε τον έβλεπα.  Απευθύνθηκα στις υπηρεσίες προστασίας γυναικών οι οποίες μετά την εξιστόρησή μου κάλεσαν άμεσα τις παιδικές υπηρεσίες να ερευνήσουν την υπόθεση.

Με σοκ διαπίστωσα στο δικαστήριο ότι όχι μόνο δεν δέχθηκαν να με βοηθήσουν να αποκατασταθεί η επικοινωνία μου με τον Ράινερ, αλλά μείωσαν περεταίρω την επικοινωνία μου με το παιδί σε κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. Η δικηγόρος που είχα αρχικά δεν με υποστήριξε, και μου παρείχε λανθασμένες οδηγίες και είχε φροντίσει να μην υπάρχει διερμηνέας στο δικαστήριο το οποίο έγινε στα νορβηγικά χωρίς να καταλαβαίνω τίποτε. Δήλωσα αυτοεκπροσώπηση, και έστειλα στο δικαστήριο 80 σελίδες με κείμενο και αποδεικτικά στοιχεία για ότι είχε συμβεί.

Με αγνόησαν και πάλι, λέγοντας ότι είναι καλύτερα το παιδί να μείνει με τον πατέρα γιατί εκείνος έχει οικογένεια εκεί, ενώ εγώ όχι.

Χωρίς καμία απολύτως διαφυγή, ο άντρας μου, μου πρότεινε να γυρίσω μαζί του, αλλιώς όπως είπε «θα συνεχίσω και δεν θα σου αρέσει», αφήνοντας υπονοούμενα ότι θα φρόντιζε με το γραφείο μεταναστών να με πετάξει και έξω από την χώρα.

Γύρισα πίσω μαζί του ώστε να μπορώ να προστατέψω το παιδί μου, αφού κανένας άλλος δεν το έκανε.  Σταμάτησα τον Ρίκυ την ώρα που χτυπούσε τον Ράινερ τρεις φορές όσο ήμουν μαζί του επί έναν ολόκληρο χρόνο.

Χωρίς να υπάρχει καμία κάλυψη για μένα και τον γιό μου από πουθενά στην Νορβηγία, πρότεινα στον πρώην άντρα μου να μετακομίσουμε στην Ελλάδα, όπου τουλάχιστον είχα την οικογένειά μου και γνωστούς. Εκείνος ενώ επί ένα χρόνο αρνείτο με διάφορες δικαιολογίες, τελικά δέχτηκε την πρότασή μου, οδηγώντας όμως στο να με κατηγορήσει για απαγωγή του παιδιού όταν ήρθαμε. Στα ελληνικά δικαστήρια τα οποία με αθώωσαν πλήρως, αποδείξαμε με μηνύματα ότι όχι μόνο είχε γνώση ότι θα ερχόμασταν, αλλά και ότι είχε συναινέσει. Ράινερ δεν σταμάτησα ποτέ να παλεύω για να είμαι μαζί σου, έκανα πραγματικά τα πάντα, και δεν θα υπάρξει ούτε μια μέρα στη ζωή μου που να μην πονάω μακριά σου».

Τι απαντά η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου «Μακεδονία» για το πώς ταξίδεψε το παιδί

«Η διαχειρίστρια εταιρεία εφάρμοσε κατά γράμμα όσα ορίζονται από τις σχετικές επιχειρησιακές διαδικασίες για τέτοιες περιπτώσεις. Για την υπόθεση διενεργείται και έρευνα από τις αρχές. Αναφορικά με τον έλεγχο ταξιδιωτικών εγγράφων, αυτός διενεργείται αποκλειστικά και μόνο από την ελληνική αστυνομία ή και από εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών», σημειώνει η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου «Μακεδονία» για το πώς ταξίδεψε το παιδί.

«Στη διαδικασία αυτή δεν εμπλέκονται οι εργαζόμενοι της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου, καθώς δεν έχουν εκ του νόμου δικαιοδοσία και αρμοδιότητα», προσθέτει, μεταξύ άλλων.

«Η εταιρεία τα λέει καλά. Την ευθύνη την έχει η αστυνομία αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες. Στην περίπτωση που υπάρχει καταγγελία, η αστυνομία παίρνει λίστες επιβατών, ενημερώνει τις εταιρείες, δίνει φωτογραφίες και στοιχεία και οι εταιρείες έχουν υποχρέωση αν δουν το άτομο να ενημερώσουν την αστυνομία. Το διαβατήριο που χρησιμοποιήθηκε φαίνεται πως ήταν άλλου παιδιού και ήταν γνήσιο. Ο υπάλληλος προφανώς δεν αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για το παιδί που είχε απαχθεί. Το ζήτημα είναι να δούμε αν είχαν δοθεί τα στοιχεία του παιδιού στο αεροδρόμιο Μακεδονία», τόνισε σχολιάζοντας την υπόθεση ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.