Κάννες, αποστολή Γιάννης Ζουμπουλάκης

Η ταινία του Ρούμπεν Εστλουντ «Triangle of sadness» (Το τρίγωνο της θλίψης) απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα του 75ου Φεστιβάλ των Καννών, μια μεγάλη επιτυχία και για την Ελλάδα καθώς πρόκειται για σουηδική ταινία με συμπαραγωγούς  τους Κωνσταντίνο Κοντοβράκη και Γιώργο Καρναβά της Heretic Films. Όπως έχουμε κατά καιρούς σημειώσει, η ταινία γυρίστηκε κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος της στην Χιλιαδού της Ευβοιας.

Πρόκειται για τον δεύτερο Χρυσό Φοίνικα που κερδίζει ταινία του Σουηδού Εστλουντ μετά το «Τετράγωνο» το 2017. Πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων κάθε τι που μπορεί να σχετίζεται με την έννοια του «πολιτικά ορθού», η ταινία καταφέρνει να γίνει ένα καυστικό, επίκαιρο σχόλιο που με βιτριολικά χιουμοριστικό τρόπο επισημαίνει φαινόμενα των καιρών μας: το απίστευτο χάσμα που χωρίζει τις κοινωνικές τάξεις αλλά και το τι μπορεί να συμβεί αν για κάποιο λόγο αλλάξουν οι ρόλοι. Ηταν, επίσης, μια από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες της διοργάνωσης.

Δύο εξ’ ημισείας βραβεία δόθηκαν από την κριτική επιτροπή στην οποία πρόεδρος ήταν ο Γάλλος ηθοποιός Βενσάν Λιντόν. Το μεγάλο βραβείο της επιτροπής μοιράστηκε η ταινία «Stars at noon» της Κλερ Ντενί και το «Close» του Λουκά Ντον και το βραβείο της επιτροπής μοιράστηκαν η ιταλική ταινία «Οκτώ βουνά» των Φέλιξ Βαν Γκρόνιγκεν και Σαρλότ Βαν Ντερμέρς και η πολωνική το «ΕΟ» του Γέρζι Σκολιμόφσκι, ο οποίος καταγράφει την ιστορία ενός γαϊδοουριού που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στο περιβάλλον βίας των ανθρώπων (αυτή η ταινία άξιζε κάτι καλύτερο).

Καλύτερος σκηνοθέτης χρίσθηκε ο Νοτιοκορεάτης Παρκ Τσαν Γουκ, ενώ ένας άλλος Νοτιοκορεάτης, ο Σονγκ Κανγκ Χο που πρωταγωνιστεί στο «Broker» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε Εντα κέρδισε για την εκεί δουλειά του το βραβείο ανδρικής ερμηνείας. Θυμίζουμε ότι ο Σονγκ Κανγκ Χο είναι ο πρωταγωνιστής στα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν Χο που το 2019 είχε θριαμβεύσει στις Κάννες κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα.

Το αντίστοιχο βραβείο στις γυναίκες δόθηκε στην Ζαρ Αμίρ Ιμπραίμ της ταινίας «Holy spider», ενώ το βραβείο σεναρίου κέρδισε η ταινία «Boy from heaven» του αιγυπτιακής καταγωγής Ταρίκ Σαλέχ, που καταπιάνεται με την ισλαμική θρησκεία.

Τέλος, η ταινία των Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν «Τόρι και λοκτίτα» απέσπασε το ειδικό βραβείο για τα 75 χρόνια του φεστιβάλ των Καννών.

Την Χρυσή Κάμερα πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη κέρδισε το «War pony» των Ράιλι Κέο και Τζίνα Γκάμελ, με μια ειδική μνέια στην ταινία «Plan 75» σε σκηνοθεσία Τσίε Χαγακάβε.