Αγωνία επικρατεί στις ελληνικές αρχές για την επιδρομή ενόπλων και την κατάληψη δύο πλοίων – τάνκερ με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο.

Η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, διαμηνύοντας πως οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.

Αυτή την στιγμή δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών ή του Εμπορικής Ναυτιλίας με τα πλοία, ωστόσο οι ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Η επιχείρηση – αστραπή

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Associated Press, τα δύο πλοία με ελληνική σημαία έφτασαν κοντά στα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς όμως να εισέλθουν σε αυτά, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα δυο τάνκερ είχαν απενεργοποιημένες τις συσκευές εντοπισμού.

Οι Ιρανοί κατάφεραν να καταλάβουν τα πλοία με στρατιωτικά ελικόπτερα και με κομάντος που κατάφεραν αν επιβιβαστούν σε αυτά και να αιχμαλωτίσουν τα πληρώματα.

Στη συνέχεια πλησίασαν και δυο ταχύπλοα όπως αναφέρουν οι «Financial Times».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια, ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds, το Delta Poseidon αλλά και το δεύτερο πλοίο με ελληνική σημαία οδηγήθηκαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα και παραμένουν αγκυροβολημένα εκεί.

Το Delta Poseidon είναι φορτωμένο με ιρακινό αργό πετρέλαιο που κατευθυνόταν προς ελληνικά διυλιστήρια.