Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το 79% των Ευρωπαίων οδηγών έχουν αρνητική γνώμη για τους άλλους οδηγούς ενώ, το 97% από αυτούς είναι περήφανοι για τη δική τους εξαιρετική οδήγηση.

Η έρευνα που έγινε μεταξύ 12.400 Ευρωπαίων τον Μάρτιο του 2022 για λογαριασμό της γαλλικής Vinci Autoroutes, η οποία διαχειρίζεται τους γαλλικούς αυτοκινητόδρομους, διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos.

Για την έρευνα ρωτήθηκαν τουλάχιστον 1.000 άτομα σε καθεμία από τις 11 χώρες σχετικά με τις δικές τους οδηγικές συνήθειες και τις συνήθειες των άλλων οδηγών.

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που αποκαλύπτει η έρευνα οι Έλληνες οδηγοί βρίσκονται στην κορυφή εκείνων με κακή συμπεριφορά αλλά και αρνητικά σχόλια για τους άλλους οδηγούς.

«Αν πρόκειται να πάτε στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, ίσως θέλετε να κοιμηθείτε καλά και να πιείτε έναν καφέ πριν βγείτε στο δρόμο για να βεβαιωθείτε ότι είστε σε φόρμα» σχολιάζει το CNN.

Οι Έλληνες είναι οι πιο επικριτικοί για τις οδηγικές συνήθειες άλλων οδηγών, με το 91% από αυτούς να χρησιμοποιούν αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τους Ευρωπαίους οδηγούς.

Επίσης, οι Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα, είναι στην κορυφή της λίστας με τους Ευρωπαίους οδηγούς που έχουν «απόλυτη συμπεριφορά» με τα δικά τους αυτοκίνητα. Με απλά λόγια, οι μισοί Έλληνες περίπου αναφέρουν ότι βρίζουν, κορνάρουν, προσπέρασαν στη λάθος πλευρά του δρόμου ή πετάγονται από το αυτοκίνητό τους για να μιλήσουν σε κάποιον άλλον οδηγό. Συνήθως όχι για καλό λόγο.

Οι Έλληνες οδηγοί είναι εκείνοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσουν ουρά στο δρόμο και να γίνουν εκείνος ο ενοχλητικός οδηγός, που δεν αφήνει άλλον να προσπεράσει.

Η Ελλάδα είναι επίσης στην κορυφή της λίστας των οδηγών που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ενώ οδηγούν, με το 77% να παραδέχεται ότι τηλεφωνεί ενώ οδηγεί και το 83% να αναφέρει ότι χρησιμοποιεί το smartphone του στο τιμόνι.

Κινητό ενώ οδηγούν

Η Ισπανία βρίσκεται στην τελευταία θέση αυτής της λίστας, με το 62% να χρησιμοποιεί smartphone ενώ οδηγεί.

Η Ελλάδα σημείωσε επίσης την υψηλότερη βαθμολογία στην επικίνδυνη οδήγηση, με περίπου το ένα τρίτο των οδηγών να παραδέχονται συμπεριφορές όπως υπερβολική ταχύτητα, παράβλεψη κόκκινου φαναριού, μη επιβράδυνση για έργα στο δρόμο και μη τήρηση απόστασης ασφαλείας μεταξύ των αυτοκινήτων.

Εν τω μεταξύ, μόνο το 20% των Ελλήνων λέει κάτι θετικό για τους οδηγούς άλλων εθνών, ενώ η Βρετανοί είναι στην κορυφή της λίστας με το 50% να λέει καλά λόγια για τους άλλους Ευρωπαίους οδηγούς.

Σε άλλα κράτη, το 42% των Πολωνών είπε ότι η οδήγηση είναι «ο καθένας για τον εαυτό του» (σε σύγκριση με μόλις 7% των Ισπανών), ενώ το 25% των Βρετανών ισχυρίστηκε ότι αλλάζει όταν πιάνει το τιμόνι.

Σε εθνικό επίπεδο, μόλις το 16% των Ιταλών οδηγών είπε ότι οι Ιταλοί οδηγοί είναι ευγενικοί ενώ το 14% των Γάλλων εκτιμούν ότι οι Γάλλοι οδηγοί είναι αγχωμένοι.

Οι Βρετανοί εμφανίζονται πιο αυθόρμητοι, με μόλις το 68% των οδηγών να προσέχουν και ποσοστό λιγότερο από τους μισούς να είναι ήρεμοι και ευγενικοί.

Ωστόσο, όσον αφορά την κρίση άλλων εθνών, τα πράγματα αλλάζουν. Οι Γερμανοί – γνωστοί για τους υπερταχείς αυτοκινητοδρόμους τους -αποφάσισαν ότι μόνο το 30% των οδηγών άλλων χωρών είναι επιθετικοί και ακόμη λιγότεροι ανεύθυνοι.

Οι λιγότερο επικριτικοί είναι οι Ισπανοί και οι Βρετανοί, αν και το 70% είχαν κάτι αρνητικό να πουν για τους φίλους τους στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αυτό το ποσοστό ακούγεται μεγάλο, αλλά σε άλλα έθνη τα ποσοστά είναι ακόμα μεγαλύτερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Έλληνες όπου το ποσοστό φτάνει στο 80%.