Όσο και να ψάξει κανείς, όση αρρωστημένη φαντασία και να διαθέτει, όση παράνοια σκέψης και να τον χαρακτηρίζει, δεν μπορεί να πλησιάσει, να αφουγκραστεί καν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΕΠΟ τις μέρες «της εξυγίανσης», στην εποχή που το κουμάντο της Ομοσπονδίας έχει περάσει σε ομάδες συμφερόντων που νέμονται το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η σαπίλα, η παρακμή, η κατάπτωση κάθε ήθους έχουν οδηγήσει την κορυφαία (άλλοτε) Ομοσπονδία της χώρας στην πλήρη απαξίωση και απειλούν ευθέως να καταστρέψουν και τις τελευταίες πιθανότητες που έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο να ανακάμψει και να διεκδικήσει ένα αναβαθμισμένο ρόλο.

Μια ματιά στο τι έχει γίνει το τελευταίο οκτάμηνο στο Πάρκο Γουδή φτάνει για να κατανοήσει και ο πλέον αδαής τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες, πόση παρακμή και πόση απαξία αναδίδει πλέον αυτό το κατασκεύασμα που διεκδικεί να διοικήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και να ξαναπάρει τη διαιτησία στα χέρια του.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα:

Ένας εκλεγμένος, σχεδόν ομόφωνα, Πρόεδρος της ΕΠΟ παραιτήθηκε τρέχοντας, έξι μήνες μετά την εκλογή του (και με τις ευλογίες της κυβέρνησης) καταγγέλλοντας πιέσεις και απειλές και κατά της οικογένειας του, αφού πρώτα είδε τις περισσότερες από τις προτάσεις του είτε να καταψηφίζονται, είτε να εξαφανίζονται.

Ένας αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Super League 1, της κορυφαίας ένωσης της ΕΠΟ, έφυγε τρέχοντας «για να μην καταλήξει στη φυλακή» με όσα έβλεπε να συμβαίνουν και στα οποία τον καλούσαν να πάρει μέρος.

Αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και των Δικαιοδοτικών οργάνων Αδειοδότησης Ομάδων καταργούνταν μέσα στη μαύρη νύχτα με αποφάσεις τριών μελών της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων, για τις οποίες είχαν παραγγελθεί οι κατάλληλες γνωμοδοτήσεις στη Νομική Υπηρεσία, η οποία, ως καλή υπάλληλος, τις εξέδωσε αγόγγυστα.

Το διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ με δύο αποφάσεις του (και δύο διαφορετικές συνθέσεις) είπε « οι τρεις της Επιτροπής Εκτάκτων θεμάτων τροποποίησαν, μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, κανονισμό διοργανώσεων (τον Κανονισμό Αδειοδότησης Ομάδων) και για το λόγο αυτό είναι έκπτωτοι».

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας εκπόνησε μόνος του, επειδή έτσι γούσταρε, νέο οργανόγραμμα υπηρεσιών, αποφάσισε (πάλι μόνος του) ότι έχει το δικαίωμα από το νέο καταστατικό της ΕΠΟ να το κάνει (στο μεταξύ τότε ίσχυε το παλιό καταστατικό ακόμη), η Εκτελεστική Επιτροπή τον κοιτούσε με απλανές βλέμμα, η Νομική Υπηρεσία ανέλαβε να γνωμοδοτήσει (κανονικά αυτή τη φορά) «ποιο καταστατικό ισχύει» και ακόμη αναμένεται η γνωμοδότηση και μέσα στον γενικό χαμό ο Τζακ Φιλιππούσης κατάργησε την Διεύθυνση Αδειοδότησης, την έκανε Τμήμα της Νομικής Υπηρεσίας, έβαλε Διευθυντή τον Μπάρτζη και Προϊστάμενο τον Σαράκη και ξεπέταξε τον πρώην Διευθυντή Γιώργο Δημητρίου να φυλλομετράει τους φακέλους των ομάδων.

Η FIFA και η UEFA έστειλαν επιστολές και ξεφώνησαν την ΕΠΟ για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, ο Φιλιππούσης με τον Δημητρίου απάντησαν, χωρίς να ρωτήσουν κανένα, με επιστολή 23 σελίδων για να δικαιολογηθούν και να πουν «όλα καλώς καμωμένα», κανένας δεν ξέρει τι έγραψαν, τις διαβεβαιώσεις έδωσαν, τι υποσχέθηκαν.

Η Αδειοδότηση του Τζακ Φιλιππούση με επικεφαλής τον κ. Σαράκη τα έκανε «σαν τα μούτρα τους» στην υπόθεση του Άρη, προσπάθησαν για το κόλπο της χρονιάς (με την ΑΕΚ να περιμένει) και αναγκάστηκε η UEFA να πάρει το όπλο της και να αποφασίσει η ίδια υπέρ του Άρη στην υπόθεση της Αδειοδότησης αδειάζοντας θεαματικά και τον Σαράκη (και την έφεση του) και τον Μπάρτζη και τον Φιλιππούση (και απογοητεύοντας όσους περίμεναν στη γωνία). Πρώτη φορά στην ιστορία των αδειοδοτήσεων η UEFA έκανε ευθεία παρέμβαση για να δώσει άδεια και όχι για να κόψει!

Ο acting CEO τα βρήκε όλα «καλώς καμωμένα» σε ένα Τελικό Κυπέλου που τελείωσε μόνο και μόνο επειδή ο διαιτητής δέχθηκε τις γονυπετείς παρακλήσεις του κ. Κλάτενμπεργκ και δεν διέκοψε τον αγώνα (όπως υποχρεούνταν να κάνει).

Την ώρα που σε ένα γήπεδο «μπάστε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε» έμπαινε μέσα όποιος ήθελε, χωρίς κανένα έλεγχο από κανένα, τα ορκ είχαν αφηνιάσει στις εξέδρες και στο ταρτάν, στα αποδυτήρια έπεφτε το ξύλο της αρκούδας με τους άσβερκους και στις εξέδρες «τα όμορφα καθίσματα όμορφα καίγονταν» και οι σουίτες όμορφα ανατινάζονταν.

Γι’ αυτή την εικόνα που την είδε κι έφριξε η παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια ο Τζακ Φιλιππούσης για να διαλαλήσει την ικανοποίησή του έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στους υπαλλήλους της ΕΠΟ, στην οποία αυτοαποθεώνονταν!

Η Επιτροπή Δεοντολογίας σε μια «σολομώντεια» απόφασή της, αλλά με βαρύ κι ασήκωτο ηθικό αποτύπωμα σε βάρος των «τριών» της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ «έστειλε σπίτι τους για τρεις μήνες» τον Δημητρίου, τον Αντωνίου και τον Τζαφέρη, επειδή «τροποποίησαν παράνομα τον κανονισμό Αδειοδότησης Ομάδων», τέτοιο χάλι δεν έχει ξανασυμβεί, να τιμωρούνται μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής επειδή σκόπιμα παραβίασαν το Καταστατικό της ΕΠΟ ( το οποίο υποτίθεται εκλέχτηκαν για να το υπερασπίζονται) και τροποποίησαν Κανονισμό μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου.

Η ΕΠΟ είναι χωρίς προεδρείο, δεν υπάρχει Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων, τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι δια βίου απαξιωμένα, κανένας δεν ξέρει ποιος θα υπογράψει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, τις καταβολές των φόρων, τις πληρωμές των προμηθευτών, ένα χάος κυριαρχεί στα πάντα, συνεδριάσεις αναβάλλονται, βρομάει ο τόπος παρακμή και σαπίλα στο Πάρκο Γουδή, όπου και να ακουμπήσει κάποιος λερώνεται.

Αυτή η εικόνα δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, να γεννάει συνεχώς απαξία, να υπονομεύει και τις τελευταίες ελπίδες για να αποκτήσει η χώρα ένα κανονικό ποδόσφαιρο.

Κι αν η αλλαγή της ΕΠΟ είναι μια υπόθεση που κανέναν δεν συγκινεί πλέον (όλοι έχουν αποφασίσει να την αφήσουν να σαπίσει εντελώς), το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και η προοπτική του δεν μπορούν να παραμένουν αιχμάλωτοι αυτής της σαπίλας.

Χρειάζεται άμεσα να αποκτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία, να αναλάβει το ίδιο όλους τους κρίσιμους τομείς για την ίδια την ύπαρξη και τη λειτουργία του, να αποκοπεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό από αυτή την χαλασμένη ΕΠΟ που ζέχνει και να την αφήσει να σαπίζει μόνη της.

Σήμερα, αυτή η προοπτική είναι η μόνη διέξοδος, αλλιώς η μέρα που θα ψάχνουν όλοι επαγγελματικές ομάδες με αξιώσεις δεν είναι μακριά.