Όταν ο Πρωθυπουργός δήλωνε στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις απροστάτευτους απέναντι στις ανατιμήσεις στην ενέργεια», εννοούσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Πώς θα γίνει όμως αυτό; Κατά μία εκδοχή η κυβέρνηση θα βάλει «κόφτη» στον αριθμό κλιματιστικών που θα έχει μια επιχείρηση ή ένα σπίτι. Παράλληλα με εισοδηματικά κριτήρια θα γίνει και η υπαγωγή των ενδιαφερομένων σε πρόγραμμα για την απόσυρση ή αντικατάσταση παλαιών ρυπογόνων ηλεκτρικών συσκευών. Θα πρέπει ότι ξέρετε ότι έως τρεις συσκευές ανά οικογένεια, όπως μαθαίνω, θα επιδοτούνται για αλλαγή…

Κατά μία άλλη εκδοχή θα εισάγει «μοντέλο Ισπανίας» ή «επιχείρηση θερμοστάτης» όπως ονομάζεται στην Ιταλία . Το μέτρο αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την εισαγωγή ενός κόφτη ώστε η θερμοκρασία των κλιματιστικών μην έχει τεράστια διαφορά από την θερμοκρασία περιβάλλοντος προκειμένου να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια.

***
Οι μικρές αλλαγές που έγιναν στο Υπουργικό

Είναι πολύ πιθανόν τα μέτρα για την εξοικονόμηση της ενέργειας να ανακοινωθούν σήμερα κιόλας, όπως μου είπε κυβερνητική πηγή, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης (για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια). Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τελευταίως έγιναν οι κατάλληλες προετοιμασίες για να υποδεχθεί τους 25 υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς, καθώς και τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Τώρα θα μου πείτε τι είδους προετοιμασίες έγιναν; Πρώτον πού θα καθίσουν οι υπουργοί καθότι, δεν ξέρω εάν το προσέξατε, αλλά είχαμε μικρή αύξηση του αριθμού των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεύτερον θα πρέπει να σας πω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έπαψε να συνεδριάζει (όπως γινόταν εδώ και 48 χρόνια) στον πρώτο όροφο της Βουλής, αλλά συνεδριάζει πλέον εκεί όπου υπάρχει η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι, όπως μου είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, γίνεται πράξη η διάκριση των εξουσιών. Θα είναι σήμερα μια συνεδρίαση γεμάτη με πολλά νομοσχέδια, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι το νομοσχέδιο για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Σε πρώτη φάση 50 νόμοι σε 5.000 σελίδες κωδικοποιούνται ώστε να υπάρχει ασφάλεια στην απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις.

***
Όταν τα Φάντομ και τα F-16 εμφανίστηκαν στο Καστελλόριζο

Στον ουρανό του Κατσελλόριζου έκαναν ξαφνικά την εμφάνισή τους δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και στη θάλασσα της Καρπάθου πλοία του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που ο Τσαβούσογλου πάλι έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Του έγινε, βλέπετε, εμμονή και του Τσαβούσογλου αλλά και του υπουργού Άμυνας Ακάρ, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές η ελληνική πολιτική ηγεσία τους είπε «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται». Άλλωστε είναι γνωστές οι δυνάμεις με τα αποβατικά που διαθέτουν οι Τούρκοι απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Για ποιο λόγο άραγε. Γιατί θέλουν τα αποβατικά σκάφη και την λεγόμενη Στρατιά του Αιγαίου; Ποιον απειλούν;
Τα πολεμικά πλοία και τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν συνεκπαίδευση με ΝΑΤΟϊκές μονάδες σε Κάρπαθο-Καστελόριζο. Το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, το ΤΠΚ ΞΕΝΟΣ και δύο Μαχητικά Αεροσκάφη F-4 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή εμφανίστηκαν, με εντολή ΓΕΕΘΑ, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ενώ την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 με ο ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, η Κανονιοφόρος (Κ/Φ) ΚΑΣΟΣ και 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 βρέθηκαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεγίστης. Η συνεκπαίδευση με πλοία του ΝΑΤΟ περιλάμβαναν αντικείμενα πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, στοχοποίησης, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου.

***
Η απόρριψη των τουρκικών ισχυρισμών

Άλλωστε με την επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ απορρίπτεται το σύνολο των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων. Συγκεκριμένα απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

***
Αερομαχίες σε όλο το Αιγαίο

Και χθες υπήρξε μπαράζ παραβιάσεων. Κάπου 40 παραβιάσεις, ανάμεσά τους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Και το πιο ανησυχητικό, υπήρξαν και επικίνδυνες εικονικές αερομαχίες, στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, δηλαδή σε όλα το εύρος του Αιγαίου. Ολα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

***
Η Κρισταλίνα, η Κριστίν και ο Πρωθυπουργός

Δείτε τώρα πως γίνεται πράξη αυτό που λέει ο σοφός λαός «πώς αλλάζουν οι καιροί». Το 2020 όταν ο Πρωθυπουργός πήγαινε στο Νταβός συζητούσε με τον οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη: «Άραγε ποιος θα μας υποδεχθεί; Ο Τόμσεν; Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ, και οι δυο μαζί, ή μόνος του ο Τόμσεν;». Τότε ακόμα χρωστούσαμε στο ΔΝΤ. Τελικά τον Πρωθυπουργό το 2020 τον υποδέχθηκε στο Νταβός η Γκερογκίεβα. Δείτε τώρα τι έγινε δυο χρόνια μετά στο Νταβός. Η αγωνία του Πρωθυπουργού δεν ήταν ποιος θα τον υποδεχθεί, αλλά πόσα ραντεβού θα προλάβει να κάνει. Όσο για την Γκεοργκίεβα, σχεδόν την συναντούσε σε κάθε του βήμα (που λέει ο λόγος), κατ΄ιδίαν αλλά και μετά από ραντεβού με άλλες προσωπικότητες. Είδατε πώς αλλάζουν οι καιροί; Και κάτι ακόμα. Για το γεύμα με την σιδηρά κυρία του ΔΝΤ σας έγραφα χθες και πόσο υπερθεμάτισε την πρόταση του Πρωθυπουργού για την φορολογία των υπερκερδών. Εκείνο όμως που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι Κριστίν Λαγκάρντ και Μητσοτάκης έφυγαν μαζί από το συνεδριακό κέντρο με το ίδιο αυτοκίνητο. Με το αυτοκίνητο του Πρωθυπουργού.

***
Οι Βαυαροί που κοιτάζουν προς τον Νότο

Είχε ενδιαφέρον η συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Markus Soder. Και ξέρετε γιατί; Πέρα της προώθησης της διμερούς οικονομικής και επιχειρησιακής συνεργασίας που συζήτησαν, ο Βαυαρός Πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον και για τον ελκυστικό επενδυτικό προορισμό της Ελλάδας. Το είπε με ένα εξαιρετικό τρόπο: «Εμείς οι Βαυαροί σε αντίθεση με τους άλλους Γερμανούς βλέπουμε προς τον Νότο, ενώ οι άλλοι βλέπουν προς τον Βορρά», είπε. Βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης έθιξε και τις τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον στη διατήρηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην περιοχή της Μεσογείου. Ο κ. Markus Soder έφερε και ένα δώρο στον Πρωθυπουργό. Πρόκειται για ένα λιοντάρι από πορσελάνη, που αποτελεί το έμβλημα της Βαυαρίας. Το ίδιο λιοντάρι έδωσε και στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που μετείχε στη συνάντηση. Εδώ που τα λέμε όταν κανείς κοιτάξει το επίσημο έμβλημα της Βαυαρίας, αυτό που καθιερώθηκε με νόμο το 195π0, μόνον λιοντάρια βλέπει. Άλλα είναι χρυσά και άλλα είναι…οπλισμένα.

***
Το επικίνδυνο σκηνικό στην Βαρυμπόμπη

Είμαι βέβαιος ότι στην έκτακτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, συζητήθηκε και το θέμα της Βαρυμπόμπης. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή 10 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε 100 χιλιάδες στρέμματα δάσους μετατρέποντας σε κρανίου τόπο τη βορειοανατολική πλευρά του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, το σκηνικό δεν έχει αλλάξει και πολύ από τότε. Σύμφωνα με επιτόπια έρευνα χιλιάδες καμένα δέντρα παραμένουν άκοπα, οι μικρές χαράδρες και τα ρέματα είναι ακαθάριστα, ενώ κατά μήκος της Τατοϊου, από το ύψος του Ιππικού Ομίλου προς τον «Λεωνίδα», το παλαιό εστιατόριο της περιοχής, τα συνεργεία έχουν στοιβάξει τα κλαδιά στις άκρες του δρόμου, εν είδη προσανάμματος.

Την ώρα λοιπόν που αναζητούνται τα αίτια του προηγούμενου ολέθρου, αποτελώντας πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της Πυροσβεστικής, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επικίνδυνη κατάσταση. Στον Άγιο Μερκούριο, στον Αγ. Βαρνάβα, δυτικά στους Θρακομακεδόνες και νοτιότερα στο Τατόι, οι μεγάλες κολώνες και οι «πύργοι» της ΔΕΗ μέσα στο δάσος, παραμένουν ακαθάριστοι τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση. Ο κίνδυνος είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διαπιστώσει ότι έγιναν «μισές δουλειές», με την έννοια ότι οι εργάτες έκοψαν κάποια ολοσχερώς κατεστραμμένα δέντρα στις άκρες των δασικών εκτάσεων και τα υπόλοιπα τα παράτησαν.

***
Ο παγκόσμιος …ρέκορμαν της Βουλής

Ενα παγκόσμιο ρεκόρ καταρρίφθηκε τούτες τις ημέρες στη Βουλή των Ελλήνων. Υπάρχει εκεί ο αρχαιότερος βουλευτής του κόσμου. Μέχρι πρότινος, ήταν ο δεύτερος αρχαιότερος, αφού ο αρχαιότερος, όπως ειπώθηε σε άν οηγαδάκι βουλευτλων της ΝΔ, ήταν ένας ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, ονόματι Γκρεγκ, ετών 87, οποίος όμως άφησε προσφάτως τούτη τη μάταιη ζωή. Έτσι ο 77χρονος βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, έλεγε σε βουλευτές, πως είναι αρχαιότερος σε Ευρώπη και Αμερική, με 40 χρόνια θητείας στο Κοινοβούλιο και καθίσταται ο αρχαιότερος βουλευτής. Εκλέγεται από 29 ετών. Ο κ. Τραγάκης όμως κατέχει ακόμα ένα ρεκόρ. Στα τόσα χρόνια που είναι βουλευτής, με τόσους αρχηγούς να διοικούν το κόμμα του, ουδείς αρχηγός τον έκανε υπουργό, έστω υφυπουργό. Σπάνιο ρεκόρ θα πείτε σε κυβερνήσεις που πολλές φορές χρησιμοποιούν εξωκοινοβουλευτικούς. Προσφάτως ο κ. Τραγάκης είχε συνομιλία με έναν Κινέζο ομόλογό του και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος: «Στην Ελλάδα πόσες ψήφους συνήθως λαμβάνεις;» ρώτησε ο Κινέζος. Για να εισπράξει την απάντηση 25 έως 30 χιλιάδες. Τότε ο κ. Τραγάκης τον ρώτησε: «Στην Κίνα πόσες ψήφους παίρνεις;» Και ο Κινέζος απάντησε: «150 εκατ. ψήφους» και όσοι τους άκουαν έμειναν με την απορία της εκλογικής διαδικασίας της Κίνας.

***
Νέο βιβλίο με έρωτες στο παρασκήνιο

Μετά την έρευνά του για την Ένωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) ο Νίκος Παπανδρέου γράφει νέο βιβλίο με τίτλο «Έρωτες στο Παρασκήνιο» σε εκδόσεις Καστανιώτη. Αν και στο βιβλίο αυτό υπάρχουν και κεφάλαια μυθοπλασίας, ωστόσο, όπως μαθαίνω υπάρχουν και αληθινές ιστορίες έρωτος στην εποχή που το ΠαΣοΚ ετοιμαζόταν να αναλάβει την εξουσία. Δηλαδή στην περίοδο μετά το 1977. Θα έχει ενδιαφέρον, αφού όπως μου είπε ο συγγραφέας θέλει να τιμήσει πρόσωπα που είτε έφυγαν από τη ζωή είτε φεύγουν. Μαθαίνω ότι περιγράφει.

***
Ο Πολάκης, οι σφαίρες και το αλεξίσφαιρο

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο προαύλιο της Βουλής, όπου εμφανίζεται ένας μοτοσικλετιστής με μαύρο κράνος. Ο πρώην δήμαρχος και ναύαρχος έ.α. Διονύσης Χατζηδάκης, έχει μια ιδιότητα να αναγνωρίζει ανθρώπους από μακριά είτε φορούν μάσκα, είτε έχουν κράνος. Αμέσως αντιλήφθηκε ότι ο κρανοφόρος μοτοσικλετιστής ήταν ο Παύλος Πολάκης και δεν χάνει την ευκαιρία και του φωνάζει: «Παύλο δεν φτάνει το κράνος, να φοράς και αλεξίσφαιρο. Φόρεσες αλεξίσφαιρο»; Ο κ. Πολάκης ρώτησε «γιατί;», με τον κ. Χατζηδάκη να του λέει χαριτολογώντας ότι κυκλοφορούν σφαίρες: «Δεν τις φοβάμαι κάνω ελιγμούς και τις αποφεύγω«», απάντησε ο κ. Πολάκης και απομακρύνθηκε. Να σημειώσω ότι και οι δύο συναντώνται πολύ συχνά στον υπαίθριο χώρο του καφενείου της Βουλής καπνίζοντας. Γιατί και οι δύο είναι καπνιστές. Βεβαίως στη Βουλή έχει απαγορευθεί το κάπνισμα, αλλά δεν ξέρω τι συμβαίνει, αφού όταν κανείς εισέρχεται στο Κοινοβούλιο από την κεντρική είσοδο (μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη), η πρώτη «μυρουδιά» που σου έρχεται από τη Βουλή των Ελλήνων είναι το… τσιγάρο. Τι συμβαίνει; Βγαίνει καπνός από το καπνιστήριο του καφενείου…

***
Ο πυρηνικός σταθμός

Σας το είχα πει και παλαιότερα πως ο Διονύσης Χατζηδάκης (ή «Νιόνιος»- όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του) έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο ατακαδόρο της κυβερνητικής παράταξης. Κάθεται στα έδρανα της ΝΔ και παραμονεύει τι θα πουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι για να απαντήσει κατάλληλα ή να τους… αποδομήσει. Θέλετε ένα χθεσινό παράδειγμα; Κατάφερε να εκνευρίσει τον Κυριάκο Βελόπουλο όταν έλεγε για μια μελέτη που ετοίμασε το κόμμα του αξίας 700.000 ευρώ για ένα πυρηνικό σταθμό.