Η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Βόρεια Μακεδονία επαναβεβαίωσε τη στενή σχέση αλλά και την κοινή αντίληψη που έχουν Αθήνα και Σκόπια σε μια σειρά από ζητήματα περιφερειακού χαρακτήρα. Η Ελλάδα είναι σταθερός φίλος και σταθερός σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας, σημείωσε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή με τον ομόλογό του Μπουγιάρ Οσμάνι, υπογραμμίζοντας την πλήρη στήριξη της χώρας μας στην ταυτόχρονη και άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Σκόπια και Τίρανα.

«Η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται πυρετωδώς για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Μοναδικός δρόμος για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι η σαφής και πλήρης υποστήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων» δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Πρέσπες
Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ανάγκη για «πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει» εφαρμογή της, ευχαριστώντας τον κ. Οσμάνι για τις διαβεβαιώσεις ότι γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, εξήρε τη σημασία των αυξανόμενων οικονομικών δεσμών, όπως η ανάκαμψη του διμερούς εμπορίου και η ενεργειακή συνεργασία.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Δένδιας, είναι πολύ ικανοποιημένη με την ευρωπαϊκή εναρμόνιση των Σκοπίων «με τις αποφάσεις που αφορούν την καταδίκη αναθεωρητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως η παραβίαση αποφάσεων «του Διεθνούς Δικαίου και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η χώρα μας παραμένει ψύχραιμη απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται. «Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε στις προκλήσεις που δεχόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Εμείς έχουμε μία θέση πολύ βασική: το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απαιτούν από όλους τον σεβασμό. Αυτός είναι ο θεμελιώδης κανόνας της Συμμαχίας που ανήκουμε, του ΝΑΤΟ».

Τετ α τετ με Κοβατσέφσκι
Εν συνεχεία, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, με τον οποίο είχε «γόνιμη συνομιλία» για τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας. «Ως κυβέρνηση επικεντρωνόμαστε στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα με ισχυρή δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών» επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Κοβατσέφσκι.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με δείπνο εργασίας που προσέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπόγιαν Μάριτσιτς. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η τρίτη επίσκεψη του κ. Δένδια στα Σκόπια. Η πρώτη έγινε τον Νοέμβριο του 2019 και η δεύτερη τον Αύγουστο του περασμένου θέρους.