Με μία σύντομη αλλά γεμάτη… μηνύματα ανακοίνωση επέλεξε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να απαντήσει στη νέα αυτή δήλωση του Βρετανικού Μουσείου, σχετικά με τις προγραμματισμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Δεν έχουν γίνει ούτε προγραμματίζονται νέες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα» δηλώνει σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», διαψεύδοντας επί της ουσίας τόσο τα πρακτικά της UNESCO όσο και τα Υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών.

«Η αλληλογραφία μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Βρετανικών Αρχών, όπως και η Σύσταση της UNESCO της 20/5/2022 αποδεικνύουν ότι ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου έχει έλλειμμα ενημέρωσης» αναφέρει με νόημα η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείο Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από πέντε ημέρα η UNESCO, στο πλαίσιο της 23η συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της  για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικής Περιουσίας στις Χώρες Προέλευσης ή της Αποκατάστασής της, είχε καλωσορίσει την πρόθεση των υπουργών Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας να συναντηθούν σύντομα μετά από αίτημα του πρώτου το οποίο έγινε αποδεκτό.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα αυτή αντίδραση του Βρετανικού Μουσείου επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τις ανησυχίες της UNESCO για το γεγονός ότι δεν συνεργάζεται με την κυβέρνηση της χώρας για το σημαντικό αυτό ζήτημα το οποίο αποτελεί εκκρεμότητα από 1984.