Ακριβώς λόγω του momentum της στο φεστιβάλ των Καννών, όπου πριν από λίγες μέρες έκανε την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της παρουσία του πρωταγωνιστή της, η συνέχεια του «Top Gun», 35 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του προβάλλεται από σήμερα Τετάρτη σε μεγάλο κύκλωμα κλειστών και ανοιχτών αιθουσών της χώρας μας. Μοντέρνα και υπερσύγχρονη από την μια πλευρά αλλά συγχρόνως με μια κάπως ρετρό διάθεση από την άλλη, η ταινία του Τζόζεφ Κοζίνσκι «πατά» πάνω σχεδόν απροκάλυπτα πάνω στα ίχνη που άφησε το «Top Gun» μέσω του οποίου, όπως όλοι γνωρίζουν η καριέρα του πρωταγωνιστή του, Τομ Κρουζ, εκτοξεύθηκε στα ουράνια και εκεί παραμένει.

Ο Κρουζ κρατά και πάλι τον κεντρικό ρόλο του σμηναγού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Πιτ -Μάβερικ- Μίτσελ ο οποίος δεν έχει αλλάξει σε πολλά όπως ο ίδιος ο Κρουζ δεν μοιάζει και τόσο διαφορετικός φυσιογνωμικά παρά τα 35 χρόνια που έχουν περάσει. Φορά το ίδιο πέτσινο μπουφάν, οδηγεί την ίδια μοτοσυκλέτα και εξακολουθεί να είναι ριψοκίνδυνος, προτιμώντας «πρώτα να κάνει και μετά να σκέφτεται». Ωστόσο, οι καιροί έχουν αλλάξει και αυτός ο «ξέγνοιαστος καβαλάρης» των αιθέρων, στην εποχή των drones μοιάζει λίγο με είδος προς εξαφάνιση όπως του λέει ο ναύαρχος που σε μία μόνο σκηνή υποδύεται ο Εντ Χάρις.

«Ισως. Αλλά όχι σήμερα» είναι η απάντηση του Μάβερικ, ο οποίος αν και το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να κάνει, είναι να διδάξει, θα κληθεί να εκπαιδεύσει νέους πιλότους για την επίτευξη μιας επικίνδυνης αποστολής σε κάποια χώρα με βουνά που φυσικά δεν ονομάζεται αλλά βρίσκεται στην Ανατολή.

Πολλά από τα στοιχεία της παλιάς ταινίας, όπως για παράδειγμα η διαμάχη των δύο βασικών ηρώων του «Top Gun», του Μάβερικ και του Αϊς Κρασίνσκι (Βαλ Κίλμερ) αντανακλώνται σε μια καινούργια κόντρα πιλότων ανάμεσα στους ήρωες των Μάιλς Τέλερ και Γκλεν Πάουελ τους οποίους ο Μάβερικ εκπαιδεύει (και τώρα κάνει τον διαιτητή). Για την ακρίβεια η ταινία θα αγγίξει το σύμπαν της σαπουνόπερας αφού ο ήρωας του Τέλερ είναι ο γιός του Γκους (Αντονι Εντουαρντς), κολλητού φίλου του Μάβερικ από τα παλιά, ο οποίος στην πρώτη ταινία είχε σκοτωθεί.

Αυτός ο θάνατος εξάλλου, όπως και η φροντίδα του γιού του φίλου του στοιχειώνουν τον Μάβερικ και αποτελούν κομβικά στοιχεία της ιστορίας από την οποία δεν λείπει το ολόιδιο μπαρ των πιλότων, με μπαργούμαν αυτή την φορά την Τζένιφερ Κόνελι σε ρόλο «ερωτικού αντικειμένου» του Κρουζ.

Όλα αυτά βέβαια σε μια εποχή που ο πόλεμος βρίσκεται τόσο κοντά μας, επομένως μια τόσο απροκάλυπτα φιλοστρατιωτική περιπέτεια στην οποία πέφτουν διαρκώς βόμβες και γίνονται αερομαχίες με απώλειες, δεν είναι ακριβώς κάτι που έχεις την διάθεση να δεις όσο καλοφτιαγμένο σαν εύπεπτο σύγχρονο παραμύθι μπορεί να το παρουσιάσει το Χόλιγουντ. Πίσω από την βιτρίνα της καλογυρισμένης χολιγουντιανής περιπέτειας και της παράξενης αίσθησης νοσταλγίας που προκαλεί, το «Top Gun Maverick» τονίζει την σημασία και την ανάγκη των όπλων, αρκεί αυτά να βρίσκονται στα σωστά χέρια. Φυσικά των Αμερικανών…

Βαθμολογία: 2 ½