Αφού ήξερα πως θα έχει σφοδρή καταιγίδα στην Αττική, γιατί να βιαστώ να γυρίσω; Μπορούσα και την Κυριακή να ξεκινήσω, θα ήμουν Αθήνα τη Δευτέρα. Αλλά όταν οι σοφές κουκουβάγιες κουτσουλούσαν μυαλά, εγώ και ο Τσακαλώτος κρατούσαμε ομπρέλα.

Εριχνε απίστευτη βροχή μόλις πέρασα το Δαφνί και μπήκα στο Λεκανοπέδιο· μου φάνηκε θα σπάσουν οι υαλοκαθαριστήρες. Ποτάμι κυλούσε ορμητικά να με παρασύρει στη Λεωφόρο Αθηνών στο Χαϊδάρι. Εβλεπα πέρα ψηλά και μακριά τον Δία να ρίχνει κεραυνούς ασταμάτητα – με είχε βάλει σημάδι;

Δεν με πέτυχε πάντως. Και μόλις έφθασα στο Αρχιπέλαγος, γαλήνεψαν όλα, μπουνάτσα γλυκιά, σειρήνες τραγουδούσαν μακριά. Για να με υποδεχθούν βέβαια, τόσο καιρό λείπω. Εχω ξεχάσει πότε έφυγα. Πριν από το Πάσχα ή μετά; Πριν από τον πόλεμο ή μετά;

Οι καιροί έχουν ανακατωθεί, το ηλιακό σύστημα κάνει του κεφαλιού του, τα ημερολόγια έχουν μπλέξει. Ο Αρης βάλθηκε να διαλύσει τα πάντα.

l Βιαζόμουν να φθάσω Αθήνα γιατί επιτέλους κάποιοι εναντιώνονται στον Αρη: τη Δευτέρα αρχίζει στο Πεδίο Αρεως ειρηνικότατη έκθεση που οργανώνει το Ιδρυμα Ωνάση «για το Σώμα και την Υλη» που ονομάζεται Plásmata: Bodies, Dreams and Data.

Οπου πλάσμα είναι βεβαίως κάθε ωραίον αντίτυπον του ανθρώπινου είδους όπως εγώ, το πλάσμα της φυσικής με τα ιονισμένα σωματίδια σε υψηλές θερμοκρασίες – όπως ακριβώς οι κεραυνοί που δεν με πέτυχαν -, το πλάσμα του αίματος, η τεχνολογία πλάσματος στις πρώτες επίπεδες οθόνες.

Κρείττον σιγάν

25 καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους από το άγαλμα του Κωνσταντίνου ως το Αλσος του Μαροσούλη – μπορούσα να λείπω από τέτοια πολιτιστική αναβάθμιση του πάρκου μας, στα νοτιοανατολικά του Αρχιπελάγους της Κυψέλης από όπου ξεκινούν Σπετσών,  Κιμώλου, Υδρας, Κερκύρας, Ιθάκης, Παξών;

l Μεταξύ μας, είχα βαρεθεί κιόλας, ημερολόγιό μου: όλη την ημέρα με τον Μπούφο, την τσατσαμάρω Θεία Μάρω και την Κανέλλα, φύλακας ζωολογικού κήπου είχα καταντήσει – αυτό δεν θα το πω ποτέ μπροστά τους βέβαια. Καλύτερα να το σβήσω και από τις σελίδες σου, ημερολόγιό μου, μην παραπέσεις στα χέρια τους κάποια ημέρα.

l Θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Τον δέχθηκε εγκαρδιότατα ο Καίσαρας, τον άκουσε και τον χειροκρότησε όρθια σύσσωμη η σύγκλητος – αν είχε πετύχει κάτι τέτοιο στη Ρώμη εκείνα τα χρόνια τα παλιά ευφυής ηγεμόνας ξεπεσμένου ελληνιστικού κρατιδίου, θα τον είχε κάμει ποίημα ο Καβάφης.

l «Γιατί οι Ελληνες θα φθάσουν σήμερα· και τέτοια πράγματα τους θαμπώνουν» είπε ο αρχιθαλαμηπόλος στον Καίσαρα που δυσφορούσε, δένοντάς του περιποιημένο κόμπο την καρακίτς γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες που του είχε χαρίσει ο Τέρενς Κουίκ, υφυπουργός Εξωτερικών εκείνη την όμορφη εποχή που κυβερνούσαν οι αντι-ιμπεριαλιστές αντινεοφιλελεύθεροι αντιαμερικανοί συριζανελαίοι. Οι θαλαμηπόλοι πιστεύουν πως όλοι οι Ελληνες είναι ίδιοι.

l «Καταχειροκροτήθηκε 37 φορές, εκ των οποίων 10 με όρθια τα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων κατά τη 42λεπτη ομιλία του» μέτρησε η «Χουριέτ» στην Πόλη. «Για εμάς δεν έχει σημασία ποιος και πού χειροκροτήθηκε. Οποιος και να μιλήσει στο Κογκρέσο χειροκροτείται, μάλιστα γίνεται συχνά αυτό», ήτοι «όμφακες εισίν», δήλωσε ο επί των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ενάμιση χρόνο προσπαθεί ματαίως να κλείσει ραντεβού του Χαλίφη του με τον Καίσαρα.

l Βγήκε μέσα στη μιζέρια και στην κατάθλιψη ο Πάνος Σκουρλέτης να πει ότι χειροκρότησαν οι συγκλητικοί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «γιατί ήταν διασκεδαστικός». Κατανοώ την κατάστασή του, ημερολόγιό μου: μόλις είχαν βγει τα αποτελέσματα για την Κεντρική Επιτροπή και είχε διαπιστώσει πως ο Αλέξης Τσίπρας με το χούι του serial killer θα πεθάνει.

Ο ίδιος και οι Τσακαλώτος, Φίλης, Βούτσης, ακόμα και ο Δραγασάκης – φυσικά και το παιδί-θαύμα της Αριστεράς, ο Κουβέλης, που θα πεθάνει ως «πολλά υποσχόμενος νέος πολιτικός» – και άλλοι σημαίνοντες που κρατούσαν ομπρέλα όταν οι κουκουβάγιες κουτσούλαγαν σοφία, είναι πλέον Β’ κατηγορία. Και το χειρότερο; Ισως εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές.

Κατανοώ, αλλά δεν συμπάσχω: «Το γαρ πολύ του έρωτος [για την εξουσία] γεννά παραφροσύνη / γι’ αυτό και τόση οδύνη», έχει αποφανθεί ο αθάνατος Νίκος Γκάτσος. Γεννά και αμνησία: όλα αυτά τα αριστερά φιλανθρωπικά περί δισεκατομμυρίων που φεύγουν για εξοπλισμούς αλλά τελικά δεν φέρνουν ειρήνη, δεν ίσχυαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τον Πάνο Καμμένο για «ψιλοδουλειές» 2,4 δισεκατομμυρίων;

l Οι πολιτικές μάσκες κολλάνε στο πρόσωπο και δεν βγαίνουν, καταργούνται όμως οι ιατρικές μάσκες από 1ης Ιουνίου· δεν θα μπορώ πια να κυκλοφορώ αξύριστος. Και το χάπι που το πίνεις το βράδυ και ξυπνάς ξυρισμένος το πρωί, ακόμη να το φτιάξουν.

Πόλεμος και τέχνη

Επεσε η Μαριούπολη, όλη η Αζοφική Θάλασσα έγινε πλέον ρωσική λίμνη, η Κριμαία συνδέθηκε και διά ξηράς με τη γη του πατερούλη τσάρου Βλαδίμηρου. Δεν του φτάνουν όλα αυτά τα γεμάτα συντρίμμια, σφαίρες, θραύσματα οβίδων και αίμα οικόπεδα; Θέλει να ισοπεδώσει και άλλες πόλεις για να τις χτίσει μετά κατά τα γούστα του;

Κανονικά, έπρεπε να είναι ευχαριστημένος, να σταματήσει τον πόλεμο. Ολη η Νοτιοανατολική Ουκρανία από το Χάρκοβο ως τη Χερσώνα έχει καταληφθεί. Μπορεί να δηλώσει «νίκησα» και να καλέσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχθεί την ήττα του.

l Εχει και την Οδησσό στο μάτι; Θέλει να φτάσει ως την Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία; Εκείνο το απομονωμένο Καλίνινγκραντ, ο ρωσικός θύλακος στη Βαλτική μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας, μήπως πρέπει και αυτός να ενωθεί με την ευλογημένη γη του πατερούλη;

Μπορεί όμως και να μην εγκατέλειψε τον αρχικό στόχο της «αποναζιστικοποίησης», της αντικατάστασης δηλαδή της ουκρανικής κυβέρνησης από νέα, φιλορωσική, ήτοι της ενσωμάτωσης της ιεράς γης των πρώτων Ρως τσάρων.

Που θα πει, μπορεί να είμαστε ακόμη στη μέση του πολέμου.

l Η πολιτική σκοτώνει, ημερολόγιό μου· το πολύ διάβασμα παχαίνει. Ο έρωτας και η τέχνη σώζουν και εκλεπτύνουν σώματα και πνεύματα. Από Δευτέρα αρχίζω τους περιπάτους στο Πεδίο Αρεως, να υπονομεύσω εκ των έσω μαζί με τα φιλειρηνικά Plásmata τον δεινό, τρομερό Αρη.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

«Το Κογκρέσο τον χειροκρότησε γιατί τον βρήκε διασκεδαστικό»… Κι έπειτα αναρωτιέται η αξιωματική αντιπολίτευση για τα καθηλωμένα ποσοστά της· και δη σε καιρούς ιδιαίτερα δυσμενείς για οποιαδήποτε κυβέρνηση.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΥΤΟΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η ΕΡΤ έχει τελικά υπόψη της ότι υπάρχουν και δύο ομάδες από τη Θεσσαλονίκη (ΠΑΟΚ – Αρης) που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο έληξε την περασμένη Τρίτη; Πάντως εισπράττει μηνιαίως την ίδια εισφορά και από τη Νότια Μακεδονία…
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ από την απρόσμενη και για αυτούς συμμετοχή στην πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία. Θυμίζουμε ότι ο ΓΑΠ που ψηφίστηκε από 1.000.000 έχασε και τις δύο επόμενες εκλογές. Δύο μάλλον θα γίνουν και προσεχώς, κοντά-κοντά μάλιστα. Να δούμε τι θα λέει ο λογαριασμός.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

I’m sorry, αλλά η κυρία Μητσοτάκη με το «σουράβλι» που φορούσε, δημιουργούσε ασυμμετρία δίπλα στην κυρία Μπάιντεν η οποία ήταν τανύπεπλος.
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Δεν χρειάζονται άλλα σχόλια για την εκλογή Τσίπρα. Ο ίδιος on camera μπροστά στο παραβάν αποκάλυψε de profundis ότι η «αληθινή» κάλπη θα ακολουθήσει.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΒΟΛΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ

Πέραν του προσδοκώμενου αποτελέσματος, η υποδοχή που έκανε στον Μητσοτάκη το Κογκρέσο των ΗΠΑ ήταν άνευ προηγουμένου. Και γιατί να το κρύψουν άλλωστε οι καραμανλικοί, σαμαρικοί, τσιπρικοί, ομπρελικοί…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΜΕΡΑ25ΡΙΚΟΣ Κ.ΛΠ.

Διόδωρε, στη χώρα μας ο Τύπος δυσπραγεί και εντόνως κιτρινίζει: ασυδοσία, χυδαιότητες, ψευδολογίες και αμετροέπεια σπέρνει και θερίζει. Οι κυκλοφορίες δείχνουν την αποδοχή τους.
ΜΙΧ. ΜΑΡΤΙΑΛΗΣ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Τελικά ψήφισαν 150.000: μόλις το 37% αυτών που ψήφισαν στις εσωκομματικές της Νέας Δημοκρατίας (400.000) και το 55% των αντίστοιχων εσωκομματικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (270.000)… Η συμμετοχή, παρά την ασφυκτική οικονομική θηλιά της συγκυρίας και την έντονη καμπάνια, ήταν αναιμική. Γιατί άραγε;
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

Από νίκη σε νίκη το ΠΑΣΟΚ. Κέρδισε και την ΚΕ του Σύριζα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ