Τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά στις στέγες, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στο «πράσινο» υδρογόνο, επιστρατεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κινητοποιώντας κεφάλαια 300 δισ. ευρώ, για να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Στην «εργαλειοθήκη», που ξεδίπλωσε την περασμένη Τετάρτη η Κομισιόν εξειδικεύοντας τα μέτρα του σχεδίου REPowerEU, προβλέπεται τροποποίηση της λειτουργίας του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον κονδύλια για νέες επενδύσεις ύψους 210 δισ. ευρώ έως το 2027.

Από αυτά η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις αλλά και να αξιοποιήσει μέρος των αδιάθετων έως σήμερα δανείων, ίσως και πάνω από 5 δισ. ευρώ, για την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους (η χώρα μας στο πλαίσιο του RRF έχει εξασφαλίσει 17,8 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων).

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να διεκδικήσει κομμάτι της πίτας των πόρων του REPowerEU που προβλέπει επενδύσεις 113 δισ. ευρώ για την πράσινη ενέργεια, 56 δισ. ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας και αντλίες θερμότητας, 41 δισ. ευρώ για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων από τη βιομηχανία, 37 δισ. ευρώ για παραγωγή βιομεθανίου, 29 δισ. ευρώ για ηλεκτρικά δίκτυα και διασυνδέσεις. Το ζητούμενο ωστόσο είναι πόσα τελικά θα καταφέρει να απορροφήσει.

Πέρα από τις επενδύσεις για την απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, το REPowerEU δεν δίνει παρά γενικές κατευθύνσεις για την άμεση ανακούφιση των καταναλωτών, προτείνοντας την ανάκτηση των υπερεσόδων από ηλεκτροπαραγωγούς, επιδότηση καυσίμου για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, ενίσχυση εταιρειών εμπορίας αερίου, δυνατότητα επιδοτήσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και φυσικού αερίου για βιομηχανίες και νοικοκυριά.

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»