«Ο εμφύλιος πόλεμος στα πανεπιστήμια δεν έχει σταματήσει» έλεγε τις προηγούμενες ημέρες στο «Βήμα» καθηγητής μεγάλης σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς κοιτούσε από το παράθυρό του ομάδες φοιτητών συγκεκριμένων πολιτικών παρατάξεων να διαδηλώνουν στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος. Οπως εξηγούσε, τα «στέκια» ή οι καταλήψεις των αντιεξουσιαστικών ή άλλων ομάδων συνεχίζουν να λειτουργούν σε σχολές του ίδιου ή άλλων πανεπιστημίων, με τον «νόμο της κουκούλας» βαθιά ριζωμένο στην πανεπιστημιακή γη. Τις προηγούμενες ημέρες, δε, αντίστοιχες ομάδες εμφανίστηκαν και στο πανεπιστημιακό κάμπους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου και έγραψαν συνθήματα, εξαγγέλλοντας δε πορείες και κινητοποιήσεις για την ερχόμενη εβδομάδα.

Στα γεγονότα αυτά τα κόμματα του Κοινοβουλίου στέκονται παγωμένα: η Αριστερά, αμήχανη, λόγω των πολυετών «αόρατων» δεσμών της με ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ή του αναρχικού χώρου, που συχνά ξεπερνούσαν τα όρια του ανεκτού. Η κυβέρνηση μπροστά στον άθλο της εφαρμογής ενός δύσκολου νόμου, αυτού της πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα τοποθετηθεί μέσα στο καλοκαίρι σε περιπολίες σε τέσσερα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Πράσινο φως από το ΣτΕ

Υπέρ της συγκρότησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας τάχθηκαν και οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι απέρριψαν τις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά της συγκρότησής της από τους συλλόγους των καθηγητών ΑΕΙ επτά πανεπιστημίων.

Τα σοβαρά επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας επανέφεραν έτσι με θλιβερό τρόπο στην επιφάνεια της επικαιρότητας το θέμα της βίας και των βανδαλισμών μέσα στα πανεπιστήμια. Οι καθηγητές του ΑΠΘ αναφέρουν μιλώντας στο «Βήμα» ότι πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα, και αυτή τη φορά ηχηρά, φοιτητές αλλά και διδάσκοντες απέναντι στο φαινόμενο της βίας, ενώ η Σύγκλητός του ήδη ζήτησε την προστασία του νόμου. Σε ψήφισμα που εξέδωσε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα η Σύγκλητος του ΑΠΘ αναφέρει ότι αναμένει από «το κράτος δικαίου να μεριμνήσει ώστε καμία αξιόποινη πράξη στον χώρο του πανεπιστημίου να μη μείνει ατιμώρητη».

Το χρονικό των επεισοδίων

Οπως είναι γνωστό, ομάδες ταραχοποιών κατέστρεψαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου όλα τα έργα που είχαν γίνει για την κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, η οποία και χτίζεται σε κτίριο όπου στεγαζόταν το παλαιό «στέκι του Βιολογικού». Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η Αστυνομία κλήθηκε από τις πανεπιστημιακές αρχές και μάλιστα έγιναν συλλήψεις, ενώ ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Η κατασκευή του έργου της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ ωστόσο έγινε σε χώρο όπου είχαν ξεκινήσει δυο φοιτητικά πάρτι, κάτι που εμπόδισε την άμεση παρέμβαση των Αρχών για τη σύλληψη των υπευθύνων.

Τα έργα για την κατασκευή του έργου ξεκίνησαν εκ νέου και πλέον θα γίνονται υπό την παρουσία των αστυνομικών αρχών, όποτε κρίνεται ότι παρουσιάζεται κίνδυνος για επιθέσεις ή βανδαλισμούς.

Το ψήφισμα της Συγκλήτου

Με το ψήφισμά τους τα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «οι βάρβαρες και αντιδημοκρατικές ενέργειες όλων αυτών των ομάδων στρέφονται συνειδητά εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου, του μόνου που έχει ο ελληνικός λαός. Επιδιώκουν να καθορίσουν τις χρήσεις του δημόσιου χώρου και να επιβάλουν τον δικό τους νόμο ή αλλιώς να διαλύσουν ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, μετατρέποντας κάθε τόσο το ΑΠΘ σε χώρο συγκρούσεων. Τα μέλη της Συγκλήτου δηλώνουν πως, με συναίσθηση της ευθύνης που απορρέει από τον θεσμικό και ακαδημαϊκό τους ρόλο προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και τον έλληνα φορολογούμενο, στέκονται ενωμένα για να υπερασπιστούν τη δημοκρατική νομιμότητα, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημόσια περιουσία απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας και τις εγκληματικές αυτές ομάδες, οι οποίες επιβουλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο και επί δεκαετίες επιχειρούν να επιβάλουν ένα καθεστώς τρομοκράτησης της πανεπιστημιακής κοινότητας».

«Σε αυτή τη χώρα φασιστικές ιδεολογίες και πρακτικές δεν είναι ανεκτές»

«Πριν από 34 χρόνια κάποιοι θέλησαν να “στεγάσουν τις ανησυχίες τους” σε έναν χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον κατέλαβαν και τον βάφτισαν “το στέκι του Βιολογικού” θέλοντας προφανώς να προσδώσουν έναν παρεΐστικο τόνο σε μια παράνομη κατάληψη, η διάρκεια της οποίας ξεπερνούσε κάθε λογική» δηλώνει, μιλώντας στο «Βήμα» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και συνεχίζει:

«Πριν από λίγους μήνες η Ελληνική Αστυνομία έβαλε τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό, πράττοντας το αυτονόητο σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές. Με μια υποδειγματική επιχείρηση, εκκένωσε τον υπό κατάληψη πανεπιστημιακό χώρο και τον παρέδωσε στους νόμιμους χρήστες του, στους καθηγητές και στους φοιτητές, χωρίς τη χρήση της παραμικρής βίας.
Αυτό σε κάποιους δεν άρεσε. Γι’ αυτό και επέστρεψαν να γκρεμίσουν τους τοίχους τής – υπό κατασκευή – βιβλιοθήκης στο πρώην “στέκι των μπαχαλάκηδων”…

Την ιδεολογία όσων έκαιγαν βιβλία και κατέστρεφαν βιβλιοθήκες τη γνωρίζουμε. Δεν χαρακτηρίζεται ούτε από “συντροφικότητα” ούτε από υγιείς “ανησυχίες”. Είναι απλά φασιστική! Σε αυτή τη χώρα, όμως, φασιστικές ιδεολογίες και πρακτικές δεν είναι ανεκτές!

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουμε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών, και ήδη το κάνουμε πράξη. Το ζητεί η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, το απαιτεί η λογική. Αυτοί που βρίσκονται απέναντί μας, απέναντι στη λογική, αυτοί που θέλουν να επιτεθούν στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια, να προσβάλουν αξίες και να βανδαλίσουν τη δημόσια περιουσία που με κόπο πλήρωσε ο έλληνας φορολογούμενος, αυτοί που παρανομούν θα πρέπει να τιμωρούνται. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος σε αυτό το αίσχος, αδιαφορώντας για το κακώς εννοούμενο πολιτικό κόστος και για την κριτική εκείνων που βραδυπορούν, σέρνοντας τα βαρίδια της ιδεοληψίας τους.

Οι νόμοι υπάρχουν και θα εφαρμοστούν στο ακέραιο! Σε ό,τι αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε εφαρμοστικό διάταγμα που θα ρυθμίζει όλα τα ζητήματα. Οι πρώτοι ειδικοί αστυνομικοί, που σε λίγο καιρό θα αποφοιτήσουν από τη σχολή στην Κομοτηνή, θα ξεκινήσουν από το campus του ΑΠΘ. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα και οι πρυτανικές αρχές θα ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο υποχρεώσεις τους, τοποθετώντας στις εισόδους των πανεπιστημίων κάμερες και συστήματα ελέγχου εισόδου.
Η απόφασή μας δεν είναι ανατρέψιμη. Τα ψέματα τελείωσαν! Και αυτοί που γοητεύονται από το χάος να το χωνέψουν.
Το πανεπιστήμιο δεν είναι άσυλο ανθρώπων που παρανομούν. Γιατί σε αυτή τη χώρα, σε αυτή τη δημοκρατία, κανείς δεν κυνηγάει ανθρώπους, ούτε ιδέες, εκτός από εκείνους που γκρεμίζουν βιβλιοθήκες. Εγγυόμαστε όμως ότι θα απαλλάξουμε τα πανεπιστήμιά μας από την παρουσία τους με αποτελεσματικό τρόπο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ