Μεγάλο εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Άγκυρα το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπαϊντεν, η ομιλία και η θερμή υποδοχή που έτυχε στο κογκρέσο των ΗΠΑ.

Χθες ανήμερα της θλιβερής επετείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έφτασαν στο σημείο να αντιστρέψουν την ιστορική πραγματικότητα κατηγορώντας την Ελλάδα για σφαγές Τούρκων στην Τριπολιτσά το 1821.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του τόσο για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων όσο και για τα εξοπλιστικά. Μιλώντας σε φοιτητές στην Άγκυρα, ο Ερντογάν επιτέθηκε κατά της Ελλάδας με βολές για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, τις βάσεις των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος και το κυπριακό.

«Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ, όμως της δίνουν όπλα και δίνουν την έγκριση οι ΗΠΑ να χτίσουν βάσεις. Από την άλλη όμως, όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε ‘θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας’. Αλλά λέει πως στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λες;».

Παράλληλα, με αφορμή το αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εκ νέου στην Ελλάδα.

«Στο παρελθόν δώσαμε την έγκριση να ενταχθεί αυτή η χώρα (σ.σ. η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ). Εμείς δεύτερη φορά δεν θα μπούμε σε αυτό το «τριπάκι». Σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στους αρμόδιους ξεκαθαρίσαμε πως θα πούμε όχι. Κι έτσι θα συνεχίσουμε» δήλωσε ο Ερντογάν, συνεχίζοντας : «Τι έγινε όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Και η Ελλάδα αγνοεί τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν».

«Χάσατε την ισορροπία»

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας, για την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αμέσως μετά ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε όσα διαμηνύθηκαν μεταξύ τους. Ο ίδιος δήλωσε πως περιμένει «επαναφορά της ουδετερότητας» από τους Αμερικανούς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λέγοντας πως έλαβε σχετική υπόσχεση από τον επικεφαλής τους αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Στη συνάντηση μας είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου» ανέφερε συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου.

Ακάρ: «Η Ελλάδα έπεσε στον «σεβντά» των εξοπλισμών»

Φανερά ενοχλημένος για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων εμφανίστηκε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που έκανε λόγο για ελληνικό «σεβντά» μιλώντας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. «Περιμένουμε από την Ελλάδα να δει τα γεγονότα σφαιρικά και να λάβει σωστές και λογικές αποφάσεις. Δεν είναι πραγματικά παρά πλασματικό για μια χώρα με τόσα χρέη να πέφτει στον λεγόμενο σεβντά των εξοπλισμών από το πουθενά ή να τρέχει για νέες συμμαχίες όταν υπάρχει η συμμαχία του ΝΑΤΟ» δήλωσε, αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Οι Έλληνες έσφαξαν στην Τριπολιτσά»

Mε αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επιτέθηκε κατά της Ελλάδα χαρακτηρίζοντας «παραληρηματικές τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων» για την θλιβερή επέτειο.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων “ποντιακών” ισχυρισμών που διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορία. Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό, βάζοντας αυτές τις μεροληπτικές αιτιάσεις στην ατζέντα τρίτων χωρών» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, που για μία ακόμη φορά επιχείρησε να διαστρβλώσει τα ιστορικά γεγονότα. «Θα ήταν ωφέλιμο για όσους υιοθετούν τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τρίπολης το 1821» αναφέρει προκλητικά η ανακοίνωση.