Άρωμα εξουσίας είχε το δείπνο στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος με την υπέροχη θέα της φωτισμένης Ακρόπολης, εν μέσω όμως βροντών, αστραπών και καταρρακτώδους βροχής. Επίσημος καλεσμένος ήταν ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker και εκλεκτοί προσκεκλημένοι μεταξύ άλλων ήταν –ούτε λίγο ούτε πολύ- έξι… Πρωθυπουργοί!

Αυτοί ουσιαστικά που είχαν συνεργαστεί με τον πρόεδρο Juncker στη διάρκεια των πέτρινων χρόνων των μνημονίων για τη χώρα μας, δηλαδή –αρχίζοντας από το 2009- ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Αντώνης Σαμαράς (που δεν μπόρεσε να έρθει), ο Αλέξης Τσίπρας (που στη θέση του έστειλε την Έφη Αχτσιόγλου) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (που παρά την κόπωση και το τζετ λανγκ ήταν εκεί και πολύ ευδιάθετος μάλιστα)!

Στο δείπνο, που παρατέθηκε στο περιθώριο της τιμητικής συνεδρίας υποδοχής του κ. Juncker στην Ακαδημία Αθηνών, ως επίτιμου μέλους της, οικοδεσπότης ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, παλιός γνώριμος του προέδρου Juncker όταν ο Γιάννης Στουρνάρας διαπραγματευόταν την είσοδο της Ελλάδος στην ΟΝΕ την περίοδο 1997-2000. Στη συνέχεια, είχαν στενή συνεργασία όταν ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών το 2012-2014 όταν κλήθηκε από τρία κόμματα και ανέλαβε να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας, όπως και την έξοδό της κατά την αλήστου μνήμης «περήφανη» διαπραγμάτευση Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σε όλα αυτά ο Jean-Claude Juncker ήταν ο συνδετικός κρίκος, εξού και η τιμητική βράβευσή του.

Ήταν ένα δείπνο δια χειρός Σκαρμούτσου γεμάτο… αναμνήσεις. Οι πάντες θυμήθηκαν το κίνδυνο με το Grexit και τις διαβεβαιώσεις που τους έδινε τότε ο Juncker, πως δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσει όσο ήταν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποπεμφθεί η χώρα μας από το ευρώ. Ήταν επίσης μια βραδιά που παρέλασαν ονόματα του παρελθόντος όπως για παράδειγμα Μέρκελ, Σαρκοζί Βόλφγκανκ Σόιμπλε, ακόμα και ο Πούτιν (με το «κόκκινο τηλεφώνημα» στον κ. Τσίπρα). Ήταν όμως και μια ευκαιρία να βρεθούν και να συνομιλήσουν δύο Συριζαίοι, η Εφη Αχτσιόγλου ως εκπρόσωπος του κ. Τσίπρα (και τομεάρχης Οικονομικών) και Γιώργος Χουλιαράκης (ως σύμβουλος του Τσίπρα και πρώην υπουργός Οικονομικών) νυν σύμβουλος του κεντρικού τραπεζίτη.

Ήταν τέλος ένα δείπνο στο οποίο ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω της ομιλίας του στο Κογκρέσο, της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και γενικά δεχόταν βροχή από ερωτήσεις (από ακαδημαϊκούς κυρίως) για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον. Οι πάντες ήθελαν λεπτομέρειες, ιδιαίτερα όμως για όλα όσα συνέβησαν στο Κογκρέσο.

▪▪▪

Η δεξιά και η αριστερά του τραπεζίτη

Στο κέντρο του τραπεζιού κάθισε ο οικοδεσπότης κεντρικός τραπεζίτης, έχοντας στα δεξιά του τον Πρωθυπουργό που όπως σας είπα πιο πάνω ότι παρά το γεγονός ήρθε εκείνη την ημέρα από την Ουάσιγκτον φαινόταν ευδιάθετος. Ορισμένοι έλεγαν μάλιστα ότι πρόλαβε και έπαιξε μια παρτίδα… τένις προτού πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αριστερά του κ. Στουρνάρα κάθισε η κυρία Αχτσιόγλου. Ο κ. Μητσοτάκης είχε μια χειραψία μαζί της και την ρώτησε εάν ήρθε πρώτη ή δεύτερη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέα Κεντρικής Επιτροπής. Η κυρία Αχτσιόγλου με χαμόγελο απάντησε «πρώτη κύριε Πρόεδρε». Δέχθηκε τα συγχαρητήρια από όλους, όσους βρίσκονταν εκείνο το βράδυ στην Τράπεζα της Ελλάδος για την πρωτιά της.

▪▪▪

Η εκτίμηση προς τον κ. Χουλιαράκη

Οι κκ. Πικραμμένος και Βενιζέλος, έπιασαν κουβέντα για θεσμικά ζητήματα, όπως τις επιπτώσεις που είχε η έξοδός μας από το ΝΑΤΟ. Θερμή συνομιλία είχε ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον κ. Χουλιαράκη. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι κατά τη διάρκεια της σκευωρίας Νοβάρτις και της δίωξης των Πικραμμένου, Στουρνάρα, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου ο κ. Χουλιαράκης είχε κρατήσει εντελώς διαφορετική στάση, κάτι που εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας και τον έκανε σύμβουλό του.

▪▪▪

Η επική ατάκα Juncker

Ενώ στην αίθουσα, γύρω στις 10.30 το βράδυ εμφανίστηκε ο σεφ Σκαρμούτσος, που δέχθηκε συγχαρητήρια για το νοστιμότατο ριζότο με μπαρμπούνια και την συναγρίδα με λαχανικά, ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμας θυμήθηκε ορισμένες επικές ατάκες που έλεγε ο Juncker κατά τη διάρκεια της θητείας του με την πιο γνωστή ότι «εάν ήμουν πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν θα γινόταν ποτέ το Brexit». Η ώρα περνούσε η βροχή δυνάμωνε και ορισμένοι από τους προσκεκλημένους κυρίως αυτοί που έμεναν στα βόρεια προάστεια ανησυχούσαν. Τηλεφώνησαν στα σπίτια τους για να μάθουν πως είναι η κατάσταση με την νεροποντή. Η εκδήλωση έληξε γύρω στις 11, μόλις αποχώρησε ο Πρωθυπουργός.

▪▪▪

Όταν ο Vaggelis έφερε τη NASA στην Αγριά

Η θλίψη ήταν ανείπωτη στον Βόλο και ιδιαίτερα στην διπλανή παραλιακή Αγριά, με την είδηση ότι έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Όσκαρ Βαγγέλης Παπαθανασίου. H Αγριά με τους 6.000 κατοίκους, βλέπετε ήταν ο τόπος όπου γεννήθηκε. Ακόμα το διώροφο πέτρινο σπίτι, στην παραλία, όπου έμενε υπάρχει ακόμα και πολλές φορές τα καλοκαίρια ο Vaggelis, όπως ήταν παγκοσμίως γνωστός, ερχόταν μαζί με τον αδελφό του για διακοπές. Η είδηση του θανάτου του, προκάλεσε θλίψη όχι μόνον στην Αγριά, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ήταν βραβευμένος με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982». Επίσης είχε επενδύσει μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον

Οι Βολιώτες τον θεωρούσαν δικό τους άνθρωπο, «Βολιώτης συνθέτης», τον αποκαλούσαν. Ήταν περήφανοι για αυτόν και συχνά έλεγαν πως «ήταν το μοναδικό Όσκαρ του Βόλου». Τον θυμούνται πολλές φορές στην πόλη τους τότε που έφερε τους επιστήμονες της NASA για ένα συνέδριο και μάλιστα τους έβαλε και κωπηλάτησαν στην Αργώ (που είναι κατασκευασμένη με την ίδια τεχνική που κατασκευάστηκε η αρχαία Αργώ και με ξύλα από το Πήλιο, όπως ακριβώς το αρχαίο καράβι). Ενθουσιάστηκαν οι επιστήμονες της NASA και ήθελαν καμιά σαρανταριά άτομα κοτζάμ επιστήμονες του διαστήματος να κωπηλατήσουν όλοι μαζί ταυτόχρονα, κάτι που το απαγόρευσαν οι αρχές. Έφερε όμως την NASA στον Βόλο, μεγάλη υπόθεση για την Αγριά.

Η εξερεύνηση του διαστήματος πάντοτε ενθουσίαζε τον Vaggelis από τα πρώτα του παιδικά χρόνια όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος. Ένα μεγάλο μέρος από τα έργα του είναι αφιερωμένο σε αυτό, ενώ διαχρονικά οι κορυφαίοι διαστημικοί οργανισμοί τον εμπιστεύτηκαν για να μελοποιήσει τις επιτυχίες τους.

▪▪▪

Ιπτάμενοι και τζέντλεμαν του Falcon

Και οι τρεις είναι πιλότοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Ιπτάμενοι και μοναδικοί που έχουν εκπαιδευτεί εντατικά στην πλοήγηση του κυβερνητικού αεροσκάφους Falcon. Με απίστευτο επαγγελματισμό, με προσήλωση στο καθήκον, σχεδόν δεν ξεκουράζονται καθόλου. Τη μια πετούν στο Λονδίνο, την άλλη στο Παρίσι, ενδιάμεσα στην Κρήτη, προχθές βρέθηκαν σε υπερατλαντικό ταξίδι (πήγαινε- έλα) μεταφέροντας τον πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για την συνάντησή του με τον Πλανητάρχη και την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο. Σήμερα ίσως βρεθούν στον Βόλο, σε λίγες ημέρες θα πετούν προς το Νταβός, μετά στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μίλια, χιλιάδες μίλια στον αέρα, συνεχώς, ακούραστα και υπεύθυνα. Ο αντισμήναρχος (Ι) Χρήστος Διαμαντόπουλος και οι επισμηναγοί (Ι) Νικόλας Χρυσανθόπουλος και Χρήστος Τσιμόπουλος είναι οι πιλότοι του κυβερνητικού Falcon.

▪▪▪

Ο Σαμαράς στο τσιπουράδικο της Βουκουρεστίου

Το γνώριζε ή όχι ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν πίνει ποτέ τσίπουρο. Διότι εάν το γνώριζε δεν θα τον καλούσε στο τσιπουράδικο του πεζόδρομου της οδού Βουκουρεστίου για τσίπουρο, Πέμπτη μεσημέρι με τέτοιο αέρα και με πολλά μποφόρ. Κάθισαν σε μια γωνιά και τα έλεγαν τρώγοντας (ο κ. Βολουδάκης) μπιφτέκια και πίνοντας (μόνον αυτός) τσίπουρο, τα είπαν για αρκετή ώρα κάνοντας μια ανασκόπηση των γεγονότων και συζητώντας για θέματα πολιτικής. Άλλωστε έχει γίνει έθιμο για τον βουλευτή Χανίων, μία φορά ή το πολύ δύο φορές τον χρόνο να συναντάται με τον πρώην πρωθυπουργό και τα λένε.

▪▪▪

Ενας μόνον υλοποιεί το μπόνους παραγωγικότητας

Πολλοί το εξήγγειλαν, λίγοι το προχώρησαν στο επόμενο στάδιο και ο εξής ένας, ο Μάκης Βορίδης το υλοποιεί. Ο λόγος για το μπόνους παραγωγικότητας που θα δίδεται σε δημοσίους υπαλλήλους και μάλιστα από φέτος καθώς το σχετικό ποσό των 35 εκατ. ευρώ έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2022. Στο ερώτημα «ποιοι θα το πρωτοπάρουν;», η απάντηση που δίνει ο υπουργός Εσωτερικών αφορά όσους εργαστούν για το τρέξιμο των διαδικασιών του Ταμείου Ανάκαμψης και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης. Μπορεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κυρ. Μητσοτάκης να πέτυχαν την έγκριση πολύ μεγάλων κονδυλίων, ωστόσο αν η γραφειοκρατία δεν θα δουλέψει τότε το κακό θα είναι διπλό διότι και πόροι θα χαθούν και το κεφάλαιο της αξιοπιστίας θα σπαταληθεί για μια ακόμη φορά. «Τα λεφτά δεν θα είναι λίγα αλλά ούτε και η δουλειά…» εξηγούν από το υπουργείο Εσωτερικών.

▪▪▪

Ποιος τελικά εκλέγει την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν πέρασαν ούτε λίγα 24ωρα από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος, με την ψήφο των μελών και ην προσπάθεια να εμφανιστεί μια διαφορετική εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έπεσε στο…κενό. Και τούτο συνέβη με προσωπική ευθύνη κεντρικών στελεχών του κόμματος. Οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών για το ποιοι θα εκλεγούν στην Κ.Ε. του κόμματος ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από την αξιωματική αντιπολίτευση και δικαίωσε όσους έλεγαν ότι την Κ.Ε. δεν την εκλέγει η βάση, αλλά το συνέδριο του κόμματος. Την πρωτιά κατέκτησε τελικά, έστω και οριακά, η Έφη Αχτσιόγλου που κέρδισε στο νήμα την Ρένα Δούρου, χωρίς βέβαια να έχουν ανακοινωθεί σταυροί προτίμησης για τα μέλη της Κ.Ε., άλλο ένα δείγμα που επιβεβαιώνει την ανελέητη παρασκηνιακή σύγκρουση μεταξύ των τάσεων και των υποοομάδων.

▪▪▪

Δεν είμαι του αντρός μου

Για να ξέρετε η πρωτιά της Αχτσιόγλου δεν άρεσε σε ένα υποσύστημα των προεδρικών που έσταξε χολή, μέσω του διαδικτύου για την αξιόλογη πρώην υπουργό και νυν προβεβλημένη βουλευτή, και άφησε υπονοούμενα ότι στηρίχθηκε από τον σύζυγό της και γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο. Αυτά τα σχόλια ενόχλησαν πολλές γυναίκες (π.χ. Μαρία Γιαννακάκη) που εξελέγησαν στην Κ.Ε. και τα θεώρησαν σεξιστικά με την Μαρία Κανελλοπούλου να γράφει: «Δεν είμαι του αντρός μου, δεν είμαι του πατρός μου. Είμαι ο εαυτός μου. Έφη Αχτσιόγλου, συγχαρητήρια».

▪▪▪

Γιώργο πόσο γίνεσαι;

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι πέρασαν την Τετάρτη το βράδυ από τη Στοά Σπυρομήλιου να ευχηθούν τα «Χρόνια Πολλά» στον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, αψηφώντας τις αστραπές και τις βροντές. Κάποια στιγμή η ουρά προς χειραψία – φωτογραφία (σ.σ. αυτά πάνε μαζί) υπερέβαινε τα 20 μέτρα και ο χρόνιος αναμονής τη 1 ώρα. Ο …βιονικός Πατούλης χαιρετούσε, φιλούσε, μιλούσε και αγκαλιαζόταν με τον κόσμο από τις 8 το βράδυ έως τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα ενώ αργότερα έπιασε και ψιλή κουβέντα με όσους κατάφεραν να αντέξουν. Βεβαίως σχεδόν κανείς δεν φορούσε μάσκα, ούτε φυσικά ο περιφερειάρχης ή οι επιφανείς συνάδελφοι του ιατροί, πολιτικοί και δήμαρχοι που είχαν πάει να του ευχηθούν. Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι αν δεν επιδεινωθούν οι δείκτες διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική, μετά τα προχθεσινά, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η πανδημία … ολισθαίνει προς το ανοιξιάτικο σιναχάκι. Ο κ. Πατούλης πάντως φαινόταν σίγουρος ότι η νόσος δεν θα επηρεάσει τους φίλους του αλλά όχι και τόσο σίγουρος για το αν άκουγε σωστά μια συγκεκριμένη ερώτηση: «Γιώργο πόσο γίνεσαι;». Στο πόσο χρονών είσαι φαίνεται πως η ακοή τον εγκατέλειπε, ο βόμβος τον περικύκλωνε και η μόνη ασφαλής απάντηση ήταν : «ευχαριστώ πολύ κι εσείς να τα εκατοστίσετε. Κοντολογίς, ο περιφερειάρχης συμπλήρωσε τα 61 έτη ζωής αλλά ποιος δίνει σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες. Και κάτι ακόμα. Τούρτα γενεθλίων δεν υπήρχε!