Πριν από περίπου δύο μήνες, από το πρώτο Φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να κλείνει οριστικά κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές με μια ρητή και κατηγορηματική δήλωση που τοποθετούσε τη διενέργεια των εκλογών στο τέλος της τετραετίας και για την ακρίβεια στα τέλη Μαΐου του 2023.

Άκουσε την εισήγηση και την εξετάζει…

Έκτοτε κάθε συζήτηση για πρόωρες κάλπες φαινόταν παράταιρη και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού οριστικές και τελεσίδικες για κάλπες σε περίπου ένα χρόνο. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι απαραίτητα όπως δείχνουν. Η πορεία της οικονομίας είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει και την πορεία των πολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με το newsit και την εκμπομπή Live News του Mega υπάρχει εισήγηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές στις 2 Οκτωβρίου. Η είδηση ωστόσο δεν είναι η εισήγηση, καθώς πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχτεί όλο το προηγούμενο διάστημα εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές. Η είδηση βρίσκεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, άκουσε τη σχετική εισήγηση και φάνηκε να την εξετάζει.

Τι είναι αυτό που κάνει τον πρωθυπουργό να συζητάει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν 8 μήνες πριν από τον Μάιο του 2023, όπως ήταν η δέσμευσή του;

Έρχεται ύφεση το χειμώνα

Αυτό που προβληματίζει τον κ. Μητσοτάκη είναι η κρίση στην οικονομία που έρχεται το χειμώνα. Οι αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος ανάκαμψης και υψηλής ανάπτυξης ώστε να πάει σε εκλογές στις οποίες το κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι κρατήθηκε όρθια η κοινωνία μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις και έχει ευοίωνες οικονομικές προοπτικές δεν βγαίνει.

Όπως όλα δείχνουν πάμε σε ύφεση και αυτό είναι ίσως ο κυριότερος παράγοντας που κάνει τον πρωθυπουργό να σκέφτεται τις πρόωρες εκλογές γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις προκύπτει η ανάγκη μιας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή.

Δεύτερες εκλογές το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου

Σε αυτό το πλαίσιο το σενάριο που εξετάζεται είναι οι κάλπες να στηθούν αμέσως μετά τη ΔΕΘ, δηλαδή η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου.  Αν δεν είναι η Κυριακή στις 2 Οκτωβρίου ενδεχομένως να είναι μια Κυριακή πριν ή μετά (25 Σεπτεμβρίου ή 9 Οκτωβρίου) και ελέω απλής αναλογικής οι δεύτερες εκλογές να γίνουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Δημοσιονομική χαλάρωση το 2023 και ανασχηματισμός

Δύο ακόμα πληροφορίες που κατά ορισμένες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο να δίνουν βασιμότητα σε αυτό το σενάριο είναι οι εξής: Κατά πρώτον φαίνεται ότι η δημοσιονομική χαλάρωση θα παραταθεί και για το 2023. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό συμφώνησαν στο Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί.

Κατά δεύτερον πληροφορίες αναφέρουν ότι προ των πυλών βρίσκεται ανασχηματισμός, ο οποίος θα έχει σημαντικές αλλαγές με μετακινήσεις υπουργών και πολλοί θεωρούν ότι ένας τέτοιος ανασχηματισμός «μυρίζει εκλογές». Δεν θα πρόκειται δηλαδή απλώς για μερικές διορθωτικές κινήσεις.

Προεκλογική επαγρύπνηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις ουσιαστικά βρίσκονται σε προεκλογικό πυρετό. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ άλλωστε μέσω των συνεδριακών διαδικασιών τους κινήθηκαν σαν να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε τον Απρίλιο λίγο πριν από το συνέδριο της ΝΔ είχε ζητήσει από τα «γαλάζια» στελέχη να βρίσκονται σε «απόλυτη επαγρύπνηση» και «δυναμική αναμονή» ενόψει των εκλογών «καθώς θα πηγαίνουμε προς τις επόμενες εκλογές» τις οποίες τότε τοποθετούσε στο τέλος της τετραετίας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο και ειδικά όσο η ΝΔ όδευε προς το πρόσφατο συνέδριό της ο κ. Μητσοτάκης δεν έθετε απλώς πολιτικά διλήμματα αλλά αντίθετα δεν έχανε ευκαιρία να δηλώνει ότι αυτά τα διλήμματα που έθετε θα είναι και τα εκλογικά διλήμματα που θα τεθούν στους ψηφοφόρους.