γράφει ο Νίκος Λιβανος

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των καινούργιων ΙΧ έχει στρέψει χιλιάδες υποψήφιους αγοραστές στην αγορά των μεταχειρισμένων μοντέλων.

Αυτό αναφέρουν παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου, τονίζοντας παράλληλα πως οι τιμές των αυτοκινήτων από… δεύτερο χέρι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με την προκορονοϊού εποχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στα μικρά μοντέλα (μεταχειρισμένα ακόμη και δεκαετίας) έχουν αυξηθεί από 20% ως 35% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις σε πιο δημοφιλή μοντέλα, όπως στα SUV, όπου τα πιο σύγχρονης και νεότερης τεχνολογίας (μιας και αποτελούν μια πρώτης τάξεως λύση για όσους απογοητεύονται με τις 12μηνες παραδόσεις των καινούργιων) κοστίζουν από 2.000 έως και 3.000 ευρώ, σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.

Η «άνθηση» των μεταχειρισμένων ΙΧ συμβάλλει στη διατήρηση του θετικού μομέντουμ που έχει αναπτύξει η αγορά του αυτοκινήτου τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το πρώτο τετράμηνο του 2022 – την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 – κυκλοφόρησαν 68.220 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 64.530 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 5,7%. Από αυτά 31.724 ήταν καινούργια ΙΧ.

Τον Απρίλιο πάντως παρατηρήθηκε οριακή κάμψη, καθώς για πρώτη φορά 17.994 αυτοκίνητα πωλήθηκαν (καινούργια ή μεταχειρισμένα) έναντι 18.352 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2021 (μείωση 2%).

Εξαφανίζονται τα ντίζελ

«Η αγορά αυτοκινήτου», όπως αναφέρουν στελέχη των αντιπροσωπειών, «παρά την πανδημία αλλά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δείχνει να κρατάει γερά, ενώ αγκάθι παραμένουν οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αυτοκινήτων εξαιτίας της έλλειψης των ημιαγωγών αλλά και των πρώτων υλών που δυσκολεύουν την παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών».

Οι Ελληνες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τα νέα μοντέλα βενζίνης, που είναι και ο βασικός πρωταγωνιστής στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, με το 44,9% να προτιμά ένα μοντέλο με κινητήρα βενζίνης (με πιο δημοφιλή τα μοντέλα από 1.000 ως 1.200 κ.εκ.).

Η μεγάλη έκπληξη των πωλήσεων τους τελευταίους μήνες είναι τα υβριδικά μοντέλα, που φαίνεται ότι κερδίζουν την εμπιστοσύνη των αγοραστών (το 28,3% των πωλήσεων αφορά τα υβριδικά οχήματα που έχουν και τη μερίδια του λέοντος στην γκάμα των περισσότερων αυτοκινητοβιομηχανιών).

Στον αντίποδα, σοβαρές απώλειες καταγράφουν τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα, με το μερίδιο αγοράς να έχει συρρικνωθεί στο 16,2%.