Ήδη άρχισαν να καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και μάλιστα ένα χρόνο πριν από τις εκλογές. Και εξηγούμαι: Δύο υφυπουργοί του Εργασίας πήραν το πράσινο φως από το Μαξίμου για τις εκλογές. Η Δόμνα Μιχαηλίδου για παράδειγμα καταλήγει τελικά να θέσει υποψηφιότητα στην Α Πειραιώς. Υποψηφιότητα στον Δυτικό Τομέα έχει λάβει διαβεβαιώσεις και η άλλη υφυπουργός Εργασίας, η Μαρία Συρεγγέλα. Κάποιες πληροφορίες επιμένουν ότι και η Σοφία Ζαχαράκη θα είναι υποψήφια στην Ανατολική Αττική, όπως και ο Στέλιος Πέτσας. Εάν δεν το καταλάβετε σιγά- σιγά και χωρίς έπαρση το Μαξίμου καταρτίζει ψηφοδέλτια, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές. Τον Μάρτιο είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Β Αθηνών. Τον Απρίλιο συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα. Εάν προσθέσουμε και τις δύο υφυπουργούς Εργασίας τους υφυπουργούς Τουρισμού και Εσωτερικών, ήδη ένα μέρος των ψηφοδελτίων (που αφορά εξωκοινοβουλευτικούς ή βουλευτές επικρατείας) έχει συμπληρωθεί. Σε λίγο θα αρχίσουν και οι ανακοινώσεις για τις υποψηφιότητας των ευρωβουλευτών που αποχωρούν από την ευρωβουλή για να δοκιμάσουν την τύχη τους στις εθνικές εκλογές.

***

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μένει τελικά εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας, με τη θέλησή του, όπως ο ίδιος λέει. Μάλιστα εκείνο που έμαθα είναι ότι ειδοποίησε και τον πρωθυπουργό για την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος, ούτε στο Επικρατείας, αλλά ούτε σε κάποια εκλογική περιφέρεια. Θα επιστρέψει, λένε στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα, αλλά και στα δικηγορικά. Εάν όμως τον καλέσει ο Πρωθυπουργός (στην περίπτωση που η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση) να αναλάβει κάποιο υπουργείο, ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, τι θα κάνει; Ο ίδιος δεν λέει. Άλλωστε ο κ. Γεραπετρίτης θεωρείται ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Εκείνο που ίδιος πολλές φορές αναφέρει στους συνομιλητές του είναι ότι ενοχλείται όταν ο Τσίπρας του λέει ότι έχει εκλεγεί χωρίς σταυρό.

***

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, ή να μένουν αδιάφοροι, αλλά οι λεγόμενες εσωκομματικές γαλάζιες δημοσκοπήσεις πάνε και έρχονται. Κυρίως γίνονται από εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς για να δουν ποια απήχηση έχουν σε διάφορες περιφέρειες. Αλλά εάν όμως οι εκλογές γίνουν σε ένα χρόνο ποιος αλήθεια θα θυμάται τι επρόκειτο να ψηφίσει πριν από ένα χρόνο;

***

Όταν ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα παζάρια της Τουρκίας

«Δεν νομίζω ότι είναι ο καιρός να χρησιμοποιηθεί η πιθανή ένταξη δυο χωρών στο ΝΑΤΟ σε επίπεδο παζαριού» είπε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους. Θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Άγκυρα οι τουρκικές απειλές για μπλόκο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τόνισε για να προσθέσει: «Δεν γίνεται μια χώρα του ΝΑΤΟ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μιας άλλης, να συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλεί ο ένας τον άλλον τουλάχιστον» ανέφερε για την τουρκική προκλητικότητα.

***

Απίστευτο: τουρκικό βέτο στο Tiger Meet

Θα σας πάω τώρα στον Άραξο, στην εκεί αεροπορική βάση όπου διεξάγεται η συμμαχική άσκηση των «Τίγρεων» (Tiger Meet) και θα σας μεταφέρω τι έλεγαν στα πηγαδάκια Ισπανοί, Ιταλοί και άλλοι πιλότοι των F-16 για τους Έλληνες πιλότους. Είχαν εντυπωσιασθεί με τις ικανότητές τους, την εκπαίδευσή τους, την εμπειρία τους, το πώς κάνουν αμέσως το μαχητικό ένα με το σώμα τους και πόσο ετοιμοπόλεμοι είναι. Ετοιμοπόλεμοι σε οποιαδήποτε αποστολή των μαχητικών, είτε πρόκειται για αναχαίτιση, είτε για προσβολή στόχου. Ήταν παράλληλα για τους ξένους πιλότους που μετείχαν στην άσκηση αυτή μια ευκαιρία να εκπαιδευτούν πάνω σε άλλες συνθήκες από αυτές που ζουν στην χώρα τους σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Αλλά από την άσκηση αυτή υπήρξαν παρατράγουδα. Ενοχλημένοι προφανώς οι Τούρκοι επειδή εξεδιώχθηκαν από την Tiger Meet, λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς τους με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, τι έκαναν νομίζετε; Άσκησαν… βέτο στο ΝΑΤΟ και δεν επέτρεψαν σε νατοϊκά αεροσκάφη εγκαίρου προειδοποιήσεως να συμμετάσχουν, όπως την προγραμματισμένο. Η Τουρκία λειτούργησε εντελώς αντι-συμμαχικά για άλλη μια φορά. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καυτηρίασε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο που αποτέλεσε εξάλλου και τον αποκλεισμό της από τη Νατοϊκή Άσκηση Tiger meet 2022. Πρόσθεσε μάλιστα πως «Αυτό που είναι επίσης λυπηρό είναι ότι ενώ ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν περισσότερα συμμαχικά εργαλεία στη φάση της εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένων των πόρων έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία δεν επετράπη να καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με αυτό το τυπικό και μη διχαστικό αίτημα. Είναι πραγματικά κρίμα».

Όταν τα έλεγε όλα αυτά από τον Άραξο ο αρχηγός των ελληνικών δυνάμεων, οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα 10 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 25 παραβιάσεις και 10 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Τα αεροσκάφη ήταν τέσσερα ζεύγη από F-16, ένα ελικόπτερο και ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο τύπου CN-235, το οποίο πραγματοποίησε τις 15 παραβιάσεις.

***

Η πρωτιά της Αχτσιόγλου

Στο μεταξύ στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρισμοί για τη συμμετοχή στην εκλογή Προέδρου. Ψηφοφόροι μέλη πλέον του κόμματος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές τις γραμμές (δηλαδή νωρίς το βράδυ της Δευτέρας) στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προηγείται στην Αττική η Έφη Αχτσιόγλου (Τομεάρχης Οικονομικών). Να σημειώσω ότι στην Αττική, εκλέγονται τα 150 από τα 300 μέλη της, δηλαδή το 50% της σύνθεσής της. Δεύτερος φαίνεται να εκλέγεται ο Διονύσης Τεμπονέρας. Στην πρώτη δεκάδα για το λεκανοπέδιο της Αττικής φαίνεται πως βρίσκονται οι: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης, όλα αυτά χωρίς ακόμα να ολοκληρωθεί καταμέτρηση. Πρώτος στα Χανιά έρχεται ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

***

Όταν η Ντόρα έφερε κοντά ΓΑΠ και Βενιζέλο

Η Ντόρα που είχε την πρωτοβουλία να τους προσκαλέσει, οι κρητικοί μεζέδες, το ρακί και κυρίως η καλή συναινετική διάθεση, έφερε τους δύο πρώην Προέδρους του ΠαΣοΚ Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο κοντά. Δηλαδή αυτό που θα γινόταν στο συνέδριο του ΠαΣοΚ σε λίγες ημέρες, το έκανε πρώτη η Ντόρα στο περιθώριο του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά. Οι κκ. Παπανδρέου κα Βενιζέλος κάθισαν μαζί στο ίδιο τραπέζι μαζί με την Ντόρα και τον Γιώργο Κατρούγκαλο (από τον ΣΥΡΙΖΑ) και τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη έπιασαν κουβέντα, τα είπαν για την Ουκρανία, αλλά και για τη στάση της Τουρκίας και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο.

***

Η Ευρώπη δεν έχει περιθώρια να μην το καταφέρει

Σε ότι αφορά στην ενότητα της Ευρώπης, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: «Αν σκεφτείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πρόβλημα μα βρει μία κοινή γραμμή, σκεφτείτε οι 45 χώρες -που πολλές από αυτές δεν είναι μέλη της Ε.Ε.- πόσο δύσκολο είναι να βρουν κοινές συνιστώσες. Το κλίμα σήμερα εδώ, ήταν πάρα πολύ θετικό και ήταν ένα κλίμα ουσιαστικής αναζήτησης λύσεων και βούλησης συνεργασίας, κατέληξε. Στο ερώτημα εάν η Ευρώπη καταφέρει να βρει ένα κοινό βηματισμό ώστε να απαντήσει στις κοινωνικές, υγειονομικές και οικονομικές ανάγκες των κοινωνιών, η κ. Μπακογιάννη απάντησε συνοπτικά: «Η Ευρώπη δεν έχει περιθώρια να μην τα καταφέρει. Σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ζούμε την εξέλιξη μιας εισβολής που μπορεί να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

***

Η προετοιμασία από το Blair House

Στο Blair House, το εντυπωσιακό κτίριο με ιστορία δύο αιώνων, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Λευκό Οίκο και είναι ο επίσημος ξενώνας όπου φιλοξενούνται οι προσκεκλημένοι του εκάστοτε Αμερικανού Προέδρου από την Κυριακή κυματίζει εκεί η ελληνική σημαία. Πέραν του πρωθυπουργικού ζεύγους, φιλοξενούνται εκεί οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η Αριστοτελία Πελώνη και ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου (διεθνείς σχέσεις ΝΔ).

Η πρώτη νύχτα, εν αναμονή της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν πέρασε στο Blair House, με προετοιμασία. Εάν εξαιρέσει κανείς το μικρό διάλειμμα που είχαν τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας για γεύμα σε ένα από τα ελληνικά εστιατόρια που υπάρχουν στην Ουάσιγκτον, οι υπουργοί είχαν εργασία. Για παράδειγμα η Νίκη Κεραμέως κατέθεσε αγωγή (και μάλιστα κατεπείγουσα) κατά ΔΟΕ – ΟΛΜΕ για την απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων της «’Ελληνικής PISA»

***

Τα περίστροφα, τα αυτόματα και το τυφέκιο του Βαρβιτσιώτη

Μια μοναδική και σπάνια συλλογή από εμβληματικά όπλα «κειμήλια» του Γιάννη Βαρβιτσιώτη κοσμεί τους χώρους του Πολεμικού Μουσείου. Πρόκειται για 63 μη λειτουργικά συλλεκτικά όπλα προέλευσης/κατασκευής από διάφορες χώρες, Αγγλία, Γερμανία, Αμερική, Βέλγιο, Ιταλία, Ρωσία, Γαλλία, Τσεχία, Ισπανία και Τουρκία. Από αυτά, τα 35 έχουν ήδη τοποθετηθεί σε προθήκες του Πολεμικού Μουσείου, ενώ τα υπόλοιπα θα αποσταλούν σε παραρτήματα του Πολεμικού Μουσείου ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται: 19 περίστροφα (Smith & Wesson, Webley, Nagant, Enfield κλπ.), 40 πιστόλια (Beretta, Browning, Walther, CZ70, Luger, Tokarev κλπ), ένα (1) τυφέκιο MAUSER, ένα (1) αυτόματο STEN και δύο (2) πιστόλια φωτοβολίδων. Τα συγκεκριμένα όπλα είχαν αποκτηθεί από τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, την περίοδο που ήταν Υπουργός Άμυνας (1990- 93), προέρχονται από τα κατά καιρούς εκποιούμενα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού και για τα οποία είχε άδεια κατοχής.