Την εκτίμηση πως η συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας με σημείο αιχμής την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο θα «κλείσει» μέσα στις επόμενες μέρες διατύπωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Ωστόσο, ζήτησε υπομονή(!) δεδομένης της καθυστέρησης στην όλη διαδικασία, εξηγώντας πως απαιτείται προετοιμασία για ένα νέο καθεστώς που θα διαρκέσει χρόνια.

«Το βήμα της απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό πετρέλαιο δεν είναι εύκολο. Αποφασίζουμε κυρώσεις που πιθανότατα θα βρίσκονται σε εφαρμογή για χρόνια, οπότε η έξοδος από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να είναι εφικτή από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.» επεσήμανε σε σημερινές δηλώσεις της η Γερμανίδα υπουργός.

Εξέφρασε, ωστόσο, την βεβαιότητα πως η συμφωνία είναι θέμα ημερών για να οριστικοποιηθεί.

Την αισιοδοξία της Γερμανίδας υπουργού δεν έδειξε να συμμερίζεται ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. «Δεν είμαι σίγουρος πως θα συμβεί (ήτοι πως θα καταλήξουν σε συμφωνία), καθώς οι θέσεις που διατυπώνονται είναι αρκετά ισχυρές. Νομίζω, ωστόσο, πως αν κατανοήσουμε την ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζουν κάποια κράτη μέλη και όλοι μας κάνουμε προσπάθεια να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Ρωσία, θα τα καταφέρουμε» δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα ζητήσουν και σήμερα στις Βρυξέλλες το ζήτημα του πετρελαϊκού εμπάργκο αναγνωρίζοντας την πίεση που υπάρχει για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που «τρέχει» εδώ και δύο εβδομάδες. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν αποκάλυψε πως στους κόλπους της Κομισιόν έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες που αφορούν το επόμενο, έβδομο, πακέτο των κυρώσεων.

Βασικό αγκάθι στις συνομιλίες παραμένει το επίμονο «όχι» της Ουγγαρίας. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιους από τους υπουργούς δεν κρύβουν πλέον τον εκνευρισμό τους για την στάση της Βουδαπέστης. «Όλη η Ένωση παραμένει όμηρος ενός και μόνο κράτους μέλους» σχολίασε εμφανώς ενοχλημένος ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών.

Η πρόταση της Κομισιόν δίνει σημαντικό χρονικό περιθώριο στην Ουγγαρία ώστε να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, όμως η Βουδαπέστη επιμένει να ζητάει πλήρη απαλλαγή από το εμπάργκο αναφορικά με τις ροές φυσικού αερίου που φτάνουν στη χώρα μέσω αγωγών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θεωρεί πως το θέμα θα λυθεί μόνο σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Θυμίζουμε πως έχει οριστεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στα τέλη του μηνός.