Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η πρόθεση -και επίσημα- της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τον πρόεδρο της χώρα να ανακοινώνει… τα δυσάρεστα στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα σημερινή άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον ρώσο πρόεδρο τού είπε για την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Ο πρόεδρος της Φινλανδίας είχε συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Ο Νιινίστο είπε στον Πούτιν ότι η Φινλανδία σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο, επικαλούμενο το Bloomberg.

Είχε προηγηθεί, προ ημερών, η ανακοίνωση της ηγεσία της Φινλανδίας για την πρόθεση ένταξης στη συμμαχία.

Σημειώνεται πως, νωρίτερα, σταμάτησαν οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία, έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Η RAO Nordic, ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.