Ο Κώστας Τσιμίκας… εκτέλεσε την Τσέλσι και η Λίβερπουλ πανηγυρίζει την κατάκτηση του FA Cup!

Ο μεγάλος τελικός του Γουέμπλεϊ δεν είχε γκολ και κρίθηκε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, με τους Reds να επικρατούν (6-5) και να κατακτούν την δεύτερή τους κούπα στην εφετινή αγωνιστική περίοδο.

Ο πρώην αμυντικός του Ολυμπιακού που πέρασε ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο, ήταν αυτός που ανέλαβε την εκτέλεση του τελευταίου και καθοριστικού πέναλτι. Ο Τσιμίκας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μεντί και τον τίτλο στην… κόκκινη μεριά του Μερσεϊσάϊντ. Μαγική στιγμή για τον Έλληνα παίκτη, που ζει το όνειρό του στο Νησί.

Εβδομήντα έξι μέρες μετά τον τελικό του League Cup, η Λίβερπουλ πανηγυρίζει ακόμη μια κούπα απέναντι στην Τσέλσι, από την άπσρη βούλα. Το όνειρο του… quadruple, παραμένει ολοζώντανο για τους «Reds», χάρη στην ψυχραιμία του 26χρονου Έλληνα μπακ.

Πλέον ο Κλοπ μπορεί να λέει με υπερηφάνεια πως είναι ο πρώτος Γερμανός τεχνικός που κατακτά το Κύπελλο Αγγλίας, μιας και κανείς άλλος συμπατριώτης του μέχρι σήμερα δεν το είχε καταφέρει…

Τέλος συναγερμός έχει σημάνει στην Λίβερπουλ εν όψει του τελικού του Champions League, με τον Σαλάχ να αποχωρεί με ενοχλήσεις στον προσαγωγό στο 33’, και την θέση του να παίρνει ο Ζότα.

Με το πόδι στο γκάζι η Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ μπήκε φουριόζα στο ξεκίνημα του μεγάλου τελικού, φτάνοντας κοντά στο γκολ σε τρείς περιπτώσεις, πριν καν συμπληρώσουμε το πρώτο δεκάλεπτο.

Αρχικά στο 4’ ο Ντίας έκανε το γύρισμα μέσα από την περιοχή, με τον Τιάγκο να μην προλαβαίνει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, ενώ στην εξέλιξη της φάσης η κεφαλιά του Σαλάχ πέρασε άουτ.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ντίας, «ταλαιπώρησε» για ακόμη μια φορά τον Τσόλοπα με τους Κεϊτά και Σαλάχ να μην μπορούν να κάνουν επαφή με την μπάλα.

Ενώ ένα λεπτό αργότερα ξανά ο Κολομβιανός ήταν, πρωταγωνιστής με τον Μεντί να τον νικά στο τετ α τετ και να κρατά το μηδέν για την ομάδα του.

Ισορρόπησε στη συνέχεια η Τσέλσι

Έπειτα από το δυναμικό ξεκίνημα της Λίβερπουλ, οι μπλε κατάφεραν να ελέγξουν τον ρυθμό της αναμέτρησης και στο 23’ να απειλήσουν για πρώτη φορά με το πλασέ του Πούλισικ να περνά ελάχιστα έξω από το δεξί δοκάρι του Άλισον.

Πέντε λεπτά αργότερα ήταν σειρά του Αλόνσο να δοκιμάσει την τύχη του, ωστόσο ο Ισπανός μπακ νικήθηκε από τον Άλισον, έπειτα από την εξαιρετική πάσα του Μάουντ.

Με ένα ξέφρενο ρυθμό στην αρχή, τέσσερις ευκαιρίες αλλά και αγωνία για τον Σαλάχ, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος το οποίο βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες χωρίς τέρματα.

Ξέφρενος ο ρυθμός στο ξεκίνημα της επανάληψης

Το δεύτερο μέρος άρχισε με ακόμα πιο φρενήρη ρυθμό σε σύγκριση με το πρώτο και στα πρώτα επτά λεπτά χάθηκαν πέντε ευκαιρίες (!) για γκολ. Η Τσέλσι είχε τις τρεις πρώτες, με τον Αλόνσο να αστοχεί με σουτ εντός περιοχής στο 46′, τον Άλισον να αποκρούει σωτήρια το σουτ του Πούλισικ στο 47′ και τον Αλόνσο να στέλνει τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι με απευθείας εκτέλεση φάουλ από πλάγια θέση στο 48′.

Ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών

Το ρεσιτάλ των χαμένων τελικών προσπαθειών συνεχίστηκε και στο επόμενο δεκάλεπτο, με την Λίβερπουλ να απειλεί με τους Κεϊτά (μπλόκαρε ο Μεντί στο 65′) και Ντίας (η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι στο 69′) και την Τσέλσι να έχει να αντιπαρατάξει το επικίνδυνο σουτ του Πούλισικ από το ύψος της μεγάλης περιοχής (έφυγε έξω από το αριστερό δοκάρι του Άλισον στο 68′).

Στο 83ο λεπτό ο Ντίας έστειλε τη μπάλα να βρει στην εξωτερική πλευρά του αριστερού δοκαριού της εστίας του Μεντί ενώ στο 84′ ο Μίλνερ έβγαλε σέντρα από τα δεξιά και ο Ρόμπερτσον με πλασέ στην κίνηση από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε τη μπάλα να βρει στο δεξί δοκάρι της εστίας των Λονδρέζων.

Το πρώτο μέρος της ημίωρης παράτασης δεν συνοδεύτηκε από κάποια αξιόλογη φάση ενώ το δεύτερο μέρος του έξτρα χρόνου άρχισε με δύο αλλαγές για την Τσέλσι, με τους Τούχελ να επιλέγει τους Αθπιλικουέτα και Λόφτους-Τσικ αντί των Τσάλομπα και Πούλισικ.

Ο Κλοπ ολοκλήρωσε τις αλλαγές του, ρίχνοντας στο ματς τον Κώστα Τσιμίκα(111′), ο οποίος έμελε να γίνει ο ήρωας για τους Reds. Στην ρώσικη ρουλέτα, το δοκάρι σταμάτησε τον Αθπιλικουέτα, ο Άλισον τον Μάουντ, δίνοντας την ασίσιτ στον Τσιμίκα, ο οποίος με κρύο αίμα και ζεστή καρδιά ανέλαβε την εκτέλεση και νίκησε τον κίπερ της Τσέλσι, για να χαρίσει στην Λίβερπουλ το 8ο Κύπελλο Αγγλίας στην ιστορία της.

Η σειρά των πέναλτι:

1-0 για την Τσέλσι ο Αλόνσο

1-1 για την Λίβερπουλ ο Μίλνερ

Άστοχος για την Τσέλσι ο Αθπιλικουέτα – Η μπάλα στο αριστερό δοκάρι

1-2 για την Λίβερπουλ ο Τιάγκο

2-2 για την Τσέλσι ο Τζέιμς

2-3 για την Λίβερπουλ ο Φιρμίνο

3-3 για την Τσέλσι ο Μπάρκλεϊ

3-4 για την Λίβερπουλ ο Αλεξάντερ-Άρνολντ

4-4 για την Τσέλσι ο Ζορζίνιο

Ο Μεντί απέκρουσε το πέναλτι του Μανέ

5-4 για την Τσέλσι ο Ζιγές

5-5 για την Λίβερπουλ ο Ζότα

Ο Άλισον απέκρουσε το πέναλτι του Μάουντ

5-6 για την Λίβερπουλ ο Τσιμίκας – Το τρόπαιο στην Λίβερπουλ!

ΤΣΕΛΣΙ: Μεντί, Τσαλόμπα (106′ Αθπιλικουέτα), Τιάγκο Σίλβα, Ρίντιγκερ, Τζέιμς, Κόβατσιτς (66′ Καντέ), Ζορζίνιο, Αλόνσο, Μάουντ, Λουκάκου (85′ Ζιγές), Πούλισικ (106′ Λόφτους-Τσικ (119′ Μπάρκλεϊ)

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ (91′ Μάτιπ), Ρόμπερτσον (111′ Τσιμίκας), Χέντερσον, Τιάγκο, Κεϊτά (74′ Μίλνερ), Ντίας (98′ Φιρμίνο), Σαλάχ (33′ Ζότα), Μανέ