Ενιαίους όρους ανταγωνισμού στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζοντας ότι οι συμβάσεις εργασίας στον κλάδο θα κηρυχθούν υποχρεωτικές για το σύνολο των εργαζομένων, με αποτέλεσμα αφενός να καλύπτουν όλους τους απασχολούμενους και αφετέρου να δημιουργήσουν ανάλογες οικονομικές συνθήκες λειτουργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Σε σύσκεψη των υπουργών Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη και Τουρισμού κ. Β. Κικίλια με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό, συζητήθηκε το θέμα της υποχρεωτικότητας της σύμβασης, όπως και το θέμα της κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας στον τομέα της εστίασης.

Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να κηρυχθεί υποχρεωτική η σύμβαση, όπως ήδη έχει γίνει και με την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχείων. Στις 31 Μαΐου έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας προκειμένου να εκδοθεί η απαιτούμενη από το νόμο γνώμη του ΑΣΕ για την επέκταση της Σύμβασης και να υπογραφεί στη συνέχεια άμεσα η απόφαση του Υπουργού Εργασίας. Προϋπόθεση για την εξέταση του θέματος, είναι να γνωστοποιηθούν από τους κοινωνικούς εταίρους στο ΑΣΕ τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να προσδιοριστεί το ποσοστό των εργαζόμενων που καλύπτονται από την Σύμβαση.

Τέλος, για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις, συμφωνήθηκε να υποβάλουν άμεσα οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης τις διαθέσιμες θέσεις στην ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), προκειμένου να γίνει διασταύρωση με τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της Υπηρεσίας και να προχωρήσει η κάλυψη των θέσεων, προς όφελος τόσο των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων.