Σε περίπου ενάμιση χρόνο, η Κροατία γίνεται το εικοστό μέλος της ευρωζώνης, μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας του νομοσχεδίου για την εισαγωγή του κοινού νομίσματος από την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.

Ο νόμος με τον οποίο το ευρώ θα αντικαταστήσει το κροατικό κούνα πέρασε με ευρεία πλειοψηφία στο 151μελές κοινοβούλιο, με 117 ψήφους υπέρ, 13 κατά και μία αποχή.

Να σημειωθεί ότι δεξιά κόμματα του κοινοβουλίου υποστήριξαν ότι δεν είναι η σωστή στιγμή για την υιοθέτηση του ευρώ εκτιμώντας ότι θα αυξήσει τη φτώχεια και τον πληθωρισμό, αλλά οι θέσεις τους απορρίφθηκαν.

Παράλληλη χρήση κούνα και ευρώ

Με βάση τον νέο νόμο, οι τιμές θα εμφανίζονται και στα δύο νομίσματα από τον Σεπτέμβριο. Το ευρώ και το κούνα θα χρησιμοποιούνται παράλληλα από τον επόμενο χρόνο.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι με την εισαγωγή του ευρώ θα μειωθούν τα επιτόκια, θα βελτιωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες επενδύσεις.

Η βασική πρόκληση για την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα είναι να συγκρατηθούν ο πληθωρισμός και οι δημοσιονομικές δαπάνες ώστε να πληροί η χώρα τα μακροοικονομικά κριτήρια της ευρωζώνης.