Είναι συναρπαστική η έκθεση «ΤΟ ΒΗΜΑ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ». Είναι ένα δημοσιογραφικό- ιστορικό ταξίδι μέσα στον χρόνο, που διαδραματίζεται μέσα σε αιώνες, που σου κόβει την ανάσα.

Βλέποντας μπροστά σου να ξετυλίγονται οι σελίδες και τα πρωτοσέλιδα της πιο ιστορικής εφημερίδας της χώρας, είναι σαν να παίρνεις και εσύ μέρος σε ένα ντοκιμαντέρ. Νομίζεις ότι σημαντικά γεγονότα ξαναζωντανεύουν μέσα στις αίθουσες του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Σοκάρει η περιγραφή της δολοφονίας του Κένεντι, νοιώθεις τον παλμό της Αλλαγής όταν βλέπεις το πρωτοσέλιδο από τον Οκτώβριο του 1981, με τη νίκη του ΠαΣοΚ, ξέρεις ακριβώς πότε και γιατί καθιερώθηκε η δημοτική γλώσσα, είναι ωσάν να ξαναζείς την αγωνιστικότητα των ελεύθερων πολιορκουμένων του Πολυτεχνείου και την οργή από τη δολοφονία Λαμπράκη.

Η έκθεση για τα 100 χρόνια του «Βήματος» ένωσε παράλληλα πολιτικές και πολιτικούς. Μαζί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργοί θαύμαζαν την ιστορία των σελίδων, συζητούσαν μεταξύ τους, ανάλυαν τα γεγονότα, έβγαζαν ειδήσεις. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, για παράδειγμα, έχοντας στα χέρια του πολύχρωμες κονκάρδες για τα 100 χρόνια της εφημερίδας, έλεγε σε πηγαδάκι, πώς ο Πρωθυπουργός και γενικά το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για την πρώτη μετά την πανδημία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δια ζώσης. Αναφέρθηκε πολλές φορές με κολακευτικά λόγια για τον κ. Μητσοτάκη, ότι είναι θεσμικός, ότι του αρέσει η τάξη και ότι στεναχωριέται εάν ξεφεύγουν τα πράγματα από τον θεσμικό τους ρόλο. Και εκεί που νόμιζες ότι τα λέει όλα για να είναι και πάλι στο Επικρατείας, ξαφνικά σταματά και αποκαλύπτει πως ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να μην είναι ξανά στο Επικρατείας, γιατί δεν θέλει να του λένε πως δεν έχει εκλεγεί με σταυρό! Προφανώς για να την βγει στον κ. Τσίπρα που τον είχε μεμφθεί στη Βουλή.

Σε κάποια στιγμή είδα την Ντόρα Μπακογιάννη να συνομιλεί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως θα κατέβει στα Χανιά το Σαββατοκύριακο για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Με την Ντόρα να του αποκαλύπτει ότι θα φιλοξενήσει όλους από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο σπίτι της και ότι έχει προσκαλέσει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο στα Χανιά. Πρόσεξα επίσης την Ντόρα να έχει μια εγκάρδια συνομιλία με την Μαριάννα Λάτση και την Εμμανουέλα Βασιλάκη. Κοίταζα τον Νίκο Φίλη να συνομιλεί για ώρα με τον Αλέκο Παπαδόπουλο μπροστά στο πρωτοσέλιδο του «Βήματος» για την κατάργηση της Βασιλείας, τον Νίκο Χαρδαλιά να συζητεί για την αντιπυρική προστασία με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Και όλα αυτά να διαδραματίζονται στους (μαύρους) τοίχους του Ιδρύματος Γουλανδρή όπου η ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων ξαναζωντάνευε. Και μπορεί, σήμερα η γενιά των εφημερίδων να παρέρχεται, εσύ αγαπητέ αναγνώστη να διαβάζεις τον «Βηματοδότη», από τις πιο μακροημερεύουσες στήλες, από tovima.gr ή από τα Sociall media, αλλά ελπίζω και εύχομαι ότι πάντα θα υπάρχει ένα «έντυπο» για να γυρίσεις τις σελίδες του αύριο….

■■■

Ο άνθρωπος Τίγρης στην 116 Πτέρυγα Μάχης

Γέμισε ο ουρανός του Αιγαίου με μαχητικά. Και όταν λέω «ουρανός του Αιγαίου», εννοώ σε όλο το FIR Αθηνών με την άσκηση Tiger Meet 2022. Ό,τι πιο σύγχρονο έχουν να επιδείξουν οι χώρες με μαχητικά αεροσκάφη στις μοίρες «Τίγρεις» βρέθηκαν στην αεροπορική βάση στον Άραξο. Σκοπός της άσκησης είναι να παρέχει υψηλής ποιότητας επιχειρησιακή εκπαίδευση υπό το πνεύμα «Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις» βελτιώνοντας τις δεξιότητες και τη συνεργασία των μελών στη διεξαγωγή σύνθετων επιχειρήσεων.

Στον Άραξο, στην 116 Πτέρυγα Μάχης, εμφανίστηκε και ένας τύπος ντυμένος… Τίγρης, ο οποίος στάθηκε σε στάση προσοχής, απέδωσε τιμές, χαιρετούσε στρατιωτικά και έκλεψε τις εντυπώσεις. Η φωτό του κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Τι ακριβώς συνέβη; Οι μασκότ, που κλέβουν την παράσταση σε τέτοιες ασκήσεις, αποτελούν «παράδοση» για τις ένοπλες δυνάμεις ξένων χωρών. Στην Tiger Meet 2022 ο άνθρωπος που φοράει τη στολή τίγρη είναι Γάλλος ιπτάμενος, ο οποίος συμμετέχει στη συγκεκριμένη συνάντηση κάθε χρονιά. Για αυτό και στέκεται σε στάση προσοχής την ώρα που οι άλλοι χαιρετούν στρατιωτικά.

■■■

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία και τα… σουβλάκια στο Στεφανοβίκειο

Εάν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία προκλήθηκε ένταση, σκεφτείτε τι έχει να γίνει όταν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Ο εισηγητής της μειοψηφίας Δημήτρης Βίτσας είπε σαφέστατα πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναέλθει στην εξουσία θα διαπραγματευθεί και πάλι τη συμφωνία. Τώρα τελευταίως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητεί μόνον εκλογές, αλλά δηλώνει πως θα καταργήσει ή θα επαναδιαπραγματευθεί νόμους ή συμφωνίες που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ειδικά για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία είπε ότι η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παίρνουν όλα όσα έχουν ζητήσει. Και τι κερδίζουμε; Διερωτήθηκε. Σας μεταφέρω ακριβώς τι είπε από τα επίσημα πρακτικά Βουλής για να σχηματίσετε δική σας γνώμη: «Το μοναδικό πράγμα που θα κερδίσουμε είναι μερικά περισσότερα σουβλάκια στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκειο. Μα είναι δυνατόν; Όποτε προσήλθαμε με τη λογική του υπάκουου παιδιού, με τη λογική αν θέλετε, όπως το είχε πει και ο κ. Μητσοτάκης, του προκεχωρημένου φυλακίου και του δεδομένου συμμάχου, δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα. Στη δύσκολη στιγμή, δυστυχώς, μπορεί και να χάσουμε. Βεβαίως δεν θα χάσουμε, γιατί εγώ έχω εμπιστοσύνη στον πατριωτισμό αν θέλετε όλων των Ελλήνων και όλων των βουλευτών για να είμαι καθαρός και ξέρω, ότι δεν θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση η οποία μέχρι και της τελικής ρανίδας της προσπάθειάς της, ανεξάρτητα την πολιτική, από τους κομμουνιστές μέχρι τους δεξιούς, δεν μιλάω ποτέ για τους ακροδεξιούς γιατί αυτή είναι μια άλλη ιστορία.»

■■■

Το μυστήριο με τις ανακοινώσεις της Πέμπτης

Έχει ενδιαφέρον όλη αυτή η ιστορία με την ελληνοαμερικανική συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε και ξαναέλεγε πως δεν κερδίσαμε τίποτα (ενώ δώσαμε πολλά), με τον υπουργό Άμυνας να τους συστήνει υπομονή. Κάτι πήγε να πει, αλλά τον διέκοψε ο Διονύσης Χατζηδάκης, ναύαρχος έ.α. Συνέστησε στον υπουργό να μην πει τίποτα άλλο, γιατί θα το πει την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός. Τι θα πει λοιπόν την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός; Ρώτησα, αλλά ουδείς έλεγε, το κρατούσαν, βλέπετε, για έκπληξη. Αλλά για να μην χαλάσω την έκπληξη σας πληροφορώ ότι την Πέμπτη θα ανακοινωθεί νέος οπλισμός (μόνον αυτό δεσμεύτηκα να σας πω). Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Μπάιντεν.

■■■

Τάκη έχουμε πρόβλημα…

Παλαιότερα, όταν δύο υπουργοί ήθελαν να επικοινωνήσουν εμπιστευτικά, χωρίς να τους ακούσει ο περιβόητος Τόμπρας του ΟΤΕ χρησιμοποιούσαν τα λεγόμενα τριψήφια απόρρητα τηλέφωνα ή «πορτοκαλί τηλέφωνα», τα οποία είχαν ενσωματωμένα μια μηχανή κρυπτογραφήσεως. Πέρασαν πολλά χρόνια έως ότου καταργηθούν τα πορτοκαλί τηλέφωνα, αλλά με την κινητή τηλεφωνία, το what’s up και τα λοιπά καλά (ή κακά) που προσφέρει η κινητή τηλεφωνία, τα κυβερνητικά στελέχη απομακρύνθηκαν κάπως από τα πορτοκαλί τριψήφια τηλέφωνα. Δεν τα πολυχρησιμοποιούν. Αλλά αλήθεια ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι δύο στελέχη, ένας υπουργός και ένας δήμαρχος, αντί να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μεταξύ τους ή έστω να συναντηθούν, απευθύνουν από το… ραδιόφωνο δημοσίως πρόσκληση για συνάντηση; «Τάκη έχουμε πρόβλημα…», κάλεσε από ραδιοφώνου ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο για συνάντηση. Και όπως ήταν αναμενόμενο τα σόσιαλ μίντια πήραν φωτιά. Τι συνέβη όμως και ο Δήμαρχος απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση με έναν υπουργό από το ραδιόφωνο;

Τον… παρακαλεί, είπε, εδώ και ένα μήνα να συναντηθούν και αυτός (λέει ο δήμαρχος) δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα. Και τούτο επειδή υπάρχει ανάγκη για προληπτική, ενεργή και διαρκή αστυνόμευση στην Αθήνα «που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ασφαλείας» και πρόσθεσε: «Τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να το λύσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκαθαρίζοντας: «Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θέλει να παίξει πολιτικό παιχνίδι. Πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών και ο πρωθυπουργός επίσης».

■■■

Απορίες προκαλεί η στάση του Δημάρχου

Αμέσως απάντησε ο υπουργός μέσω «κύκλων» του: «Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο Δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας; Αυτά ανέφεραν κύκλοι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη: Και πρόσθεσαν με νόημα: Απορίες προκαλεί η στάση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ο Δήμαρχος φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις “σκούπα” στη δημόσια τοποθέτησή του. Η επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής με τον αρμόδιο Υφυπουργό να συντονίζει τις ενέργειες που αποφασίζονται.

■■■

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης και το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ

Το προγραμματικό πλαίσιο του ΠαΣοΚ – Κινήματος Αλλαγής παρουσίασαν ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ο Επικεφαλής του In Social και πρώην Υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης, και ο σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων της ΚΟ, Ηλίας Κικίλιας.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος μετά την περιπέτεια της υγείας του επανήλθε, στην ομιλία του για το σχέδιο προγράμματος της παράταξης (πραγματικά εντυπωσιακό και πρωτοποριακό) , αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες επεξεργασμένες και μελετημένες προτάσεις που θα είναι η βάση ενός ανοιχτού δημόσιου διαλόγου το αμέσως προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα μίλησε για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης, τον καθορισμό μιας ολοκληρωμένης βιομηχανικής χωροθέτησης ώστε να προαχθούν τομείς όπως η κυκλική οικονομία, η αναβάθμιση της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας. Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των παραγωγικών επενδύσεων και των υποδομών, παρεμβάσεων στο φορολογικό σύστημα με στόχευση στη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των υπερκερδών. Τη δημιουργία ενός ενιαίου οργάνου διοίκησης και διαχείρισης, που δε θα εξαντλείται μόνο σε φυσικές καταστροφές. Επίσης, αναφέρθηκε σε μια σειρά προτάσεων αναφορικά με την εργασία, την υγεία και την παιδεία.

■■■

Η my giagia και ο my pappous μου

Tα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επέδωσε ο νέος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης. Αμέσως μετά την ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο (παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη), ο πρέσβης Τσούνης είχε σύντομη συνομιλία με την Πρόεδρο: Είπε για τα παιδικά του χρόνια μιλώντας κάποτε στα ελληνικά και κάποτε στα αγγλικά. Είπε για τον «my παππού» του και την «my γιαγιά» του στο χωριό Πλάτανο της ορεινής Ναυτακτίας που τον περίμεναν τα καλοκαίρια. Είπε ακόμα ότι μεγαλώνοντας, οι γονείς του, τού εμφύσησαν τις ελληνικές αρετές της καλοσύνης, της αγάπης και πάνω από όλα, του φιλότιμου. Έμαθε την ελληνική ως πρώτη του γλώσσα. Εξέφρασε τη συγκίνησή του που επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και ερωτηθείς σχετικά από την Πρόεδρο, αναφέρθηκε στον τόπο καταγωγής της οικογένειάς του, καθώς και στους ιδιαίτερους δεσμούς του με την Ελλάδα. Είπε τέλος που θα επισκεφθεί κάθε γωνιά της Ελλάδας και θα συναντήσει τους Έλληνες. Το απόγευμα ο Αμερικανός πρεσβευτής παρέθεσε δεξίωση στο σπίτι του. Ήταν εκεί και η μητέρα του, καθώς και η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα.

■■■

Όταν οι γαλάζιοι βουλευτές αντίκρυσαν την Τήλο

Το κέντρο κυκλικής καινοτομίας εγκαινιάστηκε σήμερα στην Τήλο όπου επιτυγχάνεται 100% εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων. Το πρόγραμμα, που ονομάζεται just going που φέρνει την Τήλο να είναι το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων παρουσίασε ο πρόεδρος της εταιρείας Polygreen Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος. Και εκεί στην ακριτική Τήλο συνέβη κάτι που πρώτη φορά γίνεται. Συνεδρίαση γαλάζιων βουλευτών εξ αποστάσεως.

Συγκεκριμένα: Κατά την επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο Τήλου, όπου παρουσιάστηκε πώς τα παιδιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης έπρεπε να παρουσιάσει στην Κ.Ο της ΝΔ την εισήγηση του σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που έρχεται στη Βουλή την Πέμπτη. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου και τα υπόλοιπα μέλη της Κ.Ο είχαν την ευκαιρία να γευτούν από απόσταση την μοναδική εμπειρία που βιώναν από κοντά οι παρευρισκόμενοι στις εκδηλώσεις στην Τήλο.

■■■

Τα νιάτα πήγαν Δίστομο

Πλημμύρισε νιάτα το Δίστομο τις τελευταίες ημέρες: Περίπου 750 μαθητές και μαθήτριες από 5 σχολεία της Αθήνας και της Βοιωτίας επισκεφθηκαν με τους εκπαιδευτικούς τους το Μαυσωλείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου τις τρεις τελευταίες εργάσιμες ημέρες, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων. Συνδύασαν έτσι την εκδρομή τους με την απόκτηση γνώσεων από το πεδίο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και ιδιαίτερα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που έκαναν οι Γερμανοί ναζί στο Δίστομο με την Σφαγή των 228 κατοίκων του μέσα και από βιωματικές δράσεις. Τα Σχολεία που επισκέφθηκαν το Δίστομο (όπως και το παρακείμενο ονομαστό Βυζαντινό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά και την Κρύα της Λιβαδειάς) είναι το Δημοτικό Σχολείο Αλιάρτου Βοιωτίας, το 52ο Γυμνάσιο Κολωνού, το 7ο Γυμνάσιο Αχαρνών, το 4ο Λύκειο Γλυφάδας και το Γυμνάσιο-Λύκειο Μαραθώνα.

■■■

Είμαι σε παραλία στην Ελλάδα. Είσαι τρελός;

Καλεσμένος στην εκπομπή «Saturday Night Live» ήταν το περασμένο Σάββατο ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη μητέρα του. Ο διάσημος ηθοποιός θέλησε να πει δημόσια «χρόνια πολλά» για τη Γιορτή της Μητέρας, αποκαλύπτοντας πως ήταν σε μια παραλία στην Ελλάδα. «Προσφερθήκαμε να τη φέρουμε εδώ, με εισιτήριο πρώτης θέσης» είπε, με εκείνη να απαντά: «Είμαι σε μια παραλία στην Ελλάδα. Είσαι τρελός;».

Με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δεν έχασε την ευκαιρία και πρότεινε αμέσως στον Μπέντεντικτ Κάμπερμπατς να έρθει κι αυτός στην Ελλάδα με μια από τις απευθείας 63 πτήσεις ΗΠΑ-Ελλάδας που υπάρχουν. “Ίσως θα σκεφτόσουν να έρθεις στην Ελλάδας, καθώς, όπως φαίνεται, η μαμά σου δεν προβλέπεται να φύγει σύντομα. Έχεις 63 πτήσεις μέσα στην εβδομάδα από ΗΠΑ προς Ελλάδα για να διαλέξεις» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.