Για την ρήτρα αναπροσαρμογής και την σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή της, μίλησε στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβητώντας τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζητώντας να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς μέχρι να κριθούν στα δικαστήρια οι προσφυγές κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής ως καταχρηστικής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη στην συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό, στο οποίο έχει καταθέσει το κόμμα του την επίμαχη τροπολογία, καλώντας την πλειοψηφία αν δεν θέλει να την ψηφίσει να καταθέσει δική της τροπολογία στην κατεύθυνση αυτή δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την ψηφίσει. Ο κ. Τσίπρα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειμμα συναίσθησης για το τι συμβαίνει σήμερα στην κοινωνία και σε τι τρομακτικές αυξήσεις καλείται να ανταπεξέλθει η κοινωνία, η μεσαία τάξη και οι κυρίως οι αδύναμοι» κάνοντας λόγο για «λαίλαπα στους λογαριασμούς με την ρήτρα αναπροσαρμογής, με την ρήτρα της ληστείας», όπως την χαρακτήρισε. «Θαρρείτε ότι η κοινωνία ζει στον κόσμο που εσείς ζείτε», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε και να προσπαθείτε να μετατρέψετε το μαύρο σε άσπρο» και κάλεσε την πλειοψηφία να «σταματήσετε να συμπεριφέρεστε απέναντι στους πολίτες με τρόπο κυνικό, να τους υποβαθμίζετε, να υποτιμάτε την νοημοσύνη τους και να τους λέτε και τζαμπατζήδες».

«Αν το τζάμπα πέθανε, πληρώστε επιτέλους τα χρέη σας προς το Δημόσιο», είπε απευθυνόμενος στην ΝΔ, ενώ εκτίμησε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργό «αφήνουν για άλλη μια φορά ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας» ενώ εκτίμησε ότι ο μηχανισμός επιστροφής χρημάτων στους καταναλωτές «θα αποδειχτεί πλαστός ο μηχανισμός ότι θα δώσετε 600 ευρώ πίσω». «Όταν κάνεις τον λογαριασμό τα 280 εκ. για 4 εκ. καταναλωτές θα γυρίσουν μπούμερανγκ όταν θα έρθουν οι λογαριασμοί και αντί για 600 ευρώ θα δουν 50 και 80 ευρώ επιστροφή», εκτίμησε.

Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν καλούμε σε ένα κίνημα δεν πληρώνω, καλούμε όμως εσάς να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να απειλείτε τους καταναλωτές με διακοπή του ρεύματος». «Σταματήστε να κόβετε το ρεύμα σε ανάπηρους, συνταξιούχους και ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν. Σταματήστε αυτό το αίσχος που ονομάστηκε ρήτρα αναπροσαρμογής», πρόσθεσε, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την ΔΕΗ λέγοντας ότι «την μετατρέψατε σε μαγαζί βολέματος γαλάζιων παιδιών», κάνοντας λόγο για «επέλαση στον δημόσιο πλούτο, γιουρούσι και λεηλασία».

Υποστηρίζοντας την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως όσο αναμένουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης για την ρήτρα «να μην κόβεται το ρεύμα, να μην οδηγηθούμε σε ανθρωπιστική κρίση» καθώς «δεν μπορεί μια παράνομη και καταχρηστική ρήτρα να επιβάλλει τον πολλαπλασιασμό των αυξήσεων στους λογαριασμούς». Όσον αφορά τα υπερκέρδη, κατηγόρησε την κυβέρνηση και την ΡΑΕ ότι έχει περάσει ενάμισης μήνας από την σχετική συζήτηση στην Βουλή και ακόμα δεν ξέρουμε πόσα είναι τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας. «Η ΡΑΕ διαρρέει ποσά, να έρθει να ενημερώσει επίσημα πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη. Φέρτε επιτέλους τα στοιχεία», είπε, ενώ κάλεσε τους πολίτες «να αντισταθούν σε αυτή την αισχροκέρδεια, τον διαμοιρασμό των ιματίων τους», δηλώνοντας πως «στην ρήτρα Μητσοτάκη να αντιτείνουμε την ρήτρα της πολιτικής αλλαγής».

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης τον κατηγόρησε ότι δεν είπε απολύτως καμία κουβέντα για την πρωτοβάθμια υγεία και τις τομές που εισάγει το

συζητούμενο νομοσχέδιο, ενώ του ευχήθηκε «καλή επιτυχία στις εκλογές της Κυριακής (για ανάδειξη αρχηγού) και να του ευχηθώ επίσης κάποια στιγμή να κάνετε εκλογές με πάνω από έναν υποψηφίους». Όσον αφορά την τροπολογία τόνισε ότι «είναι άνευ αντικειμένου» και ότι διαστρεβλώνει τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε κάνει παρεμβάσεις ουσίας που θα τις δει ο καταναλωτής στους λογαριασμούς του», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην πληρώνουν οι πολίτες μέχρι να κριθεί η ρήτρα. Και αν κριθεί νόμιμη; Θα πληρώσουν αναδρομικά και με πρόστιμα. Τακτική της κοροϊδίας». «Ασχέτως της νομιμότητας με τις παρεμβάσεις εξαλείφουμε τις συνέπειες που υπάρχουν», κατέληξε ο κ. Πλεύρης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε: «Στερείστε της απόλυτης αίσθησης του τι περνούν οι πολίτες. Αφήσατε 9 μήνες να κρυώνουν και να κυνηγούν τα χρέη και τώρα μας λέτε πώς τολμάτε, ενώ υπάρχει μια προσφυγή τεκμηριωμένη. Αυτό που λέμε είναι: μέχρι που να κριθεί η προσφυγή, όχι αποκοπές».