Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον στις 10 Μαΐου, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ενόψει και των συνόδων κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ντράγκι, η συνάντηση αυτή θα επικεντρωθεί «στον συντονισμό μεταξύ των Συμμάχων, για τα μέτρα με τα οποία θα στηριχθεί ο ουκρανικός λαός και θα αντιμετωπιστεί η αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας».

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης περιφερειακά και παγκόσμια θέματα ασφάλειας, οικονομικά ζητήματα, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της ιταλικής κυβέρνησης, «θα είναι μια ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί εκ νέου η ιστορική φιλία και η ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

Η συνάντηση «θα μπορέσει να προσφέρει μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις παγκόσμιες προκλήσεις κοινού ενδιαφέροντος», σημειώνεται, όπως «τις προετοιμασίες για τις Συνόδους Κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ» τον Ιούνιο, αλλά και «για τη συνεργασία σε θέματα ενέργειας, ψηφιακής ασφάλειας, τροφίμων και κλιματικής αλλαγής».

Συνάντηση με την Πελόζι και ένα βραβείο

Στις 11 Μαΐου, ο Μάριο Ντράγκι θα μεταβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου θα συναντηθεί και με την πρόεδρο Νάνσι Πελόζι.

Την ίδια ημέρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα βραβευθεί από το Ατλαντικό Συμβούλιο με το Βραβείο Διακεκριμένης Ηγεσίας 2022 (Distinguished Leadership Award).

Πρόκειται για έναν σημαντικό έπαινο που χορηγείται «σε μια υποδειγματική ομάδα ατόμων, που συνέβαλαν στην αποστολή του Ατλαντικού Συμβουλίου για τη διαμόρφωση του παγκόσμιου μέλλοντος από κοινού», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του θεσμού.