Μετά την εκτίμηση του διευθυντή της CIA για τα πυρηνικά όπλα, τώρα ο ίδιος προσπαθεί να σκιαγραφήσει τον Πούτιν και να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του.

Όπως τονίζει μάλιστα ο Γουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της CIA, η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, που επικεντρώνεται τώρα στο Ντονμπάς στα ανατολικά και στο νότο είναι «τουλάχιστον εξίσου επικίνδυνη και ίσως «ακόμη πιο επικίνδυνη» φάση απ’ ό,τι η πρώτη.

«Πιστεύω ότι ο Πούτιν έχει ποντάρει πολλά σε αυτή τη δεύτερη φάση μιας απίστευτα άσχημης και βίαιης επίθεσης εναντίον των Ουκρανών», είπε ο Μπερνς σε εκδήλωση των Financial Times στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης πιθανότατα προσπαθεί «να προσαρμοστεί σε κάποια από τα διδάγματα από τις αποτυχίες της πρώτης φάσης», τονίζοντας παράλληλα ότι η CIA δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Πούτιν πιστεύει πως δεν επιτρέπεται να ηττηθεί

Ο διευθυντής της CIA υποστήριξε ακόμη, σύμφωνα με το AlJazeera, ότι «ο Πούτιν βρίσκεται σε μια τέτοια διανοητική κατάσταση που πιστεύει ότι δεν επιτρέπεται να ηττηθεί», και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος ηγέτης «είναι πεπεισμένος ότι αν διπλασιάσει τις προσπάθειες θα επιτύχει πρόοδο».

Τόνισε ακόμη ότι πολλά, περιλαμβανομένης της έκτασης του πολέμου και το κατά πόσον οι εδαφικές βλέψεις της Ρωσίας θα παραμείνουν περιορισμένες στα νοτιοανατολικά ή θα επεκταθούν για να συμπεριλάβουν ξανά την Οδησσό, το Κίεβο και άλλες περιοχές – θα εξαρτηθούν από το αν οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επιδείξουν δυναμική τις επόμενες εβδομάδες.

Το «τεράστιο λάθος του Πούτιν» σύμφωνα με  τον διευθυντή της CIA

«Συμφωνώ απολύτως ότι είναι ανεύθυνο – είναι πολύ επικίνδυνο όταν οι άνθρωποι μιλούν πάρα πολύ, είτε διαρρέουν ιδιωτικά είτε μιλούν δημόσια για συγκεκριμένα θέματα πληροφοριών», είπε ο Μπέρνς. Και επεσήμανε: «Ήταν ένα μεγάλο λάθος – το μεγαλύτερο λάθος του Πούτιν – στον σχεδιασμό αυτής της εισβολής και στη συνέχεια στην έναρξή της που υποτίμησε τους Ουκρανού. Και νομίζω ότι είναι εξίσου λάθος για οποιονδήποτε από εμάς να υποτιμά αυτό που φέρνει στο τραπέζι από άποψη πληροφοριών για την υπεράσπιση της χώρας του».

Ο Μπερνς παραδέχτηκε ότι προκαλεί «ανησυχία» το γεγονός ότι ο Πούτιν χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά είπε ότι η ρητορική του δεν θα πρέπει να είναι αποτρεπτική για μια διευρυμένη συμμαχία, εάν αυτό συμφωνήσουν τελικά οι δύο σκανδιναβικές χώρες και το ΝΑΤΟ να κάνουν, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό.