Tις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» στην οποία θα ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά, ανακοίνωσε  ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Το πρόγραμμα αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών,  με νέα. Οι  παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου.

«Δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο, απλά η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα, άρα όσο πιο μεγάλο μειώνεται η επιδότηση και όσο πιο αδύναμος, αυξάνεται η επιδότηση», είπε ο κ. Σκρέκας στον Σκάι.

Εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000 ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Η παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα εφαρμοστεί

Ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβερνητική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου, θα εφαρμοστεί.

«Δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ή μη εφαρμογής. Θα εφαρμοστεί. Η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανασταλεί, οι λογαριασμοί στους καταναλωτές θα έρθουν χαμηλότεροι και αυτό έχει σημασία. Τελικά να έρθει ένας λογαριασμός που να έχει μια τιμή μια αξία που να είναι προσιτή», τόνισε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο που η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εβδομάδα που μας έρχεται, προσδιορίζει έναν νέο μηχανισμό, που αποσυνδέει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με του φυσικού αερίου, στην οποία και οφείλεται επί της ουσίας η «έκρηξη» στις τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκμηδενίσει ένα πρόβλημα από μόνη της αλλά απορροφά ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Απορροφά το 85% της αύξησης για τις κατοικίες κύριες και μη κύριες και το 82% για 1.250.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες και το 90-95% των αγροτών.

«Από την  1η Ιουλίου προχωράμε σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή. Βάζουμε επί της ουσίας ένα πλαφόν στη χονδρική και επιπλέον από αυτό ερχόμαστε και βάζουμε με επιπλέον επιδοτήσεις και ένα πλαφόν και στη λιανική. Και για όσο διάστημα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής», σημείωσε.