Η Κύπρος είναι ήταν η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η πλειονότητα του πληθυσμού δεν θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Στην Ελλάδα η πλειονότητα με μικρή διαφορά θεωρεί τη Ρωσία κύρια υπεύθυνη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά ευρήματα, το 23% των ερωτηθέντων στην Κύπρο «διαφωνεί πλήρως» με το γεγονός ότι οι ρωσικές αρχές φέρουν την κύρια και κύρια ευθύνη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ένα άλλο 28% «τείνει να διαφωνεί με αυτό». Συνολικά, αποδείχθηκε ότι το 51% των Κυπρίων αντιτάχθηκε σε μια τέτοια δήλωση.

Μετά την Κύπρο, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (46%), αλλά και στην Ελλάδα (45%) όπου όμως το 27% συμφωνεί πλήρως με το ότι οι Ρώσοι ευθύνονται για τον πόλεμο και το 24% τείνει να συμφωνήσει με αυτό (σύνολο 51%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθυσμού που θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη βρέθηκαν στη Φινλανδία (6%), την Πολωνία και την Ολλανδία (7% έκαστη). Κατά μέσο όρο, στην ΕΕ, το ποσοστό εκείνων που δεν κατηγορούν τη Ρωσία για τη σύγκρουση ήταν 17%.

Μεταξύ των Κυπρίων καταγράφηκε και το μικρότερο ποσοστό όσων ικανοποιήθηκαν από την αντίδραση του ΝΑΤΟ στην έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία (18%), με δεύτερους τους Έλληνες (24%). Τη μεγαλύτερη έγκριση στις ενέργειες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προκαλούν οι Δανοί (69%).

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες στην Κύπρο ήταν οι λιγότερο πρόθυμοι να ταυτιστούν με την Ευρώπη από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης (19%), έχουν επίσης το χαμηλότερο ποσοστό όσων υποστηρίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη χρηματοδότηση της απόκτησης και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (30%).

Η Κύπρος καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην ΕΕ ως προς το ποσοστό όσων εγκρίνουν τις αντιρωσικές κυρώσεις με 48% (η Βουλγαρία καταλαμβάνει την τελευταία θέση με 44%) και επίσης κλείνει τη λίστα με αυτούς που υποστήριξαν την μέτρα κυρώσεων που ελήφθησαν κατά πλούσιων Ρώσων (46%).

Επιπλέον, η Βουλγαρία και η Κύπρος είναι ουραγοί στη λίστα των χωρών που πιστεύουν ότι η Ουκρανία είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας (48% η καθεμία).

Πηγή: Ευρωβαρόμετρο