Ούτε μια στιγμή, ακόμα και μετά τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις, έβαλε λουκέτο το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά του οποίου οι υπεύθυνοι κατηγορούνται για 30 ανθρωποκτονίες ηλικιωμένων και οκτώ απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η δικηγόρος που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων, Μαρία Παπαδάκη, πρόσφατα έγινε αλλαγή ονομασίας του γηροκομείου από «Αγία Σκέπη» σε «Ευ ζην Care».

«Δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί. Δεν σφραγίστηκε ούτε για μία ημέρα. Επίσης, στο παρελθόν όταν είχε επανεκδοθεί απόφαση σφράγισης της δομής, οι αρχές δήλωναν ότι δεν εκτελείται διότι οι αρχές δεν πάνε να πάρουνε τους ανθρώπους τους».

Η αλλαγή έγινε με ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο εξασφάλισε το MEGA, με το οποίο τροποποιήθηκε το καταστατικό. Την εξουσιοδότηση έδωσαν μέσα από τις φυλακές οι προφυλακισμένες από τον περασμένο Φεβρουάριο ιδιοκτήτριες του γηροκομείου, μητέρα και κόρη.

Ήδη μάλιστα οι αλλαγές εμφανίζονται και στο Google Maps.

Γιατί δεν σφραγίστηκε;

Οι εικόνες των ηλικιωμένων που βίωσαν τον εφιάλτη στο γηροκομείο σοκάρουν. Μετά την παραμονή της στο γηροκομείο, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα φιλοξενώντας 25 άτομα, η εικόνα τους άλλαζε δραματικά: ταλαιπωρημένοι και αποστεωμένοι, αρκετοί κατέληξαν στο θάνατο.

«Η διευθύντρια της δομής ουδέποτε έδωσε τα στοιχεία των συγγενών για να πάνε να τους παραλάβουν. Τώρα μας λέγανε ότι δεν έχουμε τι να κάνουμε τους γέροντες και τυχαία έμαθα ότι το δημοτικό γηροκομείο είχε προσφέρει 15 θέσεις για μεταστέγαση ηλικιωμένων και η περιφέρεια δεν το είχε γνωστοποιήσει αυτό».

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως βάσει του εγγράφου το γηροκομείο είχε αλλάξει ονομασία και το 2009. Τότε από «Ερέχθειο» είχε μετονομαστεί σε «Αγία Σκέπη».

Όλοι οι θάνατοι στο γηροκομείο, οι οποίοι από το 2015 μέχρι και το 2021 ανέρχονται σε 293, αποδίδονταν σε καρδιακή ανακοπή.

Από την πλευρά της αντιπεριφέρειας Χανίων τονίζεται ότι δεν έχει καμία εντολή από Εισαγγελέα ή αρμόδια Υπηρεσία να κλείσει ο οίκος ευγηρίας μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη.