Οι παρεμβάσεις σε τέσσερα πεδία για την μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα (παραμονή του Συνεδρίου της ΝΔ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν αποτέλεσμα πολλαπλών συσκέψεων με υπουργούς και με συνεργάτες. Ήταν, η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, ένα πρόβλημα που ταλάνιζε εδώ και καιρό την κυβέρνηση και προκαλούσε πονοκέφαλο σε βουλευτές της ΝΔ και απόγνωση στους καταναλωτές. Αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός δεν επέλεξε να απευθυνθεί στους καταναλωτές χορηγώντας επιδόματα αλλά να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα. Οι ανακοινώσεις έγιναν όχι όμως με φόντο το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως συνήθιζε έως τώρα, αλλά από μια διπλανή αίθουσα εκεί όπου δέχεται συνήθως τους επισκέπτες με θέα τον κήπο του Μεγάρου Μαξίμου. Και τούτο γιατί, όπως έμαθα, επρόκειτο για ανακοινώσεις και όχι για πρωθυπουργικό μήνυμα.

Όπως μου είπαν οι συνεργάτες του, το όλο το θέμα το χειρίστηκε μόνος του, το απόγευμα της Πέμπτης αφού είχε τις σχετικές εισηγήσεις. Φορώντας σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και σκούρα γραβάτα, έχοντας δίπλα του τις σημαίες της Ελλάδος και της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Είπε ακόμα ότι όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Η κυβέρνηση, όπως είπε με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

***
Αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής

Αναστέλλεται, ανακοίνωσε, ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα «υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας». Πώς θα γίνει αυτό; Με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας. Θέτει, ανέφερε, η κυβέρνηση ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιεί, όπως είπε, τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή.

***
Και συμβουλές για αλλαγή συνηθειών

Στο τέλος έδωσε και συμβουλές για αλλαγή συνηθειών. Είπε συγκεκριμένα ότι «η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Έτσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας» πρόσθεσε.

***
Τα ελληνοτουρκικά SMS για τις υπερπτήσεις

Σήμερα θα σας αποκαλύψω μερικά ελληνοτουρκικά sms. Προτού σας πω ποιος έστειλε σε ποιον μήνυμα στο κινητό του, θα σας πάω μερικές ημέρες πίσω σε μια βάση της Γερμανίας όπου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έψαχνε τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για να «τσεκάρει» εάν ο αριθμός του κινητού του Έλληνα υπουργού ισχύει. Κρατείστε τη λέξη «τσεκάρω», γιατί, όπως θα δείτε παρακάτω έχει τη σημασία της. Συνεπώς οι δύο υπουργοί είχαν ο ένας του άλλου το κινητό και μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να συνομιλήσουν ή να στείλουν μηνύματα. Το κινητό ήταν πολύ πιο εύκολο για επικοινωνία, από τα λεγόμενα κόκκινα τηλέφωνα που κάθε φορά λεγόταν ότι ενεργοποιούνταν και ουδέποτε όμως τα χρησιμοποίησαν.

Εκείνη την Τετάρτη που οι Τούρκοι με θράσος πραγματοποιούσαν τις δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά προκαλώντας την οργή της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε οργισμένο μήνυμα στον Ακάρ γράφοντάς του για τις απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες. Αντί άλλη απαντήσεως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έστειλε το δικό του μήνυμα στον Έλληνα υπουργό γράφοντας απλώς τρεις λέξεις: «Θα το τσεκάρω»! Και τίποτα άλλο. Δηλαδή αμφισβητούσε όλες τις προκλητικές υπερπτήσεις και θα τσέκαρε εάν όντως πραγματοποιήθηκαν από τουρκικά μαχητικά και drones. Και να σκεφτείτε εκείνη την ημέρα που ο Ακάρ ήθελε να βεβαιωθεί ότι έχει το κινητό του Έλληνα ομολόγου του, έγινε έστω και στο πόδι συζήτηση για τις προκλήσεις και τις υπερπτήσεις. Μάλιστα υπήρξε και μια σύσταση, να είναι πιο εποικοδομητικός. Και ο Ακάρ με εκείνο το γνωστό του ύφος απαντούσε μονότονα με σπασμένα αγγλικά « I know, I know». Τόσο πολύ γνώριζε τι συνέβαινε, που την επομένη έστειλε τα αεροπλάνα του (ορισμένα μάλιστα οπλισμένα) να πετάξουν πάνω από ελληνικά νησιά.

***
Το Δώμα του Ναυτικού, τα έπιπλα του Ωνάση και ο Πάιατ

Στο Δώμα του Πολεμικού Ναυτικού, με την απέραντη θέα της Αθήνας, όπου παλαιότερα υπήρχε η επίπλωση από τη θαλαμηγό «Χριστίνα» του Ωνάση (όταν το πολυτελές σκάφος περιήλθε στην κυριότητα του Πολεμικού Ναυτικού), παρέθεσε γεύμα (με φρέσκα σφυρίδα και βραστά λαχανικά) ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Τζέφρι Πάιατ. Ήταν το τελευταίο αποχαιρετιστήριο γεύμα που είχε ο απελθών Αμερικανός πρέσβης. Παλαιός γνώριμος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων (και των εκάστοτε υπουργών Άμυνας) ο Τζέφρι Πάιατ, σε αυτό το γεύμα έκανε συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν την χώρα μας και την Ανατολική Μεσόγειο: «Να δώσετε προσοχή στην Βόρεια Ελλάδα», του είπε ο υπουργός, τη στιγμή που η συζήτηση στρεφόταν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τη στρατηγική (καθώς και την ενεργειακή) σημασία του. Μίλησαν ακόμα και για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον (θα τον συνοδεύουν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών) και για τη σημαντική ομιλία που θα εκφωνήσει στο Κογκρέσο.

***
Ο Καλιφορνέζος διπλωμάτης με τα γυαλιά ηλίου

Παναγιωτόπουλος και Πάιατ θυμήθηκαν την πρώτη φορά που συναντήθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τότε που οι Αμερικάνοι προσπαθούσαν με δικά τους έξοδα να αποκολλήσουν από τον βυθό μια φορτηγίδα. Και προς το τέλος ο υπουργός ετοίμασε μια έκπληξη στον Αμερικανό διπλωμάτη, μελλοντικό αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για την Ενέργεια. Του δώρισε μια φωτογραφία που ήταν μαζί. Μια φωτογραφία, όπως του είπε που εμφανίζονται και οι δύο… Καλιφορνέζοι. Γιατί εκείνη την ημέρα που τραβήχτηκε η φωτό είχε πολύ ήλιο και Παναγιωτόπουλος και Πάιατ φωτογραφήθηκαν με γυαλιά ηλίου, ωσάν να ήταν στην Καλιφόρνια (τόπο καταγωγής του Πάιατ).

***
Στη Βουλή η ελληνοαμερικανική συμφωνία

Μετά την ακρίβεια και το ρεύμα, η νέα οξύτατη αντιπαράθεση στη Βουλή θα υπάρξει την προσεχή εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement- MDCA). Ο Πρωθυπουργός ήθελε η συμφωνία αυτή να επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων προτού πάει στην Ουάσιγκτον και συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπάιτεν και μιλήσει στο Κογκρέσο. Με δυο λόγια, με τη συμφωνία επεκτείνεται για πέντε έτη η υπάρχουσα και μεταξύ άλλων αναφέρονται ως βάσεις από τις οποίες θα επιχειρούν και όπου θα εκπαιδεύονται οι αμερικανικές δυνάμεις ο Βόλος, η Αλεξανδρούπολη, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και η Σούδα.

***
Πόσο πάει η βενζίνη στην Ουκρανία;

Όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωνε το έκτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, στην Ελλάδα οι τιμές στα καύσιμα πήραν για άλλη μια φορά την ανηφόρα. Ξεπέρασαν τα 2,1 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις. Και να σκεφτείτε ότι η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνει άμεσα. Ξέρετε πόσο πάει το λίτρο αμόλυβδης βενζίνης στην εμπόλεμη Ουκρανία; Όπως με πληροφορούν επισήμως από διπλωματικές πηγές ένα λίτρο βενζίνης στοιχίζει σε όλα τα ουκρανικά πρατήρια 1,5 ευρώ. Προ του πολέμου ήταν 0,90 ευρώ. Θα ήταν ακόμα φθηνότερα εάν οι Ρώσοι δεν κατέστρεφαν ουκρανικά διυλιστήρια. Πάντως θα πρέπει να ξέρετε ότι λόγω του πολέμου η βενζίνη χορηγείται με δελτίο. Δέκα λίτρα για κάθε αμάξι, ώστε να εξοικονομηθούν καύσιμα για τα στρατιωτικά οχήματα και τα άρματα μάχης.

***
Η ΠτΔ τίμησε τα θύματα της Marfin

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Marfin, της Παρασκευής Ζούλια, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, αποθέτοντας λίγα λουλούδια στο σημείο όπου έχασαν άδικα τη ζωή τους, θύματα τυφλού φανατισμού και ιδεολογικής βίας, όπως ανάφερε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

***
«Θα ήταν σήμερα 12 ετών…»

«Το αγέννητο παιδί της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου θα ήταν σήμερα 12 χρονών. Θα πήγαινε Γυμνάσιο, θα διάβαζε, θα έπαιζε» γράφει σήμερα σε ανάρτησή του για τη «μαύρη» επέτειο της τραγωδίας που σημειώθηκε στην τράπεζα Marfin στη Σταδίου, στις 5 Μαΐου του 2010, ο Δήμαρχος Αθηναίων.

***
Ο Κουτσούμπας πάει Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μάη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας για να μιλήσει σε συγκέντρωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που διοργανώνουν οι οργανώσεις του κόμματος και της ΚΝΕ, ενόψει των φοιτητικών εκλογών της 18ης Μάη. Θυμίζω ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έχουν διεξαχθεί φοιτητικές εκλογές εδώ και τρία χρόνια, από το 2019. Δηλαδή, στην πλειοψηφία τους οι φοιτητές δεν έχουν πότε ψηφίσει για να αναδείξουν τα διοικητικά συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων τους. Πέρα από το γεγονός ότι το ΚΚΕ δίνει ιδιαίτερο βάρος στις φοιτητικές εκλογές – η παράταξη της Πανσπουδαστικής είναι 2η δύναμη- ενδιαφέρον έχει η επιλογή του χώρου, που δεν είναι άλλος από τον “πολύπαθο” χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με τα στελέχη της ΚΝΕ να υποστηρίζουν ότι και με τη συγκεκριμένη εκδήλωση “σπάνε το κλίμα της αστυνομοκρατίας” που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση στο ιστορικό Πανεπιστήμιο.

Επιπλέον μαθαίνω ότι αναμένουν μεγάλη συμμετοχή σπουδαστών από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας – του παλιού ΤΕΙ Θεσσαλονίκης- οι οποίοι βρίσκονται σε αναβρασμό εξαιτίας του σχεδίου, όπως λένε του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει κλείσιμο, συγχωνεύσεις και μετακινήσεις για πολλά από τα τμήματα του Ιδρύματος. Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει ο καθένας για το τι χρειάζεται να προχωρήσει και τι όχι στα ελληνικά πανεπιστήμια, πρόκειται, λένε για πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς χιλιάδες παιδιά δεν ξέρουν σήμερα τι, αν και σε ποια πόλη (!) θα σπουδάζουν αύριο…

***
«Η Έμα…το αλάνι»

Η παρουσία της Εμα Στόουν προχθές στις κερκίδες του ΣΕΦ για το Ολυμπιακός-Μονακό, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε ενθουσιασμό με το Twitter να παίρνει φωτιά με συνθήματα και σχόλια. Ιδού ορισμένα από αυτά: «Emma Stone, αλάνι, για πάντα στο λιμάνι!». « Ντουράντ εσείς; Έμα Στόουν και Σπανούλη εμείς». «ΈΜΑ να το ξέρεις την κούπα εσύ θα μας την φέρεις!», «Μας έφερε γούρι, να έρθει για την κούπα στο Βελιγράδι» και πολλά άλλα. Να σημειώσω ότι η Έμα Στόουν έφθασε προχθές στην Αθήνα από τη Νέα Υόρκη, πήγε κατευθείαν στο γήπεδο, ενώ την επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Βληχή», του Γιώργου Λάνθιμου, στην οποία πρωταγωνιστεί, θα παραστεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου..