Στην πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση οδεύει το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς δέχεται τα κύματα των κλυδωνισμών των διεθνών αγορών, μην μπορώντας για ακόμη μία ημέρα να υψώσει τις άμυνες που χρειάζεται ώστε να περιορίσει τη ζημία των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Έτσι, ο γενικός δείκτης κινείται με απώλειες 1,75% στις 872,89 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνάει ήδη τα 50 εκατ. ευρώ.

Με έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά, το ΧΑ δείχνει όχι μόνο να μην μπορεί να κρατήσει τα κεκτημένα του Απριλίου, αλλά και να κινείται πλέον ακόμη χαμηλότερα, προς την τελευταία στήριξη πριν οδηγηθεί στο ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων. Μάλιστα, αυτό που επισημαίνεται συνεχώς από τη στήλη είναι ότι η ανάβαση του Απριλίου έγινε με σχετικά χαμηλό μέσο όρο τζίρου, σε αντίθεση με την βουτιά των τελευταίων δύο εβδομάδων, η οποία προσέλκυσε μεγάλο μέρος εντολών.

Review της ισχύος των ξένων

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, η εικόνα που βλέπουμε στην αγορά τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά το Πάσχα, είναι ένα review της ισχύος των ξένων έναντι των εγχωρίων χαρτοφυλακίων. Η πρώτη ομάδα, η οποία και έχει την πλειονότητα των συναλλαγών, δείχνει να αποεπενδύει από την ελληνική αγορά, κυρίως λόγω της “γενικής εντολής” του risk off που έχει δοθεί παγκοσμίως, και όχι λόγω των αδυναμιών του ΧΑ. Εάν σε αυτό συνυπολογιστεί και η αδυναμία των εγχώριων χαρτοφυλακίων να υψώσουν τις άμυνες, τότε το pullback του ΧΑ ήταν μαθηματικώς βέβαιο ότι θα συμβεί, όσο τα μέτωπα της αβεβαιότητας παγκοσμίως παραμένουν ανοιχτά και επικίνδυνα.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, το “κόκκινο” είναι σχεδόν καθολικό στην αγορά, με τον Μυτιληναίο, την Πειραιώς, την Eurobank και την Coca Cola να ηγούνται της πτώσης με απώλειες μάλιστα που ξεπερνούν το 3%. Ισχυρή είναι και η πτώση σε ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Τιτάν, ενώ Ελλάκτωρ και Motor Oil παραμένουν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης.