Ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου συνδύασαν στοιχεία από 110 προηγούμενες μελέτες σχετικά με την COVID-19 και ανακάλυψαν ότι ανεμβολίαστα άτομα με πολύ κοινά προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση και ο διαβήτης ή με καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν ως και εννέα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου αλλά και σοβαρών επιπλοκών όπως η πνευμονική και η νεφρική ανεπάρκεια και η εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε περίπτωση που μολυνθούν με τον SARS-CoV-2.

Πολύ κακή πρόγνωση για τους ανεμβολίαστους με βλάβες του μυοκαρδίου

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Frontiers in Cardiovascular Medicine» βασίστηκε σε ανάλυση στοιχείων σχετικά με σχεδόν 49.000 ανεμβολίαστους ασθενείς και εντόπισε πλήθος προγνωστικών παραγόντων για εμφάνιση σοβαρής COVID-19 και χειρότερης έκβασης σε αυτούς τους ασθενείς σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα άτομα. Συγκεκριμένα από τη μελέτη προέκυψε ότι στους ασθενείς με ενδείξεις βλάβης του μυοκαρδίου κατά τη στιγμή εισαγωγής στο νοσοκομείο ο κίνδυνος θανάτου αυξανόταν κατά εννέα φορές. Οι ασθενείς αυτοί αντιμετώπιζαν επίσης αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας (σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, ΑRDS) και της οξείας νεφρικής βλάβης και χρειάζονταν πολύ συχνότερα εισαγωγή σε ΜΕΘ και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Ως και τριπλάσιος κίνδυνος θανάτου για τους ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα ανεμβολίαστα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή στεφανιαία νόσο αντιμετώπιζαν διπλάσιο ως τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου και ως και 2,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών που συνδέονται με την COVID-19. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε μάλιστα ότι τα άτομα με διαβήτη αντιμετώπιζαν κατά κύριο λόγο υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Προτεραιοποίηση για ενισχυτικές δόσεις και ετήσια προγράμματα εμβολιασμού

Οπως ανέφερε ο δρ Έιτζεϊ Γκούπτα, εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης, λέκτορας Kλινικής Φαρμακολογίας και Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary «τα νέα ευρήματα δείχνουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να προτεραιοποιηθούν για εμβολιασμό και άλλα προληπτικά μέτρα. Αυτό ισχύει κυρίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου η επίδραση των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι πολύ μεγάλη. Στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, οι ομάδες με καρδιαγγειακό κίνδυνο θα πρέπει να επιλέγονται μαζί με άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για ενισχυτικές δόσεις εμβολίων αλλά και για ένταξη σε ετήσια προγράμματα εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19 σε αντιστοιχία με το ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού για τη γρίπη».