Επίκεντρο των εορτασμών για την 9η Μαΐου θέλουν να κάνουν την κατεχόμενη Μαριούπολη οι Ρώσοι, ετοιμάζοντας μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με ουκρανικά δημοσιεύματα, οι εορτασμοί της επετείου της νίκης των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδοσιακά ημέρα γιορτής στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θα έχουν έντονο στοιχείο πολεμικής προπαγάνδας εκ μέρους των ρώσων κατακτητών στη Μαριούπολη.

Πηγές των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν ότι την επόμενη Δευτέρα ο ρωσικός στρατός ετοιμάζει μεγάλη παρέλαση στη στοιχειωμένη πόλη της Αζοφικής ως επίδειξη δύναμης εν μέσω ερειπίων.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται στην πόλη επειγόντως καθαρισμός των κεντρικών δρόμων από ερείπια, πτώματα και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία προπαγάνδας μεγάλης κλίμακας.

Ιδιαιτέρως στο κατεστραμμένο Δραματικό Θέατρο της πόλεως έχουν υποχρεωθεί υπό την απειλή των όπλων και με κίνητρο την παροχή τροφής να απομακρύνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Μαριούπολης τα συντρίμμια, σύμφωνα με το Κίεβο.