Η Ρωσία έχει μεγάλη ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη, έχει όμως την ευθύνη της απόφασης για εισβολή.

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις και να υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση των ζητημάτων.

Και ένας τρόπος για να δεχτεί πίεση προς αυτή την κατεύθυνση είναι προφανώς και να υπάρξουν σε βάρος της κυρώσεις.

Και σίγουρα από μια άποψη είναι προτιμότερες οι κυρώσεις από την πολεμική εμπλοκή που θα έφερνε τα πράγματα κοντά στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως, πρέπει να είναι κυρώσεις που να πιέζουν αλήθεια τη Ρωσία και όχι κυρώσεις που τελικά να φέρνουν σε δύσκολη θέση τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Αυτή τη στιγμή το να πει κανείς ότι σταματάει τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία θα σημαίνει ότι στην Ευρώπη θα έχουμε τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Γιατί τελικά τις κυρώσεις θα τις πληρώσουν τα φτωχότερα στρώματα των κοινωνιών που θα δουν να εκτινάσσεται στα ύψη ο λογαριασμός για ηλεκτρικό, καύσιμα και θέρμανση.

Και αυτό την ώρα που η ίδια η Ρωσία είναι πιθανό να βρει άλλους αγοραστές για τα ενεργειακά της προϊόντα.

Σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να υπάρξει απεξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία;

Φυσικά και πρέπει να υπάρξει απεξάρτηση.

Ούτως ή άλλως είναι πρόβλημα να εξαρτιέται η Ευρώπη από μία μόνο πηγή για τις ενεργειακές της ανάγκες, γιατί αυτό την καθιστά ευάλωτη.

Όπως επίσης απεξάρτηση χρειάζεται και συνολικά από τα ορυκτά καύσιμα, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και την επικείμενη κλιματική καταστροφή.

Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει με κυρώσεις που τελικά μεταφέρουν το κόστος στις κοινωνίες.

Γιατί ορθά οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, αναζητούν τρόπους να μειώσουν το κόστος που πληρώνουν οι καταναλωτές, όμως, το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε μεσοπρόθεσμα να έχουμε φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια και όχι απλώς γενναίες επιδοτήσεις.

Ούτε, βέβαια, η απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα πρέπει να γίνει με όρους που θα οδηγούν την Ευρώπη να αναζητά πετρέλαιο σε κάθε δυνατή τιμή, όσο ακριβή και εάν είναι αυτή.

Χρειάζεται σχέδιο, συντονισμός, καλή διαπραγμάτευση και συνεργασία μεταξύ των χωρών, καθώς και επένδυση στις αναγκαίες υποδομές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει. Για να σταματήσει το δράμα των ανθρώπων εκεί, αλλά και ο φαύλος κύκλος μιας παγκόσμιας κοινωνικής, σε τελική ανάλυση, κρίσης.