Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού αργού πετρελαίου, ασκεί έντονες ανοδικές πιέσεις στις τιμές, ενισχύοντας τις ανησυχίες  για περαιτέρω επιβάρυνση του πληθωρισμού. Το σχέδιο της ΕΕ αποτελεί μέχρι στιγμής, την πιο ηχηρή ενεργειακή απάντηση από το μπλοκ στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επιδιώκει να περικόψει την εξάρτησή του από τη Μόσχα. Εκτός από την άμεση απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου, η ΕΕ στοχεύει επίσης τους ασφαλιστές σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει την ικανότητα της Μόσχας να μεταφέρει πετρέλαιο οπουδήποτε στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent αυξήθηκαν έως και 4,5% και διαπραγματεύονται κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι.

«Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τακτοποιημένο τρόπο, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 6 μηνών και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους» δήλωσε η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν.

Δυσκολίες και προβληματισμός

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό και σε ορισμένες χώρες θα είναι πιο εύκολο να αλλάξουν προμήθεια από άλλες. Η Ρωσία έστελνε περίπου 720.000 βαρέλια αργού την ημέρα στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια μέσω του κύριου αγωγού της στην περιοχή πέρυσι. Αυτό συγκρίνεται με τους θαλάσσιους όγκους 1,57 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από τα λιμάνια της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αρκτικής.

«Είναι ένα σημαντικό στάδιο στη διαδρομή προς το μηδέν ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Paul Horsnell, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Standard Chartered. «Ενώ η αυτοκύρωση έχει ήδη περικόψει δραματικά τη ροή, είναι σημαντικό να τεθεί επίσημα η γραμμή κάτω από αυτήν».