Βολές κατά της αμερικανικής Federal Reserve εξαπέλυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε κινηθεί νωρίτερα για να αυξήσει τα επιτόκια. Παραδέχθηκε επίσης , ότι οι πιθανότητες δεν ευνοούν τον περιορισμό του πληθωρισμού χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση.

«Αργήσαμε λίγο, αλλά θυμηθείτε πριν από δύο χρόνια είχαμε 15% ανεργία και κανένα εμβόλιο. Οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να τους δώσουν μια ευκαιρία», είπε ο Ντάιμον στο Bloomberg TV και πρόσθεσε: «Όσο πιο γρήγορα κινηθούν τόσο το καλύτερο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan πρόσθεσε επίσης, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην εθνική ασφάλεια στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

«Επέστρεψε»

«Ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε», είπε ο Ντάιμον. «Η παγκόσμια ενέργεια είναι επισφαλής…Εάν το πετρέλαιο φτάσει στα 185 δολάρια, αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα για τους ανθρώπους και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε σήμερα. Πρέπει να αντλήσουμε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Χαρακτήρισε επίσης «πολύ, πολύ απίθανο» να καταφέρει η Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση

Ανησυχία

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την έναρξη ύφεσης από τη Fed, ο Ντάιμον απάντησε: «Φυσικά».

Ο πρώην πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης κι ένας από τους 100 ανθρώπους στον κόσμο με τη μεγαλύτερη επιρροή σύμφωνα με το Time, βλέπει μόνο μία στις τρεις πιθανότητες να μπορέσει η Fed να σχεδιάσει μια «ήπια προσγείωση», όπου ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο και η οικονομική επέκταση συνεχίζεται.

Η Fed «θα προσπαθήσει να επιβραδύνει την οικονομία αρκετά, ώστε το 8% [ο πληθωρισμός] να αρχίσει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Τους εύχομαι τα καλύτερα», κατέληξε.